Obiceiuri proaste “luate de la gradinita”

Gradinita nu este un “bau-bau”, este un loc unde copilul tau poate petrece timpul intr-un mod interesant, unde poate invata si socializa alaturi de alti copii si unde poate creste frumos, cat tu esti ocupat timp de cateva ore pe zi cu alte “treburi de adult”. Si pentru ca exista multe avantaje in ceea ce priveste mersul la gradinita, trebuie sa te astepti si la cateva obiceiuri proaste “luate de la gradinita”.

Citeste si: Se scobeste in nas? Isi roade unghiile? Of, aceste obiceiuri deranjante ale copiilor!

Sa ne intelegem: copilul va lua obiceiuri, mai putin placute, cam de oriunde si de la oricine. Si de la locul de joaca, si de la parinti (chiar credeai ca esti perfect?), si de la bunici (nu, nu sunt nici ei scutiti), si de la prieteni, pe unele le vor “inventa” sau descoperi singuri, iar altele le va lua (firesc) de la gradinita.

Hai sa vedem care sunt cele mai frecvente obiceiuri pe care ti le poate aduce copilul de la gradinita.

Citeste si: Lucruri dezgustatoare (si stanjenitoare) pe care copiii le fac

Musca

Cred ca toti parintii s-au confruntat la un moment dat cu episoade de muscat din partea copilului. Acesta musca din mai multe motive: este curios sa vada ce reactie va avea persoana pe care o musca, ce se intampla daca musca (care este consecinta?) sau musca atunci cand are nevoie de atentie sau sa-si exprime o emotie (frustrare, manie, suparare, frica etc. – sunt emotii puternice, care atunci cand inca nu sunt suficient de dezvoltate abilitatile de comunicare si nu poate sa-si exprime emotiile, gasesc prin muscat o modalitate de comunicare, mai rapida si mai simpla. Musca pentru ca vor sa exprime “Fii atent la mine!”  sau “Asta nu-mi place”. Citeste mai multe aici.

Vorbeste urat

Te trezesti brusc cu cateva cuvinte urate, pe care le si repeta intr-una (de parca ar vrea sa-ti faca in ciuda).

Ce poti sa faci? Daca il auzi zicand un cuvant nepotrivit pentru prima data, poti incerca sa treci cu vederea, sa nu-i atragi imediat atentia, fiindca in multe cazuri copilul uita minunatiile “preluate”. Daca observi ca un anumit cuvant este repetat, spune-i, de fiecare data cand il auzi “in familia noastra noi nu folosim astfel de cuvinte”.

Exista situatii in care ii poti oferi o alternativa (in loc de “acest om este un dobitoc”, poti spune “aces om nu se comporta frumos/dragut/corect”).

Tipa

Atunci cand nu reuseste sa te convinga de ceva sau atunci cand lucrurile nu sunt tocmai cum isi doreste, incepe sa tipe. Pentru ca asa a observat ca a procedat cineva de la gradinita cu el (un coleg, un educator) si a functionat, apoi a preluat obiceiul (incercand metoda de a domina si de a obtine ce-si doreste) si asupra altui coleg, iar acum incearca si acasa.

Cum poti sa stopezi acest obicei acasa? Ramai calm si incearca sa te reconectezi cu copilul, arata-i ca il intelegi, ajuta-l sa-si intealaga emotiile si sa si le exprime, apoi ofera-i comportamente alternative.

Daca este vorba despre o adevarat criza de furie, atunci poti gasi mai multe informatii aici.

Citeste si: Atunci cand copiii spun lucruri jenante… in public

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here