De ce după naștere poți experimenta frisoane?

Photo by Jozemara Friorili Lemes.Pexels

Multe femei încep să tremure/să aibă frisoane la scurt timp după ce nasc – și chiar dacă poate părea un simptom surprinzător, frisoanele postpartum sunt ceva obișnuit, susțin specialiștii. Află aici mai multe. 

Ce sunt frisoanele postpartum? Frisoanele postpartum implică senzația intensă de frig și tremurul imediat după ce ai născut. S-ar putea să pară ca și cum ai fi stat prea mult pe afară într-o zi de iarnă înghețată, fără un pardesiu, ceea ce îți face dinții să clănțăne și corpul să tremure. Tremuratul se întâmplă cel mai des la una sau două ore după ce ai născut, deși poate apărea chiar și de la finalul travaliului.

Chiar dacă sunt considerate un simptom comun, frisoanele postpartum ar putea să surprindă multe proaspete mame. De cele mai multe ori, un episod de tremur nu este ceva de care să îți faci griji. (Există câteva simptome pe care echipa medicală le va monitoriza, în principal dacă frisoanele sunt însoțite de febră, în acest caz, da, ar putea fi unul dintre primele semne ale unei posibile infecții postpartum).

Ai putea experimenta frisoane postpartum dacă ai avut o naștere vaginală neasistată medical, deși este mai probabil să le experimentezi dacă ai avut o cezariană sau dacă ai avut parte de o naștere naturală medicalizată (s-a folosit epidurala, oxitocina, anumite calmante etc).

Cercetările sugerează că aproximativ 20% dintre femeile care nasc vaginal și nu primesc medicamente pentru durere au frisoane postpartum, în timp ce 50% dintre cele care trec prin epidurală sau nasc prin cezariană pot experimenta astfel de frisoane.

De ce apar frisoanele postpartum?

Specialiștii susțin că ar fi câteva cauze:

  • Schimbările hormonale. Corpul tău suferă schimbări hormonale majore atunci când intri în travaliu care pot scădea temperatura corpului tău, ducând la frisoane.
  • Un mediu mai rece. Pur și simplu atunci când petreci mai mult timp într-un mediu spitalicesc mai rece poate afecta capacitatea corpului tău de a-și regla temperatura. Multe săli de naștere au temperature mai joase, în special dacă este vorba despre o cezariană.
  • Medicamente pentru durere. Medicamentele care ameliorează durerea, în special epidurala pot afecta capacitatea corpului tău de a-și controla temperatura.
  • Anumite perfuzii. Anumite perfuzii din timpul travaliului pot accelera și mai mult pierderea de căldură a organismului.

Cât durează frisoanele de după naștere?

Cele mai multe frisoane postpartum, inclusiv cele legate de o epidurală sau de o cezariană, ar trebui să treacă de la sine în 20 până la 30 de minute. Sunt rare cazurile în care ca tremuratul sau frisoanele în timpul sau după travaliu să dureze mai mult de o oră, indiferent de modul în care ai născut.

În timp ce nu există o modalitate de a preveni frisoanele postpartum, te poți pregăti de acasă cu câteva hăinuțe mai groase, dacă trebuie să petreci ceva timp pe la spital sau să ceri o pătură de la cadrele medicale.

Dacă urmează să ai o cezariană, medicul îți poate da medicamente care ajută la prevenirea tremuratului în timpul și după intervenția chirurgicală. Înainte de începerea intervenției chirurgicale, personalul medical poate plasa o pătură încălzită peste umerii și pieptul tău, departe de zona sterilă.

Tremuratul în timpul travaliului/după naștere nu este o experiență plăcută și ar putea părea chiar puțin înfricoșătoare, dar încearcă să nu te îngrijorezi: personalul medical este familiarizat cu acest simptom. Asistentele îți vor oferi pături calde și te vor monitoriza pentru a se asigura că totul decurge cât mai normal posibil. Pentru că tremuratul poate provoca pierderi de oxigen, s-ar putea să ți se pună o mască de oxigen, în special dacă ai frisoane severe.

Citește și: Ce trebuie să știi despre sângerarea vaginală după naștere sau despre eliminarea lohiilor

Vezi și: Ce trebuie să știi despre recuperarea de după naștere?

Iată ce trebuie să știi despre primul scaun de după naștere

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here