E Craciun si pentru bebelusi. Ce pot manca cei mici de Sarbatori

Sarbatorile de Iarna vin pentru toata lumea, si pentru cei mari si pentru cei mici. Cum ne pregatim insa cu bucate alese si mai ales ce le putem da sa ,,guste”  sau chiar sa manance copiilor pana in 2 ani este preocuparea mamelor in aceasta perioada. Cateva sfaturi pentru parintii care au bebelusi sau copii de pana in 2 ani si nu stiu ce ar preparate culinare sa le dea celor mici in aceasta perioada va ofera dr. Sabina Bica, medic nutritionist la Clinica de Nutritie KiloStop.

Atentie la sarea in bucate!

Medicul atrage atentia parintilor sa aiba grija la sare. In opinia nutritionistului, blogger pe www.smartamama.ro, prima regula de care ar trebui sa tina cont orice mamica de bebelus sau copil pana in 2 ani este sa gateasca fara sare pentru cel mic.

Dr. Sabina Bica
Dr. Sabina Bica

,,Rinichii in dezvoltare ai unui copil mic nu pot procesa o cantitate mare de sare. Asa ca ghidurile de nutritie pediatrica interzic adaosul de sare in mancarea copiilor pana la 1 an, in timp ce unele organisme internationale merg cu aceste recomandari pana la 2 ani”, sustine medicul.

Citeste si: Cum evitati riscul trecerii bruste de la post la mesele imbelsugate – sfaturi pentru parinti

Pentru ca in perioada aceasta muraturile au mare trecere, in special varza pentru sarmale, parintii trebuie sa stie ca acestea contin multa sare si nu pot fi oferite celor mici. Sugestia nutritionistului este sa folositi in sarmale varza proaspata, iar in loc de salata de muraturi faceti o salata din legume proaspete.

Aperitive gustoase

Piftie sau aspic cu carne de pui ori curcan face oricum parte din categoria produselor traditionale de Anul Nou, asa ca puteti gati si oferi celor mici.

,,In cazul autodiversificarii aveti grija ca cel mic sa o poata apuca in mana. Stim cu totii ca piftia este foarte alunecoasa si ar putea fi frustrant pentru bebe sa-i … scape mancarea printre degete… Ca sa nu se intample asta, puteti opta pentru un chec aperitiv preparat in casa”, sustine dr. Sabina Bica.

Salata de boeuf nelipsita de pe mesele romanilor poate fi oferita prichindeiilor cu oarecare imbunatatiri. Mai exact, aveti grija sa folositi legume proaspete si nu muraturi , in plus nici maioneza nu ar trebui preparata dupa reteta clasica. ,,In niciun caz nu putem folosi ou crud, asa ca incercati sa o faceti din oua fierte tare, frecate cu ulei sau puteti incerca reteta mea de salata de boeuf cu maioneza de avocado, obtinuta din blenduirea unui avocado cu iaurt. Fetita mea o adora pur si simplu si, va marturisesc, ca si mie imi place foarte mult. Unde mai pui ca este o usurare si pentru silueta noastra, a mamicilor. Asta pentru ca maioneza clasica are nici mai mult nici mai putin de 105 Calorii per lingura”, a precizat doctorita, care este si mamica.

Fel principal: ciorba si friptura

Daca cel mic prefera ciorba, aceasta poate fi o varianta excelenta daca nu se adauga in ea sare sau delicat ori alti potentiatori de gust.

Nu este de ocolit nici friptura. Poate fi din pulpe de pui, care sunt mai moi, dar si din muschi de porc.

,,Ca muschiul de porc sa fie fraged, iar fetita mea sa il manance fara probleme, eu folosesc muschiulet de porc intreg, pe care il condimentez cu ierburi aromate si il dau la cuptor la foc mediu (180 grade) timp de 3-4 ore. Este de-a dreptul delicios si se topeste in gura”, mai spune medicul nutritionist.

Daca vreti sa faceti sarmale din care sa manance si cel mic, trebuie sa folositi carne slaba, macra, de pui vita sau porc pe care sa o tocati acasa sau sa cereti sa vi se toace la macelarie in fata voastra. De asemenea, inveliti sarmalele in foi de varza proaspata sau in foi de vita. Aveti grija si la modul de preparare! Fierbeti sarmalele in apa cu suc de rosii, in care evitati sa adaugati afumatura. Procesul de afumare da nastere unor compusi cancerigeni care nu ne fac bine nici noua, ca adulti, daramite celor mici.

Daca optati pentru carnati, va sfatuiesc sa evitati carnatii din comert. Ii puteti face singuri acasa, din carne macra tocata ca la sarmale si putine condimente.

Desert

De pe masa de Craciun nu lipseste niciodata desertul, dar nu orice poate fi consumat de cei mici, mai ales daca preparatele sunt pline de zahar.

,,In loc de dulciuri sau clasicul cozonac, eu ii ofer fetitei mele fructe proaspete. Ca sa se simta totusi aroma de sarbatoare, fac si mere coapte cu scortisoara si nuci macinate deasupra. Sunt foarte gustoase, unde mai pui ca se umple toata casa de miros de … Craciun”, spune medicul blogger.

In ceea ce priveste bauturile, specialista ii sfatuieste pe parinti sa le dea celor mici doar apa. Sunt excluse alcoolul sau sucurile de orice fel.

Citeste si: Gravida: 12 reguli de dieta pentru dezvoltarea normala a bebelusului

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here