Cum evitati riscul trecerii bruste de la post la mesele imbelsugate – sfaturi pentru parinti

Fie ca ati tinut post din considerente religioase, fie ca ati decis sa urmati o dieta cat mai light inaintea Sarbatorilor, mai aveti doar un pas pana la mesele pline de bunatati traditionale de Craciun si Anul Nou. Iar acest pas trebuie cantarit atent, din cauza ca exista o serie de afectiuni si neplaceri la care va expuneti prin schimbarea brusca a regimului alimentar. Iar ca parinti nu va permiteti luxul de-a va imbolnavi. Vreti sa va petreceti sarbatorile in tihna si veselie cu copiii. Dr. Laura Ene, medic primar nutritie boli metabolice, la clinica Kilostop, va ofera cateva sfaturi utile sa treceti cu bine peste aceasta perioada.

Citeste si: Gravida: 12 reguli de dieta pentru dezvoltarea normala a bebelusului

Chiar daca nu ai tinut o dieta anume in perioada anterioara, specialitatile culinare in cantitati mari sau abundenta de grasimi din compozitia lor pot fi resimtite ca un soc de organismul care nu este obisnuit zilnic cu astfel de excentricitati. Iti voi prezenta cateva pericole care pandesc in spatele meselor imbelsugate, la care „buna masura a lucrurilor” nu este invitata.

Dr. Laura Ene, medic primar nutritie boli metabolice la clinica Kilostop
Dr. Laura Ene, medic primar nutritie boli metabolice la clinica Kilostop

As vrea sa exclud din start solutia medicamentelor de digestie. Sunt convinsa ca ai observat deja ca s-au inmultit reclamele la pastile-minune care te imbie sa mananci fara grija. Scopul oricarui tratament ar trebui sa fie acela de a rezolva problemele deja aparute. In niciun caz sa devina o scuza pentru a ne supune de bunavoie corpul unor abuzuri nutritionale.

Bolile care pot face trecerea de la „Sarbatori fericite!” la „Sarbatori indigeste”

  • Pancreatita acuta: se declanseaza in urma consumului de alcool si grasimi in abundenta.
  • Atacul de guta: daca ai deja valorile acidului uric peste limita normala, consumul carnii de animal tanar stropita cu alcool te poate pune de asemenea in pericol.
  • BRGE (boala de reflux gastroesofagian): apare atunci cand mananci mult si repede deodata, condimentat, cu multa grasime si prajeli in exces.
  • Colecistita: ouale in exces si grasimile cresc riscul aparitiei acestei afectiuni.
  • Balonarea: indiferent daca incerci sa mananci mai putin gras, cand depasesti cantitatile normale risti sa te transformi intr-un… Mos Craciun morocanos.
  • Constipatie sau diaree: nu doar alimentele consumate, dar si combinatiile nepotrivite sau preparatele complicate, cu multe ingrediente a caror provenienta nu poate fi verificata, duc in aceasta directie.

Solutii usor de pus in practica pentru „Sarbatori suple si sanatoase”

  1. Nu manca toate bunatatile traditionale odata!

Daca iti petreci Craciunul acasa, portioneaza alimentele traditionale, distribuie-le la fiecare masa cate putin si imparte-le pe mai multe zile, atat cat dureaza vacanta de Craciun.

Daca esti invitat la rude sau prieteni ori te-ai decis ca anul acesta sa profiti de zilele libere si sa dai o fuga la munte, alege inteligent, doar ce te inspira cu adevarat de pe masa de Craciun. Iata si ce poti sa alegi:

Dintre aperitive, poti alege piftia, mai ales daca este de curcan si fara grasime, lebarul sau caltabosii si aperitivele pe baza de legume. Ocoleste insa salata de boeuf traditionala, intrucat maioneza are foarte multe calorii: 100 g de maioneza inseamna 600-700 Calorii.

Daca iti place insa foarte mult salata de boeuf, prepara-ti chiar tu acasa varianta dietetica, folosind sos de mustar cu smantana in loc de maioneza.

Daca ai trecut cu bine peste aperitive, urmeaza cu siguranta felul principal. Aici vei avea probabil de ales intre sarmalele aburinde cu mamaliguta si friptura cu carnati la cuptor, eventual cu garnitura de cartofi. Orice ai alege,  sfatul meu este sa o iei pe rand.

Incepe cu 2-3 sarmale cu multa varza si 1-2 linguri de mamaliguta, dupa care fa o pauza inainte sa incepi sa mananci friptura. Daca nu poti scapa de insistentele gazdei de a mai manca o portie de sarmale, cere-o la pachet, sub pretextul ca vrei sa te pastrezi pentru bunatatile ce urmeaza!

Cand vine vorba de friptura, te sfatuiesc doar sa gusti din carnati, chiar daca sunt de casa si sa alegi o bucata de friptura de porc slaba la gratar sau la cuptor. Pune langa ea in loc de cartofi o salata asortata generoasa, care sa mai absoarba din grasimile ingerate odata cu carnea.

Ai grija si la alcool! Nu exagera, deoarece bauturile alcoolice contin intre 150 si 200 Calorii la un pahar. Astfel ca 3-4 pahare de alcool echivaleaza caloric cu un fel consistent de mancare.

Fereste-te de cocteiluri si bauturi spirtoase si limiteaza consumul de alcool la unul, maxim doua pahare de vin, asta pentru a te putea bucura si de un mic desert, fara sa incarci prea mult “nota de plata” in calorii a organismului la acea masa. Ca sa-ti fie usor sa nu bei mai mult, insoteste fiecare pahar de vin de cel putin 3 pahare cu apa.

La desert, alege o tarta cu fructe, o bucatica din tortul cu frisca sau tiramisu si evita deserturile cu crema de unt sau cu multa ciocolata. Alege sa mananci cozonacul nu la desert, in timpul zilei, cand sunt mai potrivite alte tipuri de ” dulcegarii”, ci la micul-dejun, alaturi de o cana de lapte sau de cafea.

Nu in ultimul rand, socializeaza! Bucura-te de compania celor dragi si participa la cat mai multe conversatii. Astfel, mare parte din timp vei fi ocupat sa vorbesti cu ceilalti, nu sa degusti deserturile.

  1. Savureaza mancarea in tihna!

Masa de Craciun nu este o cursa cu obstacole pe care trebuie sa o finalizezi intr-un timp record. Vei observa ca mananci mai putin si mai incet daca te bucuri de fiecare bucatica de mancare. Mesteca pana la capat, incercand sa extragi cat de mult posibil din aroma alimentelor. Abia dupa ce ai inghitit tot ce aveai in gura, poti lua urmatoarea bucata din farfurie. Daca stii ca mananci foarte repede si nu te poti abtine de pofta, ajuta-te de cate o frunza de salata, pe care nu o vei putea inghiti altfel decat foarte bine mestecata.

  1. Nu uita de principiile unei vieti sanatoase!

In afara de ce si cum mananci, spectrul starii de bine este completat de un program adecvat de miscare. In niciun caz nu incerc sa te conving sa mergi la sala in zilele de sarbatoare. Dar exista lucruri mici, insa de impact, pe care le poti face oricand in vacanta care te asteapta. De exemplu, toate activitatile casnice care implica curatenie, pregatirea mesei, primirea oaspetilor, strangerea mesei si spalatul vaselor, te vor ajuta sa consumi o parte din caloriile ingerate.

Bucura-te de compania celor dragi, exploreaza si traieste din plin emotii care sa iti reincarce bateriile si alaturi de „Craciun fericit!” pune la loc de cinste si motto-ul „Sanatate, te iubesc!”

Autor: dr. Laura Ene

Citeste si: Cum dam kilogramele in plus jos dupa vacanta- sfaturi pentru parinti

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here