Alaptare: cum iti poti stimula lactatia in mod natural?

Fotografie creată de Jonathan Borba, de la Pexels

Alaptatul are, potrivit medicilor si multor specialisti, efecte miraculoase nu numai asupra bebelusului, ci si al mamei. Ce se intampla, insa, cand nu poti produce suficient lapte pentru puiul tau? Afla mai multe despre alaptare si despre cum iti poti stimula lactatia in mod natural?

Atunci cand o mama nu poate produce suficient lapte pentru bebelusul ei, prima reactie este sa se panicheze. Acesta este, insa, ultimul lucru pe care ar trebui sa il faci, intrucat stresul poate fi unul din motivele pentru care nu ai lactatie. In schimb, ar trebui sa te concentrezi pe ce poti face pentru a creste productia de lapte, lucru posibil si fara a apela la medicamente. De aceea, iti prezentam sapte modalitati naturale prin care poti stimula lactatia.

Stimulare lactatie: Alapteaza, alapteaza si iar alapteaza

Nimeni si nimic nu te va ajuta mai mult decat bebelusul tau sa iti stimulezi lactatia. Laptele matern depinde de un sistem regulat si apare „la cerere”. Nu te ingrijora daca sanii tai nu par plini sau daca ai impresia ca bebelusul tau nu primeste suficient lapte – pe termen lung, suptul bebelusului iti va stimula lactatia.

Contactul piele pe piele

Atunci cand alaptezi, scoate-ti sutienul si tricoul si dezbraca bebelusul pana la scutec. Infasoara o patura in jurul vostru si alapteaza-ti bebelusul tinandu-l la piept, lipit de tine, astfel incat pielea voastra sa intre in contact. Aceasta practica nu doar ca va intari legatura dintre tine si puiul tau, ci te va ajuta si sa produci mai mult hormoni si, implicit, lapte matern.

Nu limita sesiunile de alaptare

Daca ai probleme cu productia de lapte matern, nu limita sesiunile de alaptare si nici timpul in care iti tii bebelusul la san. Incearca iti alaptezi copilul de la ambii sani, astfel incat sa stimulezi productia. Gandeste-te serios la a-ti rezerva un weekend intreg pentru alaptare – tine-ti puiul in brate si alateaza-l cat mai des posibil.

Nu folosi suzete si biberoane 

Suzetele si biberoanele  nu doar ca satisfac stimularea orala de care are nevoie copilul, dar reduc, de asemenea, foamea, asa ca bebelusul tau nu va mai cere, probabil, sa fie alaptat.

Odihneste-te si incearca sa fii cat mai relaxata

Stim, acest lucru pare usor de zis, insa greu te facut cand esti mamica unui nou-nascut, dar incearca sa iti faci timp pentru tine si sa te odihnesti. Studiile au demonstrat ca mamele produc mai mult lapte si de o calitate mai buna daca sunt calme si relaxate. Incearca sa dormi cand doarme si bebelusul tau. Daca nu te descurci cu toate sarcinile ce vin odata cu maternitatea, cere ajutorul unei rude sau al unui prieten.

Fii atenta la nutritie

Asigura-te ca bei multe lichide si ca esti hidratata. In ceea ce priveste alimentatia, mai multe mamici au observat rezultate bune dupa ce au consumat ovaz, orz, mei si quinoa, la fel si dupa folosirea unor condimente precum turmeric, chimen dulce si ghimbir. Drojdia de bere, migdalele, semintele de susan si semintele de in au, de asemenea, un efect stimulator. Fii atenta sa mananci suficient – daca iti hranesti copilul exclusiv alaptand, vei avea nevoie sa iti suplimentezi alimentatia cu cel putin inca 500 de calorii.

Foloseste pompa intre sesiunile de alaptare

Pomparea poate fi o solutie grozava pe termen scurt pentru stimularea productiei de lapte. Poti folosi pompa intre sesiunile de alaptare pana cand ambii sani se golesc. Continua chiar daca laptele apare mai greu. Potrivit lui Genevieve Howland, autoarea cunoscutului blog american Mama Natural, productia de lapte tinde sa fie mai mare intre orele 2:00 si 5:00 dimineata.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here