Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?

Tantrumurile sau crizele de furie la toddler sunt normale. Si destul de des intalnite. Cu toate acestea, atat de incomode, nu-i asa? Probabil vei fi incantat sa afli ca in mare parte, aceste crize de furie pot fi evitate.

De ce apar tantrumurile? Capacitatea cortexului frontal nu este suficient de dezvoltata la copii, de aceea ei inca nu stiu sa-si gestioneze emotiile atunci cand sunt suparati.

Citeste si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

Studiile spun ca ele mai multe crize de furie sunt rezultatul senzatiei de neputinta. Copiii sunt atat de pasionati de tot ce fac si de toate lucrurile si situatiile pe care le intampina, incat le e greu sa-si gestioneze propriile emotii (sa recunoastem, si noua ca adulti ne e dificil uneori sa ne acceptam propriile trairi). Partea buna este ca majoritatea crizelor de furie pot fi evitate, scrie ahaparenting.com.

Cum poti evita criza de furie?

S-a constatat ca toddlerii care au un anumit control asupra vietii au mai putine tantrumuri. Din moment ce sunt obositi, insetati sau infometati intelegem ca micutii pur si simplu nu au resursele interioare necesare care i-ar ajuta sa faca fata frustrarii, sa coopereze cu emotiile. Si ce putem face? Pe cat putem, sa le prevenim! Incearca sa rezolvi problema inainte ca aceasta sa escaladeze! Poti recunoaste un inceput de tantrum inca de la primele semne (probabil nu e o idee buna sa mergi cu toddler-ul intr-un supermarket atata timp cat stii ca ii e foame sau ca nu a dormit la pranz). Inainte de a seta o limita, afla daca stii cu adevarat ce isi doreste copilul.

Citeste si: La restaurant cu copilul? Da, se poate!

Ce faci cand se declaseaza criza de furie?

  • Ramai calm si incearca sa te re-conectezi cu toddlerul.

Aminteste-ti mereu: odata ce a fost declansata criza, creierul copilului tau inca nu e suficient de dezvoltat sa fie capabil sa se calmeze singur. Acorda-ti si acorda-i timp, ramai calm si incearca o reconectare blanda cu toddlerul.

  • Arata-i ca il intelegi

Ramai langa el/ea. Nu stiu daca te va lasa sa-l cuprinzi sau sa-l tii de mana, dar cuvintele si mimica fetei ca il intelegi ar putea face diferenta. “Stiu ca esti furios pentru ca…”

  • Valideaza-i emotiile

“Vad ca esti suparat…si eu as fi in locul tau…”.

  • Nu e o lupta de putere

Nu trebuie sa-i demonstrezi ca ai avut sau ca ai dreptate. Copilul tau incearca sa-ti arate ca e o persoana reala si ca are putere de a-si spune parerile si de a se exprima prin emotii. Asculta-l.

S-ar putea sa te intereseze si: TV la varsta de 2 ani inseamna adolescenti mai putin sanatosi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here