Copilul tau musca? Iata ce poti sa faci!

Copiii mici fac tot felul de lucruri adorabile: iti ofera imbratisari si pupici cand nu te astepti, reusesc sa te faca sa zambesti, chiar daca nu prea aveai chef, si vin sa stea alaturi de tine, se lipesc (la propriu) de tine, chiar daca esti obosit.

Dar toti parintii de toddleri stiu ca cei mici fac si lucruri mai putin adorabile: lovesc, striga sau…musca.

Citeste si: Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?

Un copil mic care musca este un fenomen destul de comun. Da, stiu, nu prea te consoleaza aceasta informatie, pentru ca nu-ti place sa vezi ca puiul tau este evitat de ceilalti copii sau adulti din aceasta cauza. Copilul tau musca? Iata ce poti sa faci!

Uite cateva sfaturi, daca te confrunti cu aceasta situatie deloc placuta.

De ce musca un copil mic?

Bebelusii si toddlerii musca din mai multe motive: fie ca le apare un dintisor, ii dor gingia, descopera o jucarie, exploreaza un obiect cu ajutorul guritei. Si musca. Apoi toddler-ul, atunci cand intelege legatura “cauza-efect” poate experimenta muscatul pentru a vedea ce reactie va avea persoana pe care a muscat-o, ce se intampla daca musca sau musca atunci cand are nevoie de atentie sau sa-si exprime o emotie (frustrare, manie, suparare, frica etc – sunt emotii puternice, care atunci cand inca nu sunt suficient de dezvoltate abilitatile de comunicare si nu poate sa-si exprime emotiile, gasesc prin muscat o modalitate de comunicare, mai rapida si mai simpla. Musca pentru ca vor sa exprime “Fii atent la mine!”  sau “Asta nu-mi place”.

Se pare ca baietii, spre deosebire de fete, sunt mai predispusi sa muste, sa aiba aceasta incercare.

De obicei, odata ce copilul incepe sa vorbeasca mai bine si sa-si exprime emotiile, episoadele de muscat se vor rari si ele.

Citeste si: 5 pasi pentru a creste un copil inteligent emotional

Ce faci atunci cand copilul musca?

Este important sa actionezi imediat.

Fii calm, dar spune-i ferm “nu musca!”, “sa musti –doare!”. Incearca sa folosesti cuvinte cat mai simple si cat mai putine. Nu incerca sa-i dai explicatii prea lungi, nu va reusi sa inteleaga.

Linisteste “victima”. Indreapta-ti atentia spre persoana care a fost muscata, mai ales daca este vorba despre copil. Daca e o rana, spala rana cu apa si sapun sau dezinfecteaza locul.

Ofera-i alternative. Atunci cand lucrurile s-au mai linistit, spune-i ca in loc sa muste poate sa-i spuna celeilalte persoane ca ne deranjeaza ce face, spunand “nu”, “stop”, “e a mea!” etc.

Redirectioneaza emotiile. Daca observi ca toddlerul este exagerat de activ si cu emotiile la cota maxima, incearca o alta activitate care l-ar ajuta sa-si consume emotiile: dans, pictat, exercitii fizice etc.

Daca ai incercat aceste sfaturi si nu au fost prea eficiente, atunci ia in calcul si varianta de “time-out” (“pauza”) pentru 1-2 minute, in care ii arati copilului sa trebuie sa se aseze pe scaun sa se linisteasca. Time-out-ul nu trebuie sa fie prea lung, pentru ca va fi ineficient. Psihologii recomanda cate 1 minut de time –out pentru fiecare an. De exemplu, copilul are 2 ani –time-out de 2 minute, are 3 ani – 3 minute etc.

Citeste si: Psihologul raspunde: Copilul care musca

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here