Atunci cand copiii spun lucruri jenante… in public

Cu totii stim ca micutii spun lucruri trasnite. Lucruri jenante. Si evident ca, cel mai des, le vor spune in public, atunci si acolo cand sunt multi (cat mai multi!) sa-i auda, nu-i asa? Ce faci atunci? Cum iesi dintr-o situatie stanjenitoare? Afla aici cateva sfaturi de la specialisti.

Uite asa, cand ti-e lumea mai draga sau atunci cand nu te astepti deloc, iti auzi minunea vietii strigand: “Mami, de ce doamna aceea are pielea asa? Este batrana?”, “De ce nenea are pielea inchisa la culoare?”, “De ce este fetita grasuta, a mancat multa inghetata?”, “Mami, omul acela miroase urat” etc.

“Copiii de 3-4 ani nu cunosc ce inseamna sau cand ar fi momentul potrivit sa taca sau sa-si exprime parerea, de fapt, nu stiu ce inseamna “contextul potrivit”, explica Susan Verwys, profesor in educatie timpurie. De aceea, iata cateva sfaturi care te-ar ajuta sa iesi mai usor dintr-o situatie stanjenitoare.

Citeste si: Ce cuvinte nu ar trebui sa i le spui copilului. Niciodata.

Lectia recunostintei

Fiica ta desface repede ambalajul de la cadoul primit de ziua ei din partea bunicii si imediat auzi o vociferare dezamagita “Dar deja am asa jucarie!”. Iti cunosti copilul si ai mai auzit tot felul de astfel de lucruri oneste in momente nepotrivite, cu toate acestea, niciodata nu esti suficient de pregatit, nu stii cand te mai „loveste” un nou episod de sinceritate din partea copilului.

Sfatul ar fi, sa ramai calm si sa incerci sa transformi momentul stanjenitor intr-un moment potrivit pentru a invata lectia recunostintei, scrie parents.com. Apleaca-te sa fii la nivelul copilului, priveste-l in ochi si spune-i calm: “atunci cand primim un cadou, chiar daca il avem deja, intotdeauna spunem “multumesc”, pentru ca persoana s-a gandit la noi, a dorit sa ne faca o surpriza!”.

Apoi cand sunteti acasa, ii poti explica mai usor cu ajutorul unui joc, cum mai exact oferim cadouri si ce reactie avem atunci cand primim. Alegeti impreuna cateva obiecte din cosul de jucarii a copilului, impachetati-le si oferiti-le, in joaca, unul celuilalt, tinand cont ca sa fie prietenos, amabil si explicandu-i exact ce ar fi dragut sa spuna si cum sa se exprime.

Codul secret

O alta situatie destul de des intalnita este atunci cand micutul observa o persoana mai masiva si spune (cu voce tare, desigur): “Uite la omul acela gras!”. Daca te afli in acea situatie, indicat ar fi sa nu-i faci observatie copilului in fata acelei persoane, sa nu te superi, sa nu-l certi in public, pentru ca nu a facut-o, cu siguranta, intentionat. Ce ai putea face este sa-i spui tu persoanei: “imi cer scuze, daca v-a ofensat. Nu si-a dorit asta”.

Apoi, atunci cand va veti afla intr-un loc mai linistit,  ii poti spune copilului ca nu este frumos sa arate cu degetul sau sa faca anumite comentarii despre cum arata o persoana. Si daca doreste neaparat sa-ti arate sau sa-ti spuna, inventati un cod secret, prin care sa intelegi ca vrea sa-ti spuna ceva la ureche.

Citeste si: 10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca pentru copii

Copy-Paste

(Sau fii atent si la ce faci sau ce spui chiar tu!)

Da, nu poti controla mereu ce iese din minunata gurita a copilului tau. Dar poti controla (sau nu!) ceea ce iese din gura ta! Doar esti adultul! Fii atent la ce comentarii spui tu, la ce interjectii, cuvinte sau expresii folosesti, atunci cand se afla copilul in apropierea ta. “Buretelul” strange tot si este atent chiar si atunci cand, aparent, nu este atent.

Pana la urma, marul nu sare departe de pom, nu-i asa?

S-ar putea sa te intereseze si: Cum sa-mi fac copilul sa fie atent la ce ii spun?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here