Se scobeste in nas? Isi roade unghiile? Of, aceste obiceiuri deranjante ale copiilor!

Isi suceste si isi rasuceste incontinuu pe degete o suvita de par? Isi roade unghiile? Se scobeste in nas? Isi suge degetul? Si tot asa. Deseori aceste obiceiuri deranjante sunt doar etape trecatoare si fac parte din procesul de crestere.

UPDATE: Un studiu facut in Noua Zeelanda si publicat in revista ,,Pediatrics” spune ca, unele obiceiuri neplacute intalnite destul de des la copii, precum suptul degetului, rosul unghiilor sau scobitul in nas, ar putea avea avantaje, in sensul ca cei care le practica se confrunta cu mai putine probleme cu alergiile, iar pe langa toate acestea au si imunitatea mai puternica!

Unii parinti ar putea fi deranjati de aceste obiceiuri, in timp ce pe altii chiar ii ingrijoreaza. Dar de ce apar aceste obiceiuri la copii?

Citeste si: Lucruri dezgustatoare (si stanjenitoare) pe care copiii le fac

Pentru inceput: ce este un obicei?

Obiceiul este o deprindere individuala castigata prin repetarea frecventa si indelungata a aceleiasi actiuni. Iar atunci cand vorbim despre un copilas, intelegem ca nu este un comportament pe care il constientizeaza, nu-i asa?

Parintii sunt cei deranjati de “acest” obicei. Copilul nu are nimic impotriva sa se scobeasca in continuare… Sau sa stea cu degetul in gura, in timp ce cu cealalta manuta isi rasuceste o suvita de par. Da, uneori obiceiurile apar si „in grup”.

Veselie mare, stiu. Dar, hai sa vedem care sunt cele mai comune obiceiuri deranjante intalnite la copii.

Citeste si: Atunci cand copiii spun lucruri jenante… in public

Isi roade unghiile

Este un obicei destul de intalnit printre copii. Stiai ca intre 30-60% dintre copii si adolescenti isi rod unghiile, scrie kidshealth.org. Iar unii copii devin atat de pasionati de aceasta activitate, incat trec si la degetele de la picioare. Se pare ca baietii sunt cei care prefera mai mult aceasta „indeletnicire”. Pentru ca fetitele au alt obicei, mai interesant. Care? Citeste mai departe.

Rasucitul parului pe degete

Clar este un obicei intalnit mai des printre fetite. Expertii spun ca obiceiul intalnit la copii nu ar trebui sa-i alarmeze pe parinti. In schimb, daca acest obicei se observa la un adult, atunci acolo ar putea fi vorba despre anxietate, depresie sau tulburari compulsiv-obsesive.

Scobitul in nas

Aminteste-ti de perioada in care erai copil! Sa nu spui ca nu te-ai scobit si tu in nas! Sau ca nu o mai faci ocazional si in prezent. Un studiu a aratat ca 91% dintre adulti (au recunoscut!) se scobesc in nas.

Suptul degetului

Bineinteles ca degetul mare este vedeta! Obiceiul de a-si suge degetul apare la bebelus inca de pe la varsta de 6 luni si dureaza cam pana la 4 ani. Majoritatea copilasilor prefera sa-si suga degetul pentru ca aceasta activitate ii linisteste si le aduce o stare de confort. Specialistii ne atentioneaza ca uneori copiii isi sug degetul intr-un mod mult prea agresiv, iar acest obicei poate aduce probleme destul de serioase: infectii ale unghiilor degetului/degetelor, probleme dentare, pana la tachinarile celor din jur.

Dar care sunt cauzele acestor obiceiuri?

Expertii spun ca acestea pot aparea din diverse motive: copilul s-a plictisit, e un mecanism de linistire, de confort, asociaza cu ceva placut, precum alaptarea la san din perioada de bebelus etc. Uneori copilul alege sa urmeze un comportament deranjant pentru ca astfel poate avea “atentia” parintilor! Si stiti ce mai spun studiile? Ca dese ori pentru aceste obiceiuri deranjante este de vina genetica. E ca o “traditie” din mosi stramosi.

Si copilul tau se scobeste in nas? Genetica, bat-o vina!

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here