Plan de dotare a maternitatilor din Regiunea Vest

Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii a demarat un plan de dotare a maternitatilor din Regiunea Vest, in urma analizei situatiei si a datelor primite de la medici. Investitia, in valoare totala de 728.000 lei va fi pentru organizarea sectiilor de terapie intensiva neonatala din tara, acolo unde este aparatura medicala precara.

Citeste si 3 milioane de euro, investite in modernizarea maternitatilor din administrarea Primariei

Astfel, aparatura medicala necesara va ajunge la maternitatile si sectiile de terapie intensiva neonatala din judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara:

  • Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu Timisoara – un ecograf, in valoare de 180.747 lei
  • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” Timisoara – Maternitatea Bega – o masa radianta, in valoare de 83.330 lei
  • Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara – Maternitatea Odobescu – un ventilator, in valoare de 184.200 lei
  • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad – un incubator si o lampa de fototerapie, in valoare totala de 53.436 lei
  •  Spitalul Orasenesc Moldova Noua, judetul Caras-Severin – un incubator de transport, in valoare de 47.000 lei
  • Spitalul Judetean de Urgenta Resita, sectia pediatrie – un ecograf si un infuzomat, in valoare totala de 97.150 lei
  • Spitalul Orasenesc Hateg, judetul Hunedoara: o lampa de fototerapie, o lampa UV pentru microflora, un neopuff, un analizor, un balon reanimare si un pulsoximetru, in valoare totala de 82.160 lei.

Regiunea de Vest se remarca atat prin numarul mare de cazuri pe care le trateaza, cat si prin discrepanta dintre judete: in vreme ce Hunedoara are o rata a mortalitatii infantile sub media nationala, de 5,9 la mia de copii nascuti vii, Caras-Severin are o rata sever ridicata, de 10,4 la mie. Rata mortalitatii infantile este de 6,2 la mie in judetul Arad si de 7,5 la mie in Timis, unde maternitatile din Timisoara deservesc mai multe judete.

„Situatia maternitatilor din Romania ramane una critica si avem situatii in care medicii pierd timp pretios incercand sa gaseasca un loc liber intr-o sectie de terapie intensiva neonatala superior dotata. Este o drama pe care o impartasesc deopotriva parintii si medicii. Salvati Copiii a decis sa puna in aplicare un plan de masuri urgente si, in urma consultarilor cu medicii, sa doteze sectiile de terapie intensiva neonatala unde prematurii pot fi salvati”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Vezi si Maternitatile din toata tara, controlate daca respecta procedurile de dezinfectie

„Maternitatea Odobescu, sectie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timişoara, este cea mai mare şi mai performanta maternitate de nivel III din vestul tarii. Aici ajung prin transfer nou-nascuti cu patologii grave din intreaga regiune, numarul nasterilor fiind cuprins intre 3.000-3.500 de nasteri pe an, cu un indicator de prematuritate de 12,2-12,5%. Din pacate, varsta de gestatie la care se nasc acesti nou-nascuti este din ce in ce mai mica, iar lupta pentru aceasta categorie de prematuri este din ce in ce mai dificila”, a explicat dr. Gabriela Olariu, Sef Sectie Neonatologie Maternitatea Odobescu.

Cazuri complexe din regiune ajung si la Sectia de Neonatologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta ”Pius Brinzeu” Timisoara, denumita Spitalul Clinic „Bega” (Maternitatea „Bega”). Numai in anul 2018, aici au avut loc 2.712 naşteri. Dintre acestea, o pondere semnificativa o reprezinta nou-nascuţii cu patologie şi nou-nascuţii prematuri care necesita tratament şi spitalizare de lunga durata, de la sapte zile (pentru un nou-nascut la termen cu patologie minora) la 30-90 de zile (pentru un nou-nascut prematur). De asemenea, in unitatea de Terapie Intensiva Neonatala sunt tratati intre 200-250 nou-nascuţi/an, ceea ce inseamna in medie 10% din numarul total de naşteri/an.

„Capacitatea Compartimentului de Terapie Intensiva Neonatala tinde sa fie intotdeauna plina, ceea ce denota numarul tot mai mare de naşteri premature şi automat de pacienţi care necesita investigare, urmarire şi prevenţie pe termen lung. Organizatia Salvati Copiii a fost alaturi de Sectia de Neonatologie si ne-a ajutat prin sponsorizarile facute sa salvam viata multor bebelusi. Aparatura primita a ajutat echipa de medici sa acorde nou-nascutilor asistenta medicala la un standard ridicat. Din aceste motive este imperios necesara achizitionarea de aparatura medicala si implicarea comunitatii. Impreuna putem salva mai multe vieti si ajuta nou-nascutii tratati in unitatea noastra sa primeasca ingrijire medicala foarte buna”, a precizat Conf. Dr. Iacob Daniela, Sef Sectie Neonatologie Maternitatea Bega.

Totodata, la Timisoara sunt oferite servicii medicale multiple copiilor cu varste intre 0-17 ani in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu”. Acesta este singurul spital din partea de vest a tarii care are serviciile necesare pentru abordarea complexa a copiilor bolnavi: pediatrie, traumatologie, chirurgie, neonatologie prematuri, pneumoftiziologie, neuropsihiatrie, otorinolaringologie, oftalmologie, recuperare fizica si nutritionala.

Vezi si 161 de maternitati vor fi dotate cu echipamente de screening auditiv

„Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu” Timisoara este principalul furnizor de servicii medicale cu profil pediatric din zona de vest a Romaniei. Este singurul spital de categorie I superioara 1M care are in componenta un compartiment pentru copii nascuţi de mame seropozitive, precum si sectie clinica de neonatologie pentru prematuri. Toti copiii internati in compartimentul HIV au necesitat control ecografic, mai mult de atat, in ultimii doi ani, o treime din cei 40 de nou-nascuti de mame seropozitive au necesitat explorare ecografica performanta. Salvati Copiii aduce un ecograf performant care sa permita un diagnostic exact si imediat”, potrivit biroului de Presa al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu”.

Solidaritatea sociala a facut posibil programul complex de combatere a mortalitatii infantile, implementat de Salvati Copiii Romania din anul 2012 pana in prezent. Astfel, toate fondurile investite in programul de reducere a mortalitatii infantile provin de la persoane fizice si companii, prin mecanismele: donatii online, sms, direct debit, 3,5% din impozitul pe venit, 20% din impozitul pe profit. Multumim Asociatiei Look Inside care a donat 64.200 de lei si grupului de antreprenori din domeniul agricol care au donat 120.000 lei in cadrul cinei caritabile “Donate Your Dinner” pentru echipamentele din judetul Timis.

„Salvati Copiii se afla in cel de-al optulea an al campaniei de combatere a mortalitatii infantile, un program extrem de complex si la care organizatia nu a renuntat, oricat de greu ar fi fost. Mai mult chiar, a reusit sa convinga companii, institutii, sustinatori ca e o cauza sociala care ne priveste pe toti. Prematurii au nevoie de vocea noastra, de ajutorul nostru concret”, a declarat Amalia Nastase, Ambasador al Programului Salvati Copiii de Reducere a Mortalitatii Infantile.

Citeste si Dorna si Salvati Copiii anunta donatii 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here