In Constanta, unul din zece elevi de liceu s-a drogat

Unul din zece elevi de liceu din Constanta a experimentat cel putin un drog, cel mai consumat fiind canabisul. Datele statistice arata ca debutul consumului de droguri este in clasa a saptea, mai ales in privinta etnobotanicelor. Pe litoral, cel mai des se consuma in Mamaia, Costinesti si Vama Veche.

Vezi si Cinci fete dintr-un centru de plasament, la spital dupa ce ar fi consumat etnobotanice

Seful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanta, comisarul sef Marius-Cristian Oprisan, spune ca studiile realizate in ultimii ani, in randul elevilor de liceu si din scolile profesionale din judetul Constanta, arata ca peste opt la suta dintre elevi au declarat ca au consumat cel putin o data in viata un drog ilicit, in timp ce aproape cinci la suta au declarat ca au consumat in ultimul an.

„Opt la suta dintre elevii de liceu au consumat cel putin o data droguri. (…) Prin sintagma orice drog se intelege canabis, Ecstasy, cocaina, amfetamina, LSD sau alte halucinogene, ciuperci halucinogene, heroina, ketamina, etnobotanice, sedative sau tranchilizante. Intre tipurile de droguri, cel mai consumat este canabisul. La distanta destul de mare se afla apoi consumul de substante psihoactive, cele cunoscute drept etnobotanice. Consumul de alte substante, gen Ecstasy, este redus fata de primele”, a declarat Marius-Cristian Oprisan.

Consumul de droguri in randul elevilor incepe, in general, pe la 13 – 14 ani, in functie de anul de studiu.

„Consumul de droguri incepe undeva prin clasa a saptea. Adolescentii care fumeaza prezinta un risc mai mare de a initia si consumul de droguri. Fumeaza si cineva ii intinde o tigara din aceasta cu marijuana sau cu etnobotanice, sa traga un fum. Si asa porneste. (…) Preferintele elevilor din Constanta sunt canalizate in special spre drogurile ilicite de tipul celor traditionale, cum ar fi canabis sau Ecstasy, la care se adauga si noile substante psihoactive. Cele mai mari prevalente ale consumului sunt observate in randul baietilor, iar in functie de anul de studiu, elevii din clasele a XI-a si a XII-a inregistreaza cele mai mari niveluri de consum”, explica specialistul CRPECA.

Citeste si Debutul varstei de consum a drogurilor e de 13 ani

Potrivit acestuia, in opinia elevilor din judetul Constanta, cel mai usor de procurat sunt inhalantii (vaporii chimici din substantele de uz casnic – n.r.), iar dintre drogurile ilicite, ei spun ca sunt relativ usor de achizitionat canabisul si steroizii anabolizanti. Acestea sunt consumate mai rar in unitatile de invatamant si mai des in barurile din apropierea liceului sau in drumul de la scoala catre casa.

„Elevii consuma mai rar in scoli, pentru ca acum exista personal de securitate, exista camere de supraveghere. Dar, in drum de la scoala spre casa sau invers… au fost destule cazuri cand elevi de liceu au fost prinsi de jandarmi in timp ce fumau un joint pe o banca, in drum de la scoala spre casa”, spune comisarul sef Oprisan.

Studiile arata ca, in randul elevilor si tinerilor, consumul de droguri este moderat in perioada de extrasezon, dar creste foarte mult in perioada verii, atunci cand creste si numarul dealerilor ce ajung la malul marii, cat si numarul locurilor in care tinerii merg sa se distreze.

„In perioada sezonului estival noi avem niste zone de risc date de aglomerarile mari de adolescenti si tineri care merg sa se distreze, localnici sau cei veniti pe litoral. Acestea sunt in special in zona de mari cluburi, cum este Mamaia Nord, dar si Costinesti si Vama Veche, cunoscutele statiuni in care tinerii merg sa se distreze, dar si zonele in care merg dealerii sa-si vanda marfa”.

Aici apar insa si marile de probleme de sanatate in randul consumatorilor, nu de putine ori petrecandu-se adevarate tragedii, cu adolescenti care sfarsesc distractia pe un pat de spital.

„Problema, vara, este ca o parte din cei care vin sa petreaca un weekend in statiunea Mamaia vin deja obositi si surescitati. Au oprit in Peco, au consumat nu stiu cate bauturi energizante, adauga si doua – trei cafele pana ajung in Mamaia. Aici incep sa consume mult alcool la care adauga substante interzise, gen amfetamina sau Ecstasy… Si va dati seama ca organismul le cedeaza. O parte din ei nici macar nu-si iau o camera la hotel. Ziua stau pe plaja si noaptea in club, iar pana sa le cedeze organismul nu mai e mult”, mai spune seful CRPECA.

El precizeaza ca in medie, numarul de tineri care ajung la spital dupa consum exagerat de droguri este de 10 – 15, pe luna, iar cele mai „rele” sunt substantele psihoactive, pentru ca in componenta acestora intra de foarte multe ori compusi chimici toxici.

„Aceste noi substante etnobotanice sunt extrem de agresive. Sunt substante chimice, care se tot schimba si practic nu se cunosc efectele. Dealerul, pentru castig, vine si amesteca substanta psihoactiva cu orice alt compus chimic, gasit, la propriu, prin casa sau cumparat de la raionul de detergenti din magazine. Acestea sunt toxice si creeaza probleme grave consumatorului. (…) Cei mai multi consumatori care ajung la Urgenta sunt dintre cei care consuma aceste etnobotanice. Si tocmai din cauza acestor compusi chimici, toxici. Dupa ce sunt tratati, sunt trimisi ori catre noi, ori catre Sectia de Psihiatrie”.

Astfel, zeci de tineri ajung, lunar, la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog din Constanta, in incercarea de a scapa de dependenta de droguri.

„Media este la 40 – 50 de consumatori de droguri pe luna, carora noi le acordam servicii in vederea tratarii dependentei de droguri. Spre exemplu, in septembrie am avut 42 de consumatori, intre care sase fete. Trei sunt minori, iar restul majori. Dintre cei 42, 13 au venit din proprie initiativa, 15 au fost trimisi de Parchet, sapte au venit de la serviciul de probatiune, iar familia a adus patru. Ca si substante de consum, 15 sunt consumatori de noi substante – etnobotanice, iar 21 de canabis”, povesteste seful Centrului.

Sunt trei modalitati prin care tinerii ajung sa se trateze in Centru pentru dependenta de droguri, pe langa cei care vin cu probleme grave de sanatate cauzate de acest obicei, ori cei adusi de familie, unii sunt trimisi dupa ce intra in conflict si cu legea, iar asistenta este confidentiala.

„Noi acordam asistenta integrata persoanelor consumatoare de droguri. Serviciile noastre sunt gratuite, confidentiale si nu au nevoie de asigurare de sanatate. Avem o echipa multidisciplinara, formata din doi psihologi, un asistent social si un medic. (…) Ei pot sa vina din proprie initiativa, atunci cand constientizeaza pericolul in care se gasesc. Avem apoi factorul familie – un membru al familiei care se intereseaza si apoi vine cu adolescentul sau tanarul. In prima faza mai mult luati pe sus, ca sa spunem asa, dupa care ajung sa vina singuri. Prima intalnire e mai dificila, exista, normal, o teama, dar apoi vin singuri. Si ii mai avem si pe cei trimisi de Parchet, conform legii 143. Respectiv, persoana care este depistata detinand o anumita cantitate de substanta ilegala si declara ca este pentru consum propriu, procurorul o trimite catre noi, sa-si rezolve problema cu drogurile. Dosarul merge inainte, dar in judecata se tine cont de raportul intocmit de noi: daca se tine de tratament, daca vine la program etc. Iar in functie de rezultate, instanta poate dispune chiar renuntarea la aplicarea pedepsei. Este foarte bine, pentru ca, practic, consumatorii sunt victime. Sunt persoane bolnave. Nu ei sunt problema, problema sunt traficantii si dealerii”, a mai declarat comisarul sef Marius-Cristian Oprisan.

De asemenea, consumatorii de droguri pot fi tratati si online de specialistii CRPECA Constanta, fiind derulat un proiect pilot de furnizare a serviciilor de asistenta psihologica si sociala prin internet. Consilierea online sau e-terapia ofera servicii de sanatate mintala, intr-un cadru profesionist, prin intermediul videoconferintelor transmise in timp real, prin internet. Acest tip de consiliere faciliteaza accesarea serviciilor de catre beneficiari, permitand, in acelasi timp, asigurarea confidentialitatii si crearea climatului de siguranta. Prin serviciile de consiliere psihologica si sociala online, specialistii psihologi ori asistenti sociali din cadrul CRPECA Constanta isi propun sa vina in sprijinul acelor consumatori de droguri care, din diferite motive, nu pot accesa in maniera clasica serviciile de asistenta psihologica.

Vezi si In judetul Timis se drogheaza si copii de 11 ani

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here