In judetul Timis se drogheaza si copii de 11 ani

131 de persoane, printre care si copii, au ajuns in primele noua luni din acest an de urgenta in spitalele din judetul Timis, din cauza consumului de droguri. Potrivit medicilor, se drogheaza chiar si copii de 11 ani, iar canabisul este drogul cel mai consumat.

Vezi si Avocatul Poporului s-a sesizat in legatura cu tinerii aflati sub influenta drogului Zombie

Subcomisarul de politie Adela Sleam, din cadrul Centrului Antidrog Timisoara, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca doar in primele noua luni din acest an, 131 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale in unitatile de primiri urgente din spitalele din judetul Timis, dupa ce au consumat droguri.

Judetul Timis se afla in topul national al consumului de droguri, insa reprezentantii Centrului Antidrog Timisoara au precizat ca acest lucru este cauzat de mai multi factori.

“Periodic se fac studii pentru a obtine date relevante cu privire la consumul de droguri. Potrivit ultimului studiu care s-a realizat de catre Agentia Nationala Antidrog, la nivelul judetului Timis, 11,1% dintre elevii de liceu au consumat cel putin o data in viata droguri ilicite. Dintre acestia, 6,8% au consumat cel putin o data in ultimele 12 luni, iar 3% au consumat cel putin o data in ultimele 30 de zile. Trendul este usor ascendent, dar la nivelul judetului Timis trebuie sa avem in vedere mai multi factori. Cresterea aceasta se inregistreaza in contextul in care nivelul consumului a crescut in Romania si in Europa. In ceea ce priveste locul ocupat de Romania in domeniul consumului de droguri, suntem printre ultimele tari din Europa, nu ocupam locuri fruntase. In judetul Timis trebuie avut in vedere faptul ca ne aflam in zona de vest a tarii si este un judet care este foarte tranzitat si in contextul acesta consumul este mai ridicat. De asemenea, trebuie sa avem in vedere si faptul ca este centru universitar si sunt tineri din mai multe judete ale tarii. Bucuresti este pe primul loc la consumul de droguri, Timisul este aproximativ la acelasi nivel cu Clujul, Constanta, Brasov. Deci, judetele care au cumva aceleasi caracteristici, care sunt centre universitare, in care nivelul de viata este destul de ridicat”, a explicat Adela Sleam.

In ceea ce priveste drogurile preferate de tinerii din judetul Timis, pe primul loc se afla canabisul, fiind urmat de etnobotanice.

“Drogul cel mai consumat este canabis-ul, intr-un procent de 11,5%, fiind urmat de noile substante psihoactive, 1,1%, cunoscute sub denumirea de etnobotanice. In judetul Timis drogurile injectabile nu sunt foarte consumate. Sunt mai multi baieti care consuma droguri, dar totusi si numarul fetelor este destul de ridicat. Varsta medie de debut este la inceputul liceului, clasa a IX-a, a-X-a, pentru ca este varsta la care ei intra in noi anturaje, este varsta care se caracterizeaza prin dorinta de a fi teribilisti, de a fi in centrul atentiei, este o varsta vulnerabila. Sunt copii care incep consumul chiar si la nivelul gimnaziului, clasa a VII-a, a VIII-a”, a declarat Adela Sleam.

Citeste si La Maternitatea din Ploiesti s-a nascut un bebelus cu doua penisuri

Pe de alta parte, medicul Mihai Gafencu, seful Centrului Regional de Toxicologie Pediatrica din cadrul Spitalului de Copii “Louis Turcanu” din Timisoara, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca a observat o scadere a varstei la care debuteaza consumul de droguri. Astfel, au ajuns de urgenta la spital pentru a primi ingrijiri medicale si copii de 11 ani, in urma consumului de droguri. De multe ori, adolescentii se drogheaza chiar in apropierea scolilor sau in parcurile din Timisoara.

“Este evident o crestere a consumului de droguri. In zonele universitare exista o crestere a consumului in randul studentilor, dar care nu ajung in spitalele de pediatrie. Revenind la pacientii nostri, ce am putut sa observam este scaderea varstei consumului. Am avut si copii de 11 ani care au consumat droguri, maximumul este la 15, 16 si 17 ani. O a doua caracteristica este consumul in barurile din jurul scolilor si liceelor. Mai nou am avut doua cazuri de liceeni care au consumat in curtea liceului. Este necesar ca barurile din jurul liceelor sa fie extrem de atent cautate, supravegheate si verificate de Politie, pentru a identifica consumatorii, dar mai ales dealerii. Piata de pe Internet este aproape imposibil de supravegheat intr-o tara ca a noastra, dar locurile din jurul scolilor, dublate de parcurile cunoscute deja ca si prezente zilnic cu contingente mari de elevi care fumeaza, cum ar fi Parcul Botanic din Timisoara, de unde imi vin in dese randuri consumatori de droguri, pot fi monitorizate”, a explicat medicul Mihai Gafencu.

De asemenea, medicul timisorean a precizat ca aproape 60% dintre pacientii consumatori de droguri provin din familii dezorganizate si ca ajung sa consume droguri mai multi adolescenti cu nivel de inteligenta peste medie.

”Aproape 60% dintre acesti pacienti provin din familii dezorganizate. Nu retardarul mental sau cel cu coeficient de inteligenta scazut consuma droguri, ci copilul mediu si chiar destept, inteligent. Asta m-ar putea face sa speculez ca pur si simplu nu ne ocupam de inteligenta copiilor nostri. Daca le-am da ocazia sa-si foloseasca inteligenta in scoala, in jocuri, in tabere, in activitatea de voluntariat sau chiar in rezolvarea unor situatii ale varstei, cum ar fi ajutarea unui coleg, activitati casnice, jocurile inteligentei sau sportul si epuizarea fizica, care consuma din energie, atunci copilul nu ar mai avea tentativa asta. Daca sta toata ziua singur la calculator si nu are cu cine sa vorbeasca, sigur ca la un moment dat el se va simti <plictisit> si va dori sa fie ca si altii. De obicei, copiii cu tulburari de comportament si mai ales care provin din familiile dezorganizate, cu parinti plecati in strainatate si lasati singuri si nesupravegheati, ajung la consum de droguri”, a afirmat medicul Mihai Gafencu.

Vezi si Baietel de 3 ani cu coloana rupta in urma unui accident de masina

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here