Debutul varstei de consum a drogurilor e de 13 ani

Debutul varstei de consum a substantelor psihoactive in randul tinerilor este de 13 ani, potrivit Agentiei Nationale Antidrog (ANA). Specialistii sustin ca substantele se gasesc prea usor.

Potrivit datelor furizate de Agentia Nationala Antidrog, varsta medie de consum a drogurilor este de 17,3 ani, iar varsta de debut este de 13 ani.

“Potrivit rezultatelor (…) pe un esantion reprezentativ de elevi cu varsta de 16 ani, cel mai mare procent de adolescenti care au debutat in consum la varsta de 13 ani sau mai devreme se inregistreaza in cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondentilor. Pe locul al doilea, la egalitate, se situeaza adolescentii care au debutat in consumul de canabis, respectiv cei care au debutat la varsta de 13 ani sau mai devreme in consumul de alcool cu pastile – 1,4%, iar pe locul al treilea, se plaseaza debutul inainte de varsta de 13 ani in consumul de noi substante psihoactive (NSP) – 1,3%”, se arata intr-un comunicat trimis de Agentia Nationala Antidrog (ANA) la solicitarea MEDIAFAX.

De asemenea, specialistii mai anunta ca cele mai multe urgente medicale in randul copiilor, cauzate de consumul de droguri, au fost atribuite consumului de noi substante psihoactive.

“Cele mai multe urgente medicale cauzate de consumul de droguri au fost atribuite consumului de noi substante psihoactive (49% in cazul copiilor si 30% in cazul persoanelor cu varsta peste 18 ani)”, spun specialistii antidrog.

Cel mai mare nivel al consumului este inregistrat la canabis – 8,1%. Urmeaza noile substante psihoactive cu 5,1%, solventi/ substante inhalante cu 3,6% si cocaina cu 3,3%.

Conform specialistilor, tinerii considera ca unele droguri se pot gasi “usor”. Acestia iau canabisul sau noile substante psihoactive din locurile unde isi petrec timpul liber: discoteci, baruri, cafenele, strazi si parcuri, dar si de la scoala sau internet.

“In privinta locului in care ar putea procura canabis, cele mai des mentionate locuri sunt “discoteca/barul” – 24,9%, “pe strada, in parc” – 21,6%, Internetul – 17%, “in casa dealerului” – 16,4%, “la scoala” – 9,7%. In opinia respondentilor, noile substante psihoactive se pot cumpara usor astfel: “la discoteca, intr-un bar” – 25%, “pe strada, in parc” – 20,6%, “cu ajutorul Internet-ului” – 20,6%, “in casa dealerului” – 14,8%, “la cafenea” – 9,5%, “la scoala” – 7,4%”, arata studiile Agentiei Nationale Antidrog.

Specialistii sustin ca drogurile se gasesc usor in Romania, astfel fiind incurajat consumul substantelor in randul tinerilor.

“Situatia este ingrijoratoare. Drogurile devin populare in randul elevilor. Problema este lipsa informarii despre consumul de droguri real si efectele acestuia. Copiii nu inteleg efectele drogurilor, nu sunt suficient de informati. (…) Sunt traficanti de droguri cunoscuti de ani de zile care sunt in comunitate fara nicio problema. De exemplu, in Ferentari (n.r. – cartier din Bucuresti) sunt persoane care vand droguri si chiar sunt cunoscute. Chiar si politia le cunoaste, dar nu actioneaza impotriva lor. (…) Parintii sunt la fel de dezinformati. Ei se trezesc si devin constienti de acest lucru in momentul in care copiii lor devin consumatori si cauta solutii disperate. Daca parintii nu sunt documentati, in mod sigur nu vor putea sa preintampine un dezastru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, sociologul Ciprian Necula.

De aceeasi parere este si psihologul Keren Rosner, care sustine ca accesul la droguri este usor.

“Ei (n.r. – elevii) chiar daca ar fi tentati sa incerce, iar procurarea drogurilor ar fi mult mai dificila, probabil ca s-ar reduce numarul consumatorilor. Posibilitatea de a face rost e la indemana si faciliteaza consumul. Daca vrea sa consume, el gaseste. Multi tineri au posibilitatea sa-si cumpere pentru ca parintii le dau bani, iar copiii iau drogurile din banii parintilor la inceput, iar cand sunt atasati de droguri ajung si la infractiuni”, a declarat, pentru MEDIAFAX, psihologul Keren Rosner.

Totodata, reprezentantii Agentiei Nationale Antidrog mai precizeaza ca fetele consuma mai multe substante sedative si solventi, celelalte tipuri de droguri fiind consumate mai multe de baieti.

Specialistii mai sustin ca motivele care ii determina pe tineri sa consume drogurile sunt diferite: probleme in familie, dorinta de a se afirma sau tendintele grupurilor din care fac parte.

“Sunt copii care nu au o viata familiala foarte inchegata, unita, nu au intelegere, nu gasesc suport in familie, iar ei isi cauta persoane cu care sa vorbeasca si sa fie intelesi, adica un grup de prieteni. In aceasta perioada a adolescentei, grupul de prieteni e foarte important, iar integrarea in grup este esentiala pentru ei. In aceste grupuri, daca sunt consumatori de droguri este foarte sigur ca si copilul acesta sa fie tentat sa consume. Fie din nevoia de a fi acceptat de grup, sa nu fie respins, fie din nevoia de a fi cool. El poate chiar sa fie indemnat de prietenii lui sa incerce”, a mai adaugat psihologul.

Keren Rosner mai sustine ca parintii trebuie sa fie atenti la comportamentul copiilor si sa intervina ori de cat ori observa schimbari.

“De la un consum ocazional pana la dependenta nu e cale foarte lunga. Un alt moment dificil este perioada adolescentei. Copilul incepe sa-si puna intrebari, sa afle cine este. Este perioada in care incepe constientizarea de sine, cu faptul ca vrea sa ia singur decizi, are conflicte cu adultii, pe acest fond trairile intense il determina sa caute o modalitate de detensionare. Cauta sa se refugieze in alcool, tutun si droguri. Aceste tentatii il pot transforma intr-un adolescent dependent. (…) Cel mai important este ca parintii sa observe comportamentul copiilor si sa ii ajute, poate chiar sa vorbeasca cu un specialist”, a mai spus Keren Rosner.

Agentia Nationala Antidrog mai precizeaza ca exista o legatura intre absenteismul scolar si consumul de droguri. “In randul celor care au declarat consum de droguri ilicite cel putin o data in viata se regasesc intr-o proportie mai mare, comparativ cu cei care nu au consumat niciodata, elevii care au absentat nemotivat de la ore in ultimele 30 de zile: 56% fata de 46,6%. Consumul de droguri poate fi o cauza, insa absenteismul nu este generat neaparat de consumul de droguri”, mai sustin specialistii antidrog.

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here