Cinci fete dintr-un centru de plasament, la spital dupa ce ar fi consumat etnobotanice

Cinci fete cu varste cuprinse intre 13 si 16 ani, dintr-un centru de plasament din Iasi, au ajuns la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, intoxicate cu substante halucinogene, etnobotanice, in acest caz fiind declansate anchete, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vezi si Debutul varstei de consum a drogurilor e de 13 ani

Conform reprezentantilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, cele cinci fete internate intr-un centru de reabilitare din subodinea institutei, au fost transportate la Spitalul „Sfanta Maria” din Iasi dupa ce au fumat o tigara care continea, din primele informatii, substante etnobotanice.

„Serviciul Judetean de Ambulanta Iasi a fost solicitat de catre personalul specializat din centru ca cinci fete din cadrul Modulului de Reabilitare Comportamentala prezinta o simptomatologie aferenta consumului de etnobotanice: le durea capul, aveau ameteli. De asemenea, a fost anuntata si Politia. Fetele au fost duse la spital si, in prezent, medicii spun ca se afla in afara oricarui pericol, vor fi probabil externate. Modulul de Reabilitare Comportamentala este specializat pentru fetele cu tulburari de comportament sau cu comportament deviant si acestea provin in general din familii cu probleme sociale si comportamentale. In principiu, lor li se da o supraveghere specializata in centru, de catre judecator. Adica au comis initial niste fapte penale, dar ele in momentul de fata nu raspund penal sau au grave tulburari de comportament”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, Tiberiu Bantas.

Potrivit acestuia, din cele cinci fete care au fost internate, doua merg la scoala, iar una dintre ele are antecedente de consum de etnobotanice si, cel mai probabil, in timpul deplasarii spre sau dinspre scoala, una dintre ele a procurat o tigara si ulterior le-a dat si celorlalte.

Inspectoratul de Politie Iasi a demarat o ancheta in acest caz, politistii incercand sa afle de unde aveau minorele substantele interzise. De asemenea, si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi a dispus o ancheta interna.

„Face si Politia o ancheta, facem si noi ancheta noastra si se vor aplica prevederile regulamentului de ordine interioara – sistarea de la invoiri, supraveghere specializata mai indeaproape, consiliere. Avem legatura si cu Agentia Antidrog si cu organizatii nonguvernamentale care fac consiliere pe consumul de etnobotanice si droguri si probabil vor intra in program de consiliere de acest tip”, a mai spus Tiberiu Bantas.

Vezi si In judetul Timis se drogheaza si copii de 11 ani

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here