Cum sunt educati copiii in alte tari?

Iti doresti un copil sanatos, fericit si educat (a se citi disciplinat!). Dar ce stil de parenting sa urmezi si ce metoda de disciplina sa urmezi? Afla aici mai multe despre cum sunt educati copiii in alte tari.

Citeste si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

Multi parinti considera ca disciplina este cheia de reusita in viata a unui copil. Un copil disciplinat va avea succes in viata si va reusi sa fie un membru util comunitatii sale. Dar felul in care aleg parintii sa-si educe sau sa-si disciplineze copiii difera de la o tara la alta.

Cele mai multe metode de educatie se bazeaza pe cultura din care fac parte parintii si copiii.

Citeste si: Iata cum poti sa cresti un copil bun!

In Europa, spre exemplu, trendul cel mai important pe care se bazeaza educatia unui copil este sa nu se aplice pedeapsa corporala, de orice fel.

Suedia a fost prima tara din lume care, in 1979,  a adoptat o lege care interzice in mod explicit pedepsele si tratamente umilitoare la adresa copiilor. Din acel moment si pana astazi, alte peste 50 de tari (Albania; Andorra; Argentina; Austria; Benin; Bolivia; Brazilia; Bulgaria; Cabo Verde; Congo, Republic of; Costa Rica; Croatia; Cipru, Danemarca, Estonia; Finlanda; Germania; Grecia; Honduras; Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel; Kenya; Letonia; Liechtenstein; Luxembourg; Malta; Olanda; Noua Zeelandă; Nicaragua; Norvegia, Peru, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Romania, San Marino, Sudanul de Sud, Spania, Suedia, Macedonia, Togo; Tunisia; Turkmenistan; Ucraina; Uruguay; Venezuela, Franta etc, scrie gandul.info) s-au alaturat acestei initiative si au adoptat legi asemanatoare.

Cu toate acestea, in 2016 Papa Francisc i-a socat pe toti atunci cand a facut o afirmatie surpriza in fata multimii care se afla in Piazza San Pietro: ”Un tata bun stie sa astepte si sa ierte, dar si sa indrepte cu fermitate (…)”. Suveranul Pontif a dat exemplul unui tata care i-a marturisit ca isi mai pedepseste copiii lovindu-i, dar ca niciodata nu o face peste fata, pentru a nu-i umili, conform telegraph.co.uk.

Citeste si: Cum sa cresti un copil competent?

Parintii din Marea Britanie considera ca educatia se face doar cu ajutorul unui parenting pozitiv. Englezii cred in incurajarea copilului atunci cand acesta procedeaza corect, nu in disciplinarea lui prin ridicarea vocii sau mai rau, aplicand pedepse fizice. Cu toate acestea, parintii englezi considera ca “time-out”–urile sunt bune, le ofera copiilor ocazia sa mearga in camera pentru cateva minute si sa se linisteasca sau sa se gandeasca asupra comportamentului gresit.

Parintii din Finlanda, Danemarca sau Norvegia, considera ca cea mai buna educatie se face in colectivitate, de aceea copiii sunt inscrisi de foarte mici la crese si gradinite. Un alt punct forte in ceea ce priveste educarea copiilor in tarile nordice este petrecerea unui timp indelungat in aer liber, precum si descoperirea fireasca de catre micuti a mediului inconjurator.

Citeste si: Cele 5 lectii de parenting de la suedezi

Parintii din Japonia considera ca un copil ajunge la varsta “de intelegere” abia atunci cand impleste 5 ani. In ciuda acestui fapt, micutii sunt invatati de mici sa fie membri buni si utili in comunitatea din care fac parte, sunt educati sa se implice in treburile casnice si sa nu uite niciodata ce inseamna respectul si bunele maniere.

Citeste si: 10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca pentru copii

Triburile din Africa se bazeaza pe principiul “E nevoie de un sat pentru a creste un copil”. Membrii acestora considera ca un copil nu trebuie lasat niciodata singur, doar astfel va putea invata “cultura” si ideile tribului din care face parte. De asemenea, un copil nu trebuie lasat niciodata sa planga, acesta fiind pasat de la un adult la altul, iar adultul care tine copilul in brate este responsabil pentru copil.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here