Cele 5 lectii de parenting de la suedezi

Suedezii au o vorba „nu exista vreme proasta, ci haine nepotrivite”, iar copiii sunt incurajati sa petreaca mult timp afara, aceasta fiind considerata una dintre cele mai sanatoase abordari in ceea ce priveste cresterea sanatoasa a unui copil. Afla aici care sunt cele 5 lectii de parenting pe care le putem invata de la suedezi.

Citeste si: Modelul finlandez: pauzele dese – succesul invatarii rapide

1.Trateaza fetele si baietii la fel.

Multe gradinite “de gen neutru” din Suedia incearca sa elimine stereotipurile legate de sexul copilului (roz pentru fete, alabastru pentru baieti, fetele se joaca doar cu papusi, iar baietii doar cu masini etc.), incurajandu-l sa se implice in tot felul de activitati, fara a tine cont care sunt cele “pentru baieti” si care sunt cele “pentru fete”.

Citeste si: Roz pentru fete, albastru pentru baieti! Sau despre cum manipulam copilul

  1. Copiii pot incepe scoala si mai tarziu. Copiii suedezi incep scoala la 7 ani. Suedezii considera ca mai multi ani “de joaca” pot reduce si preveni dificultatile de invatare cu care se confrunta unii copii.
  1. Educatie fara pedepse fizice, (Suedia a introdus in 1979 prima lege legata de interzicerea lovirii copilului, conform organizatiei Salvati copiii din Suedia), ceea ce a condus la cautarea unor noi modalitati mai blande si mai sanatoase de educare si disciplinare a copiilor.
  2. Toti copiii merg la gradinita. Acest lucru inseamna ca cei mici invata sa socializeze, iar parintii se pot intoarce la serviciu, isi pot relua o parte din viata de dinaintea aparitiei copilului.
  3. Tatii petrec mult timp calitativ cu copilul. In Suedia exista legi generoase in ceea ce priveste concediul paternal.

Si nu in ultimul rand, parintii din Suedia sunt mult mai relaxati, si au de ce sa fie astfel, pentru ca statul ii ajuta:

  • ingrijirea prenatala (consultatii, ecografii, suplimente etc.) si nasterea sunt gratuite
  • scoala este gratuita pentru toti copiii cu varsta intre 6 si 19 ani (iar aceasta include si pranzurile copiilor)
  • sistemul medical este gratuit pana la varsta de 20 de ani (inclusiv tot ce tine de sanatatea dentara), conform sweden.se, (doctorilor suedezi nu li se ofera “mita”, aceasta fiind considerata ofensatoare de catre cadrul medical. Ba chiar te poti trezi cu o amenda in momentul in care incerci sa „oferi” ceva)
  • tatii isi post lua concediu parental – de la 2 luni pana la 13 luni
  • in multe orase din Suedia, adultul care a scos la plimbare un copil in carucior nu achita mijlocul de transport in comun (indiferent ca este vorba despre mama, tata, bona, bunica, bunic etc.)

S-ar putea sa-ti placa si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here