10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca pentru copii

Photo by Katie E from Pexels

Inceteaza sa mai traiesti viata copilului tau! Lasa-l sa decida singur in anumite situatii, incurajeaza-l sa actioneze fara a avea mereu acordul tau. Si fii langa el, orice-ar fi! Sunt 10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca pentru copii. Pentru binele lor, spun specialistii.

Iata cateva greseli pe care multi parinti inca le mai fac si care sunt in detrimentul propriilor copii:

Vorbesti pentru el

Totul incepe cu acele simple intrebari pe care i le poate adresa o cunostinta intalnita intamplator: “Salut! Cum te numesti?” Chiar daca tendinta de a raspunde in locul copilului este mare, indicat ar fi sa incetezi sa mai raspunzi pentru el, chiar din momentul in care toddlerul tau incepe sa invete sa vorbeasca.

Ce poti face? Incurajeaza-l: “Spune-i, mami, lui X cum te numesti?”

Vezi si Superbebe vorbeste!

Sa fii prieten cu copilul

Multi parinti incearca din rasputeri sa devina prieteni cu propriii lor copii si nu vor ca acestia sa aiba secrete fata de ei. De niciun fel. Si aceasta abordare e gresita. Rolul parintilor este de a-i iubi, de a-i creste armonios si frumos si de a le oferi suportul necesar atunci cand au nevoie de ei.

Ce poti face? Retine: Copiii au nevoie ca parintii sa le fie… parinti.

Dorinta vs nevoie

Da, sa mananci broccoli e mai sanatos decat sa mananci o bomboana. Si esti pus de cateva ori pe zi in fata acestei situatii: de a-i explica propriului copil de ce anumite obiceiuri sunt mai sanatoase, dar si de ce trebuie sa procedam uneori intr-un anumit fel si nu in altul. Ai nevoie de timp, rabdare si explicatii, asa e, dar astfel ii poti arata copilul ca opinia lui conteaza, fara a-i suprima din propriul “eu”. E ca in situatia respectiva:” Mami, imi este foame? Nu, puiule, iti este frig si iti doresti sa fii intr-un loc mai cald”.

Ce poti face? Cauta sa-i afli dorintele si nevoile copilului, arata-i ca tii cont de ele, in acelasi timp explicandu-i beneficiile obiceiurilor sanatoase.

Il ajuti prea mult

Inca de pe la varsta de 2-3 ani copiii incep sa-si manifeste dorinta de a face anumite lucruri singuri. Greseala e atunci cand nu-l lasam sa-si descopere si sa-si dezvolte aceste abilitati. Cel mai usor si indicat ar fi sa-l incluzi in anumite activitati casnice, cum ar fi, sa sortati hainele impreuna pentru a le pune in masina de spalat. Sau sa-si puna singur ciorapii (sa vezi ce incantat va fi cand va avea aceasta reusita!).

Ce poti face? Arata-i, sustine-l si sprijina-l. “Da, puiule, sigur ca poti face!”

Despre gusturi nu se discuta. Se aleg. Oare?

Multi parinti au tendinta de a le impune copiilor ce genuri de muzica sa asculte, ce fel de carti sa citeasca, ce filme sa vada, cu cine sa se imprieteneasca, ce stil vestimentar sa adopte etc. Si de aici, apar nenumarate conflicte si probleme.

Ce poti face? Propune-i ceva, apoi asculta-i si propunerea lui.

Sa-i gestionezi tu banii

La un moment dat copilul tau va avea posibilitatea de a se bucura de propria pusculita, de propriul “buget”. Nu-l intreba ce face cu banii si cel mai gresit ar fi sa-i umbli tu in pusculita (adio incredere!). Mai bine ofera-i idei si solutii despre cum ar putea sa-si economiseasca din bani pentru a-si lua ceva ce-si doreste foarte mult.

Ce poti face? Lasa-l pe copil sa decida ce isi doreste sa-si cumpere din banii stransi si ajuta-l sa-si atinga scopul.

Vezi si Adevarul infricosator despre ce ii face pe copiii nostri sa sufere

Nu-i alege hobby-urile si pasiunile

Una dintre cele mai frecvente greseli este tendinta parintilor de a-i impune copilului pasiuni si hobby-uri care nu corespund cu interesele acestuia.

Mama isi doreste ca fiica de 3 ani sa invete sa cante la vioara, in timp ce tatal viseaza ca micuta sa invete tenis. Fetita vrea sa danseze. Toata ziua ar dansa. Dar nimeni nu a intrebat-o. Adultii sunt prea ocupati cu propriile asteptari si vise.

Ce poti face? Ai rabdare si observa ce activitati il atrag cel mai mult pe copil? Intreaba-l si vezi ce parere are copilul despre anumite activitati.

Reusita copilului nu e reusita ta

“Noi invatam sa mergem”, “noi am reusit sa facem la olita”, “noi am invatat sa numaram pana la zece in engleza” etc. Nu, mami, tu ai reusit sa faci toate aceste lucruri mai multi ani in urma. Acum e timpul copilului tau sa invete. Sa aiba succes. Sa se bucure de reusita.

Ce poti face? Bucura-te de reusitele copilului tau. “Copilul a invatat sa mearga!”.

Alegi cadourile in locul copilului

Incurajeaza-l sa-si exprime preferintele si optiunile chiar din momentul in care copilul tau incepe sa vorbeasca! Si nu, nu e neaparat nevoie sa-si doreasca un tricou de bumbac sau o jucarie care il va ajuta sa-si dezvolte nu stiu ce abilitati.

Ce poti face? Intreaba-l. Poate tot ce-si doreste este o minge de fotbal, un robotel sau o papusa care are parul lung. Ca Elsa din “Taramul de gheata” (parintii de fetite stiu despre ce e vorba).

 Ofera-i spatiu.

Si aici ne referim la parintii cu adolescenti. Nu-i interoga prea mult despre ce prieteni noi si-a facut atata timp cat vezi ca nu isi doreste sa-ti destainuie prea multe acum. Lasa-l sa inteleaga doar ca esti acolo pentru el si ca esti entuziasmat pentru ca el/ea isi face prieteni noi.

Ce poti face? Povesteste-i despre ce faceai tu la varsta aceea, despre cum te simteai si ce prieteni aveai. Povesteste-i si despre greselile personale.

Vezi si Ce nevoi psihoemotionale au adolescentii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here