Adevarul infricosator despre ce ii face pe copiii nostri sa sufere

Ceea ce aud copiii nostri de-a lungul timpului se transforma in vocea lor interioara. Si este greu sa controlezi ceea ce aud de la altii. Afla adevarul infricosator despre ce ii face pe copiii nostri sa sufere.

Recent, CNN a intervievat-o pe Dr. Jean Twenge, autoarea cartii iGen. Dr. Twenge a inceput sa faca studii pe diferite generatii in urma cu 25 de ani, dar intre 2011-2012 a observat un lucru care a inspaimantat-o. Aceasta este perioada in care cei care detineau iPhone au depasit procentul de 50%. Aceasta este si perioada in care tot mai multi copii au inceput sa spuna ca se simt “tristi, fara speranta, inutili… ca nu pot face nimic corect (ceea ce este similar cu depresia)”. Este si perioada in care au inceput sa se simta abandonati si stingheri.

Vezi si Atentie la telefoanele mobile!

Intre anii 2011-2015, s-a inregistrat o crestere cu 50% a nivelului clinic al depresiei. Dar si o rata semnificativ mai mare a sinuciderii. Toti acesti copii care foloseau acest tip de telefon inteligent, nu mai ieseau cu prietenii la fel de mult ca inainte si, in acelasi timp, dormeau mai putin.

Autoarea sustine ca ne aflam in mijlocul celei mai serioase crize a sanatatii mintale din ultimii zeci de ani. De ce se intampla asta? De ce sunt copiii mai depresivi de cand folosesc dispozitivele electronice?

Sa ne gandim la perioada in care noi eram scolari – nu aflam de fiecare intalnire de grup la care noi nu eram invitati si nu vedeam poze ale gastii care s-a distrat in oras fara sa ne invite la film, la vreo partida de joc sau la vreo petrecere. Nu ne pasa cum aratam cand ieseam sau ne intalneam cu prietenii, pentru ca eram singurii care vedeam asta – nu conta daca eram in pijamale sau in trening sau parul nu ne statea cum trebuie. Puteam sa radem fara sa ne temem ca vom iesi schimonositi intr-o poza sau o filmare video care vor face inconjurul retelelor sociale.

Acum, ganditi-va la fenomenul de bullying. Cand s-au terminat anii de scoala, s-a terminat si cu hartuirea. Daca am fost victime ale bullyingului, nu exista riscul ca toata lumea sa afle ce am patit si, astfel, fenomenul sa se amplifice sau sa ne urmareasca pentru tot restul vietii.  Acum, totul e la vedere si mii sau zeci de mii de ochi pot asista la umilire – este infiorator.

Citeste si Bullying-ul, o problema serioasa in scoala romaneasca

Cu siguranta, trebuie sa fie mult mai greu sa fii adolescent in ziua de azi. Potrivit Victoriei Prooday, terapeut ocupational si scriitor la yourot.om, “exista o tragedie tacuta care se dezvolta chiar acum, in casele noastre, si se refera la tot ce avem mai de pret – copiii nostri… Cercetatorii au lansat statistici alarmante despre cresterea galopanta a bolilor mintale in randul copiilor, care incepe sa capete proportii epidemice:

  • 1 din 5 copii se confrunta cu diferite probleme mintale;
  • Incidenta ADHD a crescut cu 43%;
  • Depresia in randul adolescentilor a crescut cu 37%;
  • Rata suicidului in randul copiilor cu varste intre 10-14 ani a crescut cu 200%”.

Autoarea studiului mai spune ca “In ziua de azi, copiii sunt privati de lucrurile fundamental necesare pentru a se bucura de o copilarie sanatoasa, si anume:

– Parinti disponibili din punct de vedere emotional;

– Limite bine stabilite si indrumari clare;

– Responsabilitati;

– O nutritie echilibrata si somn suficient;

– Miscare in aer liber;

– Joaca creativa, interactiune sociala, oportunitati de petrecere a timpului liber in mod destructurat si aparitia plictiselii (necesara si ea in anumite momente).

In schimb, copiii au parte de:

– Parinti a caror atentie este distrasa de lumea digitala;

– Parinti indulgenti, care-si lasa copiii sa comande in orice situatie;

– Senzatia ca au mai multe drepturi in loc de responsabilitati;

– Somn de proasta calitate si un regim alimentar deficitar;

– O viata sedentara, petrecuta in spatii inchise;

– Stimulari nesfarsite, satisfactii instantanee si absenta momentelor de plictiseala”.

Cat de trist… si cat de adevarat, in acelasi timp. Poti citi intreaga poveste pe yourot.com.

Potrivit TIME.com, “In ciuda cresterii depresiei in randul adolescentilor, cercetatorii au demonstrat ca nu a existat o crestere corespunzatoare in tratarea bolilor mintale de care sufera in prezent adolescentii si tinerii. Exista semnale ca tot mai multi tineri nu sunt tratati corespunzator sau nu sunt tratati deloc pentru simptomele pe care le manifesta”.

Potrivit articolului, nu e vorba doar de adolescenti, ci si de copii de scoala primara (au fost analizati copii incepand din clasa a V-a), a caror sanatate mintala este afectata de consumul de tehnologie fara discernamant. Dintre acestia, fetele sunt mai afectate decat baietii.

Ce putem face pentru a indrepta situatia?

Sunt cateva solutii pentru a indrepta aceasta situatie ingrijoratoare:

– Academia Americana de Pediatrie (AAP) sugereaza examinarea tuturor copiilor pentru depistarea primelor semne care anunta instalarea depresiei, incepand cu varsta de 11 ani;

– Diminuarea timpului petrecut pe telefoanele mobile atat de copii, cat si de parinti, si incercarea de a petrece mai mult timp jucandu-ne impreuna;

– Sa luam masa de seara impreuna si sa comunicam in timpul ei (bineinteles, fara telefoanele mobile alaturi);

– Ca parinti, sa incercam sa terminam tot ce avem de facut pentru serviciu si sa incheiem orice alta activitate atunci cand copilul ajunge acasa si, seara, sa ii dedicam timpul doar lui sau macar sa ne gasim timp sa discutam cu el;

– Sa profitam de timpul petrecut in trafic si sa discutam cu cei mici (o idee buna ar fi sa nu le permitem sa foloseasca device-uri electronice cand calatoresc cu masina);

– Sa-i implicam pe copii in diferite sarcini, potrivite pentru varsta lor: responsabilitatile au darul de-a le creste stima de sine. Le putem spune, de exemplu: “Daca nu aranjezi masa, nu vom putea manca”, sau “Daca nu-ti speli hainele, nu vei avea cu ce sa te imbraci maine”. “Pentru a dezvolta o stima de sine ridicata, o persoana trebuie sa aiba un scop in viata. O componenta vitala in cresterea stimei de sine se refera la felul in care te percepi pe tine insuti, in functie de felul in care iti aduci contributia – iar in cazul copiilor, lucrurile nu stau diferit”, scrie site-ul impactparenting.com;

– Asigura-te ca micutul tau doarme suficient. Este un factor substantial pentru starea lui de bine si evitarea aparitiei depresiei;

– Nu tine in casa prea multe alimente de tip junk food. In schimb, le poti inlocui cu fructe si legume proaspete. Chiar si atunci cand copilul e mofturos, daca vei persevera, cu siguranta va gasi ceva pe gustul lui. Pentru varietate, poti face smoothie din fructe (sau, vara, inghetata) –, dar nu uita sa-l implici in curatarea ustensilelor, pentru a se simti valorificat.

– Restrictioneaza accesul la electronice si trimite copiii la joaca. Nu trebuie sa te joci intotdeauna cu ei. Ajuta-i sa gaseasca modalitati de-a se distra si singuri, nu doar cu ajutorul si imaginatia unui adult (pot desena, decupa, construi sau juca un joc de perspicacitate).

– Nu veni mereu in ajutorul lor, acolo unde se pot descurca si singuri. Daca intelegerea a fost sa-si pregateasca singuri pachetelul pentru scoala si observi ca unul dintre ei nu vrea, nu ceda si nu-i da bani sa-si cumpere snack-uri de la magazin. Daca nu si-a indeplinit indatorirea, o solutie este sa o faca, chiar si asa, pe ultima suta de metri, sau sa ia bani din pusculita pentru economii – sigur isi va invata lectia si data viitoare s-ar putea sa nu-i mai fie atat de lene.

– Vorbeste cu copiii si explica-le de ce trebuie sa iti marturiseasca atunci cand au gresit. Pentru ca tu, ca parinte, vei face tot posibilul sa-i ajuti sa iasa din incurcatura. Spune-le ca, daca vreodata se simt foarte tristi, abandonati, sau problema e prea mare ca s-o descurce singuri, solutia este sa discute cu voi, parintii.

Intr-adevar, nu e usor sa depistam ce anume ii face pe copiii nostri sa sufere, dar, pana la urma, sta tot in puterea noastra sa ii ajutam.

Vezi si Unu din cinci copii români sufera de tulburări de sănătate mintală

Articol tradus de pe site-ul www.yourmodernfamily.com.

Traducere si adaptare: A.M.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here