Un copil mic transforma orice obiect pe care il intalneste in jucaria preferata

Imagine de Pexels de la Pixabay

Un copil mic transforma orice obiect pe care il intalneste in jucaria preferata. Totul e nou si bun de explorat si cel mai placut pentru el este atunci cand ii esti alaturi si te bucuri de realizarile lui, incurajandu-l totodata.

In primul an de viata, copiii sunt foarte curiosi. Inca inainte de a putea merge, ei intind manutele spre toate lucrurile care ii atrag, dorind sa le atinga si sa le „guste“. Chiar daca in prima faza vei avea tendinta sa il opresti, pentru a nu intra in contact cu microbii, trebuie sa stii ca, in conditiile in care mentii in casa ta o igiena normala si ai grija si de igiena copilului, pericolul ca acesta sa se imbolnaveasca este minim. Mai mult, este bine ca el sa intre in contact cu mediul (casa, afara etc.) pentru a-si forma anticorpii necesari apararii organismului. De aceea, tu trebuie sa creezi cat mai multe ocazii in care micutul tau sa poata interactiona cu mediul in care traieste. Tine cont si de puterea pe care o au surprizele asupra lui si bucura-te impreuna cu el atunci cand descopera sau reuseste ceva. Pentru ca joaca sa fie cat mai diversificata, iti oferim doua idei interesante:

„DESPACHETAREA“

Bebelusii adora sa desfaca sau sa despacheteze cutii si tu poti alimenta aceasta placuta activitate, invelind cateva cutii de carton, de diferite dimensiuni, in hartie colorata si punandu-i-le la indemana pentru a le descoperi si desface. Poti sa faci din asta un joc pe care sa il practicati din cand in cand ,cate 10-15 minute si nu ai nevoie decat de cutii goale si hartie colorata. Alegand hartie de diferite culori, este posibil si sa observi atractia copilului pentru o anumita culoare. Poti totodata sa ascunzi in cutii jucarii care ii plac si pe care va fi incantat sa le gaseasca. Daca a inceput sa mearga de-a busilea, pune in calea lui cateva cutii, spre a-l stimula sa mearga si sa le ia.

„TURUL LUMII“

Un bebelus vede lucrurile de la „inaltimea“ lui sau de la inaltimea la care se afla, atunci cand este tinut in brate si, in functie de aceste ipostaze, lumea din jur este cu totul diferita. Jucandu-te cu el cateva minute (intre 5 si 10 minute) ii poti prezenta lumea de la „nivelul tau“ si ii poti da ocazia sa atinga lucruri care sunt prea sus pentru el. Tine copilul in brate si plimba-l prin camera, aratandu-i si numind fiecare obiect pe care il vedeti si pe care il puteti atinge.

Lasa-i putin timp sa studieze obiectele care il atrag, tinandu-le in asa fel, incat sa le poata privi si atinge. Poti sa faci asta si afara, in parc sau in gradina, cu copacii (scoarta, tulpina, frunzele), florile sau alte obiecte care ofera multe, multe detalii ce pot fi descoperite cu incantare de copil. Se va obisnui astfel sa observe lucrurile din jurul lui, lumea capatand dimensiuni mai mari si va cunoaste obiecte si texturi diferite, devenind capabil totodata sa le asocieze.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here