Iata cum sa cresti un copil competent si de succes!

Competenta inseamna capacitatea de a ne atinge obiectivele intr-un mod cat mai eficient. O persoana competenta este capabila sa-si urmeze “traseul” spre atingerea telului, sa inteleaga sau sa observe de ce anume are nevoie pentru a-si atinge scopul si sa actioneze in consecinta.

Ce inseamna un om competent?

Un om competent actioneaza cu entuziasm, se lasa purtat de inspiratie, dar nu lasa ca emotiile sa-l copleseasca sau sa-l distraga de la obiectiv.

Cu alte cuvinte, o persoana competenta reuseste sa-si depaseasca obstacolele “interne” si “externe” si reuseste sa ramana focusat si motivat sa-si atinga scopul.

Competenta, in cazul unui adult, este o abilitate extrem apreciata si de importanta pentru atingerea succesului profesional si personal.

Citeste si: 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!

Dar ce inseamna un copil competent?

Un copil competent este unul care reuseste sa faca fata provocarilor emotionale suficient de bine, poate sa abordeze sarcinile adecvate varstei, si reuseste sa le termine cu o si mai mare incredere in propriile forte, conform ahaparenting.com.

Un copil competent se simte capabil si puternic, este mai creativ, mai increzator in fortele proprii, nu evita sa incerce o provocare ceva mai dificila si reuseste sa se mentina pe pozitii, chiar daca apar dificultati, chiar daca intampina un esec.

Citeste si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

Cum sa cresti un copil competent?

  1. Lasa-l sa incerce, sa experimenteze, sa descopere, sa cerceteze singur, in timp ce tu te asiguri ca o face intr-un mediu sigur sau ca nu-si pune in pericol integritatea fizica.
  2. Ajuta-l sa-si construiasca increderea in sine, alegand unele provocari mai usoare. Explica-i ca atunci cand are nevoie ne sugestii sau ajutor, vei fi acolo, dar nu interveni decat atunci cand o cere copilul.
  3. Incearca sa nu-l testezi prea des. Esti mandru ca stie anumite informatii, de acord, dar nu-l forta cu tot felul de intrebari petru a-l testa. Nu uita, cea mai buna metoda de predare este atunci cand copilul descopera singur.
  4. Empatizeaza cu copilul tau. Bucura-te de entuziasmul tau, dar rezista tentatiei de a-l evalua.
  5. Lauda efortul, nu rezultatul. (“Am vazut ca ai lucrat mult la acest desen”).
  6. Invata-l sa-si accepte greselile si incurajeaza-l sa continue.
  7. Nu-l predispune la esec, nu-i spune ca va gresi sau ca nu va reusi.
  8. Invata-l sa se incurajeze singur. (“Voi exersa mai mult si voi reusi!”, “Stiu ca pot!” etc).
  9. La inceput, gestionati impreuna situatiile frustrante.
  10. Promoveaza responsabilitatea, optimismul si consecventa.

Si cel mai importat: copilul te va copia! Iti va urma exemplul, asa ca fii un adult competent!

S-ar putea sa te intereseze si: Cum poti sa cresti un copil increzator in fortele proprii?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here