Fibromul uterin: este sau nu este periculos în sarcină?

Foto: today.com

Încă nu se știe care este cauza exactă a apariției fibromului uterin-care este cea mai cunoscută tumoră benignă ce se dezvoltă la nivelul stratului muscular al uterului-, și nici care este cauza că acesta poate să se mărească brusc la cineva sau să rămână așa mult timp sau să descrească. Poate fi vorba despre un singur fibrom sau de un ”grup” de fibroame uterine. Un fibrom poate avea avea dimensiunea de la 1 mm până la 15 și chiar 20 cm. Poate apărea pe suprafata interioara a uterului, in interiorul peretului uterin sau pe suprafata exterioara. În cele mai multe dintre cazuri fibromul este asimptomatic.

Fibromul apare mai des la femeile cu vârsta cuprinsă între 35-54 de ani (în 40% din cazuri). Chiar dacă în multe cazuri acesta nu creează probleme, e nevoie să știi că în sarcină specialiștii recomandă monitorizarea fibroamelor.

Fibroamele pot fi de mai multe tipuri:

  • Fibroame intramurale- sunt cele mai frecvente fibroame care cresc în pereții musculari ai uterului și pot întinde uterul dacă devin suficient de mari.
  • Fibroame subseroase – sunt cele care cresc pe peretele exterior al uterului.
  • Fibroame submucoase- sunt cele care cresc sub mucoasa interioară a uterului.
  • Fibroame pediculate- sunt cele care sunt atașate de uter printr un pedicul îngust de țesut. Sunt fibroame mai rar întâlnite.

Care sunt efectele fibroamelor asupra sarcinii?

Cel mai frecvent simptom pe care îl poate provoca un fibrom este durerea, dar cel mai des durerea apare când este vorba despre un fibrom mai mare de 5 cm în diametru.

În majoritatea cazurilor fibroamele uterine nu prezintă un pericol pentru sarcină, dar trebuie monitorizate mai des și cu atenție. Printre complicațiile atribute fibroamelor sunt:

Împiedică dezvoltarea fătului: fibroamele mari pot împiedica creșterea fătului, deoarece reduc spațiul din uter pentru copil, pot cauza restricții de creștere a copilului.

Nașterea prematură: fibroamele pot conduce la contracții uterine timpurii. Uneori, femeile trebuie să opteze pentru nașterea prin cezariană.

Desprinderea placentei: Dacă un fibrom blochează spațiul dintre placentă și peretele uterin, placenta se poate rupe din peretele uterin.

Avort spontan: crește șansa de avort spontan, în special din cauza fibroamelor care se dezvoltă în interiorul uterului.

Citește și: Fibromul uterin: simptome, cauze, tratament

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here