Chiar daca micutul tau sufera de astm, asta nu inseamna ca activitatile sportive se pot inlatura din rutina sa zilnica. Nici vorba! Pentru un copil care sufera de astm, unele sporturi sunt mai eficiente decat altele, de aceea parintele va afla ce anume va fi in siguranta pentru un copil asmatic. Totodata rezultatele unei cercetari arata ca o viata activa, din punct de vedere fizic, aduce beneficii pentru sanatatea unui astmatic.
Citeste si Sporturi pentru copii
Astmul este una dintre cele mai intalnite maladii cronice din lume, in special in randul copiilor si una dintre principalele cauze ale mortalitatii din intreaga lume, scrie Societatea Romana de Pneumologie care a publicat un ghid numit „GINA Global Initiative for Asthma”, 2008.
Simptomele se manifesta sau se agraveaza in prezenta:
- Animalelor cu blana;
- Aerosolilor chimici;
- Schimbarilor de temperatura;
- Prafului de acasa;
- Medicamentelor, cum ar fi aspirina, beta-blocanti;
- Efortului;
- Polenului;
- Infectiilor respiratorii virale;
- Fumului de tigara;
- Manifestarilor emotionale intense.
Prescolarii, de multe ori, isi aleg ei ceea ce-si doresc sa practice ca sport continuand cu aceleasi hobby-uri pana in scoala generala sau chiar la liceu. De altfel, si pentru un copil care sufera de astm sau de alergii va fi o bucurie la fel de mare ca cea a unui copil sanatos in a-si alege activitatea preferata. Ca un prim pas, este necesar mai intai sa consulti medicul pediatru si sa-l atentionezi cu privire la orice tip de tratament si de regim are copilul tau. O vizita la medic poate preveni situatiile neasteptate care pot aparea la un copil asmatic atunci cand practica un sport, scrie Very Well Family.
Vezi si Astmul alergic nu se poate vindeca!
Cauzele care declanseaza astmul la copii pot fi recognoscibile atat pentru parinti, cat si pentru copii. De exemplu, atmosfera foarte rece poate produce probleme de sanatate la un copil cu astm, cum ar fi sporturile de iarna: pe gheata (patinaj artistic, hochei) sau pe zapada (snowboarding, ski).
Asta nu inseamna ca nu pot practica sportul preferat, existand cazuri in care un astmatic poate face orice sport si-a ales daca urmeaza antrenamentul si tratamentul potrivite pentru acesta.
Sporturi precum gimnastica, soccer, de camp sau basketball nu sunt activitati usoare pentru asmatici. Fotbalul poate deveni dificil atunci cand se extinde timpul meciului, iar conditiile de joc sunt obositoare.
Citeste si Ce trebuie sa stii atunci cand copilul spune: “Nu-mi place sportul!”
Jocurile prietenoase pentru copiii asmatici
Din fericire, exista si activitati sportive potrivite pentru cei care sufera de astm. Acestea includ:
- Inotul;
- Baseball;
- Softball;
- Golf;
- Arte martiale;
- Volei;
- Scrima;
- Yoga.
Incalzirea intre zece si 15 minute poate reduce simptomele astmului. Se poate opta pentru plimbarea rapida, ciclismul intre opt si 14 kilometri pe ora sau jogging-ul. Pentru ca in atmosfera plutesc poluarea si alergenii, cel mai indicat ar fi ca persoana care sufera de astm sa practice exercitii fizice dimineata atunci cand nivelurile de particule poluante sunt mai mici dupa ce rasare soarele, scrie Asthma.net.
In cazul in care copilul prefera alte tipuri de sport, cel mai bine este sa iei legatura cu medicul pediatru pentru a stabili, impreuna, un program de joaca mai putin intensiv si obositor. Nu doar sporturile cauzeaza atacuri de astm, ci si conditiile de mediu in care traieste copilul. Asigura-te ca atat copilul, cat si personalul didactic sau de la cresa stiu cum sa „raspunda” unor atacuri de astm. Chiar si incidentele minore trebuie sa-ti fie raportate de catre acestia.
Vezi si Cum gestioneaza criza de astm copilul bolnav si parintele acestuia
In realitate, cativa sportivi care sufera de astm au realizat mai mult decat sa-si imbunatateasca plamanii: au jucat in ligile profesionale de fotbal si de baschet, chiar si la Jocurile Olimpice.
Printre persoanele care au facut istorie in lumea sportului, desi sufera de astm, sunt David Beckham, Greg Louganis (cu cinci medalii in urma Jocurilor Olimpice) sau Paula Radcliffe care a castigat medalia de aur la maratonul pentru femei de la Campionatul Mondial din 2005, potrivit Health Line.
„Nu consider ca astmul mi-a afectat cariera. Daca inveti cum sa-ti mentii astmul sub control si daca iei tratamentul medicamentos corespunzator, nu exista niciun motiv pentru care sa nu dai tot ce poti”, a povestit Paula Radcliffe, intr-un interviu, pentru Asthma UK.
Inainte de a practica o activitate sportiva, este important ca astmul sa fie tinut sub control, iar asta inseamna fara prea multe simptome sau atacuri de astm. Pentru a face asta, este nevoie ca micutul sportiv sa urmeze tratamentul prescris de doctor.
Potrivit Kids Health, doctorul mai poate recomanda si alte lucruri pentru a se evita declansarile astmului, cum ar fi:
- Evitarea iesirilor in aer liber atunci cand exista foarte mult polen in atmosfera;
- A se purta o esarfa sau o masca de schi atunci cand copilul se joaca, in timpul iernii, cand aerul este rece si uscat;
- Copilul poate respira pe nas si nu pe gura atunci cand se joaca;
Este esential ca atat antrenorul, cat si colegii de echipa sa stie ca micutul tau sufera de astm. Atat timp cat se va tine astmul sub control, copilul va ramane in echipa si nu pe marginea bancii din vestiar.
Un studiu condus de Thomas Westergren si echipa sa, „Rolul unei vieti active fizic asupra copiilor care sufera de astm: studiu pilot” („Active play exercise intervention in children with asthma: a PILOT STUDY”), 2016, a aratat ca o viata activa, din punct de vedere fizic, poate fi benefica asupra unui copil care sufera de astm. Vorbim despre regularitatea unei activitati sportive, nu despre intensitatea exercitiilor fizice!
Vezi si Tratamentul astmului alergic la copii
Autor: Andreea Borcila