Ce trebuie sa stii atunci cand copilul spune: “Nu-mi place sportul!”

Activitatea fizica este esentiala pentru sanatatea mentala si emotionala a copilului, de aceea este necesar sa gasesti o modalitate prin care copilul sa-si poata recastiga bucuria de a se juca sau macar de a incerca, pentru prima data, unul dintre multitudinea de sporturi de interes pentru copii. Afla ce trebuie sa stii insa atunci cand copilul spune: “Nu-mi place sportul!”

Ca parinte, incearca sa iei legatura fie cu educatorii, fie cu profesorii pentru a stabili care sunt motivele pentru care copilul „uraste” sa faca o activitate fizica, scrie Very Well Family.

Te poti intreba „Acesta este felul in care s-a simtit copilul intotdeauna sau este doar o schimbare de moment”?

De altfel, te poti intreba daca:

  • Copilul se simte frustrat din cauza lipsei unui progres? Dar a unor abilitati?
  • Copilul a fost pus in situatia de „bullying” de catre un coleg dintr-o echipa?
  • Copilul simte prea multa presiune pentru a avea succes intr-o competitie sau pentru a juca la cel mai inalt nivel?
  • Antrenorul sau nu este corect in ceea ce priveste desfasurarea competitiei?
  • Copilul inca este in cautare de o activitate sportiva de care sa-i placa?
  • Copilul este constient de greutatea corporala sau de performanta sa?
  • Copilul sufera de anumite afectiuni care sa-i cauzeze durere, disconfort? Etc.

Vezi si Cand este copilul pregatit pentru sport?

Incurajeaza-ti copilul care „uraste” sportul

Fiecare copil are o personalitate unica, prin urmare, si „gusturi” diferite in privinta activitatilor fizice. Incercati, impreuna, sa gasiti cateva idei de sport care sa se plieze nevoilor si temperamentului copilului. Se prea poate ca acestuia sa-i placa sporturile de realizare (scufundari, patinaj, gimnastica, balet, dansuri); sporturile „razboinice” (box, arte martiale) sau cele care implica multa adrenalina (sporturi extreme, catarat, sarituri). De altfel, micutul tau poate prefera sporturile de competitie solo sau de competitie in echipe.

Cel mai bun sfat este sa-ti incurajezi copilul sa incerce diferite activitati sportive. Daca exista un sport pe care il practica si care ii place, dar are o retinere fata de colegii din echipa sau fata de antrenor, cel mai bine ar fi sa existe o schimbare (mutare) la nivel de echipa, de liga, asociatie etc. sau, pur si simplu, copilul isi poate lua o pauza binemeritata de la aceasta activitate pentru calmarea situatiei.

In cazul bullyingului, copilul poate fi agresat sau hartuit de catre un coleg din echipa. Recomandarea ar fi sa stai de vorba cu antrenorul copilului tau pentru a-ti explica, in detaliu, aceasta situatie si cum de s-a ajuns aici ori poti merge, mai departe, la conducerea asociatiei sau scolii pentru a se pune capat actiunilor de bullying intre copii.

In cazul problemelor de sanatate, poti observa, ca parinte, daca cel mic are dificultati de respiratie sau daca acuza dureri sau disconfort fizic. Cel mai bine este sa mergeti, impreuna, la un medic pentru a primi diagnosticul si tratamentul potrivite.

In cazul in care este vorba despre o incredere de sine scazuta sau dezamagire a copilului, poti alege sa-i intelegi temerile si frustarile sale in loc sa treci cu vederea peste ele. De asemenea, te poti intreba daca exista nevoie de un echipament nou sau daca copilul are nevoie de mai multa practica.

Asadar, exista numeroase feluri in care poti afla de ce copilului tau „nu-i place sportul”. Copilul va invata ca exista si sporturi care sa-i aduca placere, satisfactie si ca pot exista solutii la problemele de bullying.

Vezi si Sporturi pentru copii

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here