Cum gestioneaza criza de astm copilul bolnav si parintele acestuia

Astmul bronsic este una din cele mai frecvente afectiuni cr0nice. In Europa, aproape 30 milioane de persoane sufera din cauza astmului, prevalenta bolii fiind in continua crestere, cu precadere in randul populatiei pediatrice. Cel putin 2 – 3 copii dintr-o clasa de 30 sufera de astm. Cum gestioneaza o criza de astm copilul bolnav si parintele acestuia, aflati de la conf. dr. Roxana Maria Nemes, cercetator stiintific, doctor in stiinte medicale, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta”.

Cele mai frecvente cuvinte folosite de pacienti pentru a descrie criza astmatica sunt : lipsa de aer, sufocare si frica. Copiii care sufera de astm bronsic primesc in partea medicilor care-I trateaza un plan de tratament, care include si medicamente utilizate in criza.

,,Orice medic care trateaza un copil astmatic trebuie sa prescrie acelui copil un plan de tratament si in mod deosebit trebuie sa-i prescrie si aceasta medicatie de criza si modalitatea in care ea se foloseste”, a precizat conf. dr. Roxana Maria Nemes, medic primar pneumolog si specialist pediatru la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta”.

Potrivit specialistului la domiciliu se poate utiliza un aparat mecanic care se numeste peak-flow- metru, care masoara fluxul respirator de varf. Debitului maximal de varf poate fi masurat usor de catre copil care depaseste varsta de 4-5 ani de doua ori pe zi, iar acest lucru poate spune daca are loc deteriorarea functiei pulmonare inaintea ca acesta sa scada la un nivel care sa produca o criza astmatica.

,, Peak-flow- metru masoara aceste debite respiratorii intr-o variabilitate de-a lungul zilei si care in functie de un semafor la propriu, valori marcate cu rosu, galben si portocaliu, pot sa anunte instalarea sau aparitia unei crize”, a precizat conf.dr. Nemes.

In opinia medicului, copilul astmatic trebuie sa aiba in permanenta un inhalator de criza, care este salbutamolul pe care sa-l poata administra ideal pe spacer.

,,Ar fi bine sa aiba un spacer micut cu el, deoacerce cuplarea timpului de expirare cu inspirul mai ales intr-o criza este uneori greu de realizat. Indiferent daca avem sau nu acel dispozitiv care sa ne permita sa respiram relaxat fara a ne concentra in momentul in care declansam inhalatorul, copilul trebuie sa ajunga la spital”, atrage atentia medicul pneumolog pediatru.

Uneori copiii trebuie sa foloseasca inhalatoare cu substante bronhodilatatoare pentru tratamentul afectiunilor pulmonare, in special pentru astmul bronsic. Vezi si Folosirea inhalatoarelor, o problema pentru copilul astmatic?

Autor: Alexandra Manaila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here