Reteta zilei: Budinca delicioasa din paste

Reteta asta de budinca delicioasa din paste o am de la colega mea de birou, ea a inventat-o, ea a botezat-o, eu o impartasesc cu voi. A, colega mea imi povestea cu cata placere au mancat-o fetele ei, muuult mai sclifosite decat ale mele. Parea simplu de facut, eram sigura ca am déjà in camara ingredientele, deci nu mai pierd timp la cumparaturi, asa ca am hotarat sa fac o incercare. M-am dus acasa plina de zel si, printre rufe de pus la spalat, adunat de prin toata casa pijamalute, ciorapei, papusi si puzzle-uri cu Frozen, m-am apucat si de budinca din paste.

Pentru reteta sunt necesare urmatoarele ingrediente:

  • 400-500 g paste (un pachet de 4 portii)
  • 200-300 g de stafide;
  • 200 ml smantana;
  • 200 gr branza telemea;
  • 1 cutie de ricotta
  • 100 ml lapte;
  • un praf de sare;
  • 100g zahar;
  • 4 oua;
  • 30 g unt
  • hartie de copt

Vezi si Lasagna cu spanac si ricotta- o reteta recomandata de Jamie Oliver

Mod de preparare:

Stafidele se pun la inmuiat in laptele caldut. Pastele se fierb nu mai mult de 3-4 minute. Trebuie sa fie abia facute pentru ca se mai gatesc si in cuptor. Se scurg si se lasa la racit. Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma, pana ce poti tine castronul cu fundul in sus si spuma nu aluneca ! Intr-un castron se sfarama si se amesteca branzele si smantana impreuna cu galbenusurile, zaharul si un praf de sare;  se adauga si stafidele impreuna cu laptele in care au stat, iar la final se pun si pastele semi-fierte, scurse si racite. Amestecul se omogenizeaza cu grija, sa nu se rupa pastele, mai ales daca au forme interesante. Se preincinge cuptorul la 160 grade. Tava se unge cu unt, se tapeteaza cu hartie de copt, se toarna amestecul de paste, branze si stafide. Spuma de albus intarita se pune deasupra usurel, sa nu se amestece in compozitie. Se da tava la cuptorul preincalzit cam 45 de minute sau pana se rumeneste spuma de deasupra. Se scoate, se lasa la racit. Apoi se poate taia bucatele si se mananca cu pofta!

Cum am adaptat eu reteta

Eu, dupa ce am spalat vasele de data asta, am eliberat blatul din bucatarie, l-am curatat, mi-am scos tocator, cutit, razatoare, castroane, tava, si am observat ca nu mai am hartie de copt.

Am scos din camara si din frigider ingredientele si am mai observat ca nu am nici lapte, stafide, nici telemea si doar o cutie mica de 100 g de smantana fermentata, dar am unt, o cutie de ricotta si, ce fericire, am multe oua! Daca ratez separarea, sunt asigurata! Cu pastele am iesit rezonabil, nu mai aveam nici un pachet de paste in forma de dinozaur pe care ma bazam, dar am am adunat cantitatea necesara din niste resturi de la o cutie de penne colorate si o cutie de fussili de porumb. Diversitatea nu are ce sa strice nu-i asa?

Am pus apa sa fiarba cu putina sare. Acum era momentul de pus stafidele la inmuiat in lapte dar, cum spuneam, nu mai aveam de nici unele. Asa ca mi-am pus un pahar de cabernet sauvignon si m-am asezat sa vad ce s-a mai postat in ultimele 30 de minute pe cele 5 grupuri de parinti (de gradinita, fosta gradinita, scoala, cu si fara educatori/invatatori), din care fac parte, si unde sunt postate zilnic sute de mesaje vitale pentru parcursul meu de mama in acesta viata!

Dupa ce am facut zig zag printre discursurile despre echipamentul de sport de la scoala si descrierea culorilor mucilor intregii grupe de gradinita, am inchis telefonul, am terminat paharul cu vin si am decis sa merg inainte cu budinca, fie ce-o fi!

Citeste si Retete… verzi, de diversificare

Am gasit o punga cu merisoare uscate si le-am pus la inmuiat in smantana pentru gatit, din care am gasit prin frigider o cutie care mai avea 5 zile pana sa expire, cumparata dintr-un impuls acum 3 luni.

Am adunat din frigider toate resturile de mozzarella si parmezan pe care le-am gasit, le-am ras, le-am amestecat, sperand sa pot inlocui cu succes telemeaua lipsa.

Pentru albusuri, imi e lene sa scot mixerul. Dupa ce lucrez cu el, trebuie sa il spal, sa il sterg, sa il pun la loc, asa ca iau un tel si dai bataie, nu gluma! Eu mi-am macinat si limpezit toate gandurile pana am terminat cu spuma. Mai aluneca putin din castron cand am obosit, dar nu am spus nimanui, am concluzionat ca e buna pentru ce imi trebuie mie. Am pus si o lingura de zahar de la inceput.

Ok, pana aici m-am descurcat! Mai merit un pahar de vin. Asa ca fac o pauza si mi-l torn, dar de telefon nu ma mai apropii ca pana la facebook, iar ma tenteaza whatsup-ul, si cine stie teme interesante se dezbat.

Dupa ce ung tava cu unt, din plin, ca am destul, in lipsa de hartie de copt zic sa pun pesmet. Verific dar s-a terminat, nu-i nimic, nu renunt eu asa usor, merge si cu gris, foarte bine chiar, daca as fi avut. Se terminase si grisul. Sa nu credeti ca m-am lasat invinsa. Am folosit fulgii de porumb, preferatii fetitelor mele.

Am tapetat tava cu fulgi de porumb, am turnat compozitia, deasupra am pus spuma de oua aproape intarita si, am dat-o la cuptor! Victorie, am 45-55 de minute in care sa imi savurez al doilea pahar de vin, sa scot rufele din uscator, sa le sortez pentru calcat, sa le scot pe cele din masina de spalat, sa le pun in uscator, sa pun alte rufe la spalat, sa spal toate vasele folosite pentru budinca, bine ca am renuntat la timp la mixer, sa curat bucataria si sa vad unde s-a ajuns cu discutiile pe grupurile de pe whatsup!

Cam pe la minutul 25 au sosit acasa fetele si tatal lor, asa ca budinca nu a mai avut vreme de racit, a fost devorata imediat cum am scos-o din cuptor, aproape fierbinte, cu mare pofta si veselie.

Citeste si Desert delicios preparat fara foc recomandat de Olivia Steer

Eu am reusit sa scot toate rufele de la spalat si uscat. Pentru sortat mai e intotdeauna o noua zi. Mai bine sa nu uit sa ii pun echipamentul de sport copilului scolar si sa pun siropul de catina pe lista de cumparaturi! A, si sa nu uit: spor la gatit si pofta buna; daca va incumetati sa incercati budinca din paste.

Autor: Consuela Binder

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here