Viata cu doi copii mici: metode de ,,supravietuire”

S-ar putea ca la inceput toddlerului sa-i placa de bebelusul nou aparut in casa, dar in doar cateva zile sa nu mai fie chiar atat de incantat de micutul, care parca ,,acapareaza” totul: spatiul din casa, atentia si iubirea parintilor. Citeste aici mai multe despre viata cu doi copii mici si mai ales, care sunt acele metode de ,,supravietuire” recomandate de alte mamici.

Citeste si: Relatia dintre frati: ce simte, de obicei, fratele mai mare fata de cel mai mic

Petrece timp ,,unu la unu”

Poate parea imposibil la inceput, dar aceasta este una dintre principalele strategii care il vor ajuta pe toddler sa se adapteze mai usor la aparitia bebelusului in viata voastra.

O idee buna ar fi ca zilnic in timpul unei sedinte de somn de-a bebelusului sa petreci timp cu toddler-ul, facand ceva ce ii place (joaca cu papusile sau masinutele, pictat cu degetelele, construit turnulete din cuburi etc).

Fratiorul/surioara mai mare are nevoie de a petrece timp doar cu tine, are nevoie sa fie reasigurat(a) ca aceasta schimbare in viata voastra nu inseamna ca nu mai este la fel de iubit(a) de tine ca inainte de aparitia bebelusului, scrie imom.com.

Creeaza o rutina noua

Este firesc ca atunci cand apare un nou bebelus sa schimbe la inceput destul de mult din rutina tuturor (alaptarea la cerere, schimbatul scutecelor, plansul bebelusului, tinutul des in brate etc).

Solutia ar fi sa te gandesti care sunt lucrurile care sunt esentiale pentru toddler (rutina din timpul mesei, somnului sau timpului pentru joaca) si care ar trebui respectate in continuare, pentru a nu-i crea confuzie. Pastrarea acestora il vor ajuta pe toddler sa se adapteze mai usor la o noua rutina care se construieste incet-incet si cu multa rabdare in casa in care a mai aparut un copil.

Citeste si: Intalnire de gradul 0, fratii fata in fata

Activitati ,,speciale”

Bebelusul va avea nevoie, mai ales la inceput, de multa atentie, iar multe mamici au recunoscut ca cea mai mare provocare (venita din partea toddler-ului) era in special in perioada sedintelor de alaptare sau atunci cand trebuia sa fie hranit si tinut in brate bebelusul: toddlerul devenea gelos si avea comportamente greu de gestionat.
In aceste cazuri, solutia gasita de mame a fost urmatoarea: toddlerul are nevoie sa se simta „special”, de aceea ar fi bine sa i se creeze unele activitati „mai speciale” anume pentru aceste perioade.

Exemple de astfel de activitati: sa petreaca timp cu tati sau sa iasa la o plimbare la locul de joaca, sa se joace cu o jucarie sau un set de jucarii care ii plac mult si de care poate avea parte numai atunci cand mami petrece timp cu el.

Accepta ajutorul celorlalti

La primul copil poate ai avut tendinta (a se citi orgoliul) de a te descurca singura, de a refuza politicos ajutorul celorlalti. S-ar putea ca la cel de-al doilea copil sa ai nevoie, mai mult ca oricand, de orice ajutor ti se ofera.

Sfatul mamelor experimentate: nu refuza! Accepta orice ajutor: sa-ti faca cineva cumparaturile, sa-ti gateasca din cand in cand cate o masa, sa petreaca timpul uneori macar cu un copil, sa gatesti mai multe feluri de mancare o data si sa congelezi o parte din mancare etc.

Simplifica-ti viata

Gandeste-te din timp la meniuri mai simple, care se fac mai repede (paste, pui la cuptor cu legume, supe, sandwichuri consistente si sanatoase etc).

Cauta metode de “decluttering” (un fel de “curatenie”, de fapt, este mai mult vorba despre acel proces prin care scapi de lucruri inutile, pe care avem tendinta sa le aglomeram prin sifoniere, dar de care nu mai avem nevoie. Este vorba si de acel proces de constientizare ca viata ar fi mai simpla, daca vei renunta la unele obiecte).

Citeste si: Ordinea nasterii copiilor… chiar conteaza! Iata de ce!

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here