Ordinea nasterii copiilor… chiar conteaza! Iata de ce!

Unii cercetatori considera ca ordinea nasterii este la fel de importanta ca si sexul copilului sau genetica. Si nu, nu exista doi copii la fel, chiar daca sunt crescuti si educati de aceeasi parinti. De ce? Pentru ca parintii se vor comporta diferit in cazul fiecarui copil. Iata de ce conteaza ordinea nasterii copiilor.

Oricat de socant suna, dar parintii s-au comportat diferit cu tine, in comparatie cu fratii si surorile tale. Si stii care e culmea? Si tu, la randul tau, te vei comporta diferit cu puiul tau mai mare, spre deosebire de copilul tau mai mic.

Citeste si: 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!

Care este explicatia?

De exemplu, ca parinte, iti amintesti foarte multe experiente si detalii legate de primul tau copil. Hai, recunoaste, stateai lipit de patut si ii urmareai respiratia, ii dezinfectai suzetele de trei ori, erai mandru de fiecare mica reusita si te alarmai la fiecare zgarietura, iar drumul pe care mergea primul nascut, il denivelai, doar sa nu se impiedice minunea ta. La al doilea copil, daca nu ai fost mai relaxat, probabil esti o raritate, un parinte pe cale de disparitie. La al treilea, ei bine… lucrurile au devenit muuuuult mai detasate. Si nu te vom intreba cand i-a aparut primul dintisor, pentru ca este foarte posibil sa nu-ti mai amintesti…

Castigatorul

Primul nascut este “programat” pentru a excela, pentru a dobandi si a castiga, conform hufftingtonpost.com. Calitatile acestuia probabil se vor asemana mai mult cu intaii nascuti ai altor familii, decat cu propriile surori sau frati. Sunt invatati de mici sa detina controlul, sa fie responsabili, dominatori, perfectionisti, competitivi, usor adaptabili, atenti si un fel de versiune mai tanara a propriilor parinti. Sunt genul care, in majoritatea cazurilor, acapareaza tot oxigenul din camera, sunt lideri de grup si stiu din frageda copilarie ce-si doresc de la viata.

Impaciuitorul

Daca esti copilul mijlociu, atunci cel mai probabil esti pacifistul casei. Esti ingaduitor, intelegator, cooperant, empatic, linistit si preocupat de corectitudine. Vei sti de mic sa-ti folosesti abilitatile de negociere, dar si de comunicare.

Mezinul: Petrecaretul

Parintii sunt mai experimentati in rolul de parinti, mai increzatori si ceva mai detasati, nu mai sunt la fel de “exagerati” in a-i urmari fiecare pas si fiecare respiratie a… mezinului. Si uite asa mezinul familiei are parte de muuuult mai multa libertate, spre deosebire de fratii sau surorile lui mai mari. Invata de mic sa-i distreze si sa-i seduca pe ceilalti. Probabil de aceea, exista multe exemple in care cei mici isi aleg cariere in domeniul divertismentului, comediei, artelor frumoase, domenii in care pot fi creativi (actori, regizori, scriitori etc) si mai ales, nu e nevoie sa fie prea responsabili.

Citeste si: Tu ce fel de parinte esti?

Unic la parinti

Cu siguranta copilul unic la parinti a petrecut mult timp inconjurat de …alti adulti. Aici gasim si plusuri, si minusuri.  Din punct de vedere intelectual, s-a dezvoltat mult mai repede, spre deosebire de alti copii, dar este foarte posibil sa nu fi petrecut la fel de mult timp printre copiii de varsta lui. Este organizat, perfectionist, isi doreste sa castige, se aseamana destul de mult cu primul nascut in cazul familiilor cu mai multi copii, dar poate avea si cateva calitati, regasite la mezinul din familiile cu multi copii. De exemplu, poate “prelua” partea creativa, pe de o parte, dar in acelasi timp, partea “petrecareata”. Cu siguranta ai auzit suficiente cazuri in care unicul copil din familia X, a ales lumea petrecerilor, iar in cazuri mai putin fericite, cea a viciilor.

De ce te poate ajuta ordinea nasterii?

Te ajuta sa-ti cunosti mai bine copilul. Ordinea nasterii copilului iti poate da numeroase indicii despre cum este el, personalitatea lui, care sunt lucrurile care-l atrag, ce-i place, cum se simte  etc, si te poate ajuta pe tine, ca parinte, sa-i oferi suportul tau de care are nevoie, si mai ales, cand are el nevoie.

S-ar putea sa-ti placa si: 10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca pentru copii

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here