Autism in pandemie – de ce e important sa nu fie oprita terapia

Fotografie creată de Sharon McCutcheon, de la Pexels

Pandemia COVID-19 a determinat multe schimbari in viata de zi cu zi, iar rutina copiilor, mai ales a celor diagnosticati cu TSA (tulburari din spectrul autist) nu a facut exceptie. Familiile copiilor cu TSA au avut de infruntat o perioada grea, mai ales in perioada carantinei, cand programele terapeutice s-au desfasurat in mare parte in mediul online. Pentru un copil cu TSA, interactiunea cu terapeutul in mediul online nu este o metoda fezabila de imbunatatire, cu atat mai mult cu cat modificarile survenite in rutina zilnica determina si comportamente problematice din partea lui.

Citeste si: 10 trasaturi frumoase ale copiilor care sufera de autism

Readaptare in timp de pandemie

In ultimele luni, fiecare familie a gasit cea mai buna solutie pentru ea, fie online, fie au apelat la terapie la domiciliu, fie au decis sa intrerupa terapia pentru o perioada. Pentru un copil cu TSA, insa, intreruperea terapiei vine cu riscul de a uita cunostintele dobandite pana in acel moment, stagnare in evolutie si dezvoltarea problemelor de comportament si adaptare.

In multe cazuri, parintii au fost aceia care au preluat o mare parte din atributiile terapeutului, cel putin, pana cand revenirea la clinica s-a putut face in conditii de siguranta.

Opinia specialistului

Dr. Andreea Popa, medic psihiatru copii si adolescenti

“Tulburarea din spectrul autist este o tulburarea de neurodezvoltare care necesita o abordare terapeutica complexa si presupune mobilizarea intregii familii. Unul dintre factorii de prognostic favorabil in aceasta patologie este o interventie cat mai precoce si constanta. In ultimele luni, specialistii Bellanima s-au pliat pe noua realitate sociala si au venit in ajutorul familiilor prin interventii terapeutice atat la distanta, cat si in cabinet. A fost adaptat planul terapeutic prin realizarea sedintelor online cu parintii, care au fost indrumati pentru a continua terapia la domiciliu si au fost monitorizate constant obiectivele urmarite si tehnicile implementate”, spune Dr. Andreea Popa, medic specialist psihiatru copii si adolescenti in cadrul Centrului Medical Bellanima.

Citeste si: Talentele speciale ale copilului cu autism

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here