10 Sfaturi pentru parintii adoptivi de la copii adoptati

„The Adoptables”, un grup format din persoane crescute in familii adoptive din Statele Unite ale Americii, a initiat, sub acelasi nume, o platforma pentru o copii cu povesti similare, unde acestia din urma isi pot impartasi experientele de viata.

In urma discutiilor si dezbaterilor pe tema adoptiei, „The Adoptables” vine in intampinarea parintilor adoptivi cu o serie de sfaturi, din perspectiva copiilor crescuti de familii adoptive, acum deveniti adulti, menite sa ii ajute pe acestia sa isi inteleaga mai bine micutii.

  1. Trateaza-ti copiii in mod egal

Daca ai deja unul sau mai multi copii, dar iti doresti totusi sa adopti, trebuie sa fii foarte atent sa iti imparti dragostea, atentia si intelegerea in mod egal – altfel spus, sa nu faci diferente intre copii.

2. Asculta-ti copiii

Potrivit reprezentantilor „The Adoptables”, copiii adoptati pot intampina uneori dificultati in a lansa o discutie despre adoptie. De aceea, este important sa fii deschis si empatic si sa le permiti sa isi marturiseasca opiniile, grijile, si sa puna intrebari.

3. Gaseste momentul potrivit pentru a le spune ca sunt adoptati

Spune-i copilului adevarul despre provenienta sa in copilarie si da-i mai multe informatii pe masura ce creste. Raspunde-i la intrebari cu rabdare si asigura-l ca locul lui este in viata ta.

4. Pregateste-te pentru reactia lor atunci cand le dai vesti ce privesc familia biologica

Discutiile despre familia biologica a copiilor sunt, cu siguranta, delicate, iar copiii vor avea probabil reactii mai putin pozitive – de la furie la tristete sau confuzie. Cu toate acestea, trebuie sa ramai rabdator si deschis, pregatit sa abordezi orice subiect cu empatie.

5. Ai grija ca asteptarile tale sa fie realiste

Nimeni nu este perfect, asa ca te poti astepta ca, uneori, copiii sa nu se comporte asa cum iti doresti. Uneori vor fi rautaciosi, altadata recalcitranti, insa aceste comportamente nu au de-a face cu faptul ca sunt adoptati.

6. Nu ii compara cu prietenii lor sau cu copiii prietenilor vostri

Comparatiile cu alti copii pot cauza un stres suplimentar copiilor adoptivi si le pot distruge increderea in propria persoana, facandu-i chiar sa se simta insuficienti si nedoriti. Pot amplifica, de asemenea, teama de abandon.

7. Retine faptul ca despartirile si moartea pot porni o reactie in lant

Cand un membru al familiei moare, copilul adoptat poate fi profund afectat. Daca nu acorzi atentie acestei probleme, efectele se pot intinde pe o perioada lunga de timp. Discuta cu copilul tau, asculta-l si, daca este cazul, apeleaza la ajutorul unui psiholog.

8. Iubeste-l neconditionat

Arata-i intotdeuna ca il iubesti, chiar si atunci cand greseste. Fii alaturi de el in momentele de restriste, comunica si ofera-i un spatiu sigur, in care sa se simta protejat.

9. Fii deschis si intelegator in discutiile despre parintii naturali

Discutiile despre parintii biologici pot neplacute atat pentru copii, cat si pentru parintii adoptivi. Totusi, in aceste situatii, ar trebui sa pui pe primul loc sentimentele copilului si sa fii alaturi de el oricare i-ar fi dorintele. Intelege-i curiozitatea in legatura cu originile sale si impartaseste-i informatiile pe care le detii despre familia biologica.

10. Fii alaturi de el o viata intreaga

Drumul poate fi anevoios, insa copilul trebuie sa stie ca, indiferent de ce va fi, il veti parcurge impreuna. Trebuie sa intretii conexiunea cu copilul, sa ii explici cu blandete lucrurile pe care nu le intelege, sa il asiguri intotdeuna ca il iubesti si ca nu il vei parasi, intrucat exista posibilitatea ca teama de abandon a copilului sa nu dispara niciodata.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here