10 trasaturi frumoase ale copiilor care sufera de autism

Dyan Robson, mama a doi baietei, si-a impartasit experienta parintilor care stiu cum este sa cresti un copil care sufera de autism. Aceasta a observat cum, in mediul online ori la cautarile Google-ului, cuvantului autism ii sunt atribuite etichete inconfortabile, cum ar fi „inflexibil”, „rigid”, „intarziat”  etc.  Din aceasta cauza, considera ea, oamenii au o parere negativa cand vine vorba despre aceasta tulburare. Dar stiai cate tresaturi frumoase au copiii cu TSA?

„Sigur ca nu pot generaliza cand vine vorba despre capacitati sau abilitati, dar exista si trasaturi pe care le au in comun cei care sufera de autism. Fiecare persoana este unica in felul ei, asa ca aminteste-ti mereu asta”, povesteste Dyan Robson pentru CBC Parents.

Persoanele cu autism sunt foarte pasionate de ceea ce le intereseaza. Asta include si o putere de concentratie mare si o documentare intensa despre ce ii pasioneaza cu adevarat.

Citeste si Copilul tau ar putea suferi de autism? Cum recunosti semnele acestei tulburari de comportament 

Acestia au o atitudine sincera si directa. Nu le este teama sa-ti spuna ceea ce cred ei cu adevarat.

Persoanele cu autism percep diferit lumea inconjuratoare si proceseaza informatia in felul lor unic. Ca urmare, sunt persoane independente si creative.

Tin cont de detaliile pe care ceilalti, de multe ori, le rateaza. „De exemplu, fiul meu care sufera de autism a observat cum cele patru anotimpuri au exact sase litere, iar eu nici nu observasem asta (engl. winter, spring, summer, autumn)”, povesteste mama baiatului.

Iubesc rutina si prefera sa-si mentina aceleasi obiceiuri zilnice.

Persoanele care sufera de autism au o capacitate de memorie excelenta.

Acestia tind sa gandeasca mai mult vizual. De exemplu, cei cu autism pot vizualiza solutia unei probleme.

Citeste si In ce consta terapia ABA, cea mai eficienta metoda de tratare a autismului

Ei isi urmeaza propriile lor reguli sociale, asta insemnand sa nu judece si sa-i respecte pe cei din jurul lor. Acestia nu simt nevoia sa faca ceea ce fac ceilalti, mai ales atunci cand vine vorba despre bullying.

Persoanele cu autism sunt inteligente.

Celor care sufera de autism nu le este teama sa fie ei insisi. Ei continua sa imbratiseze si sa daruiasca pasiunea lor celor din jur.

Le poti face viata frumoasa celor care sufera de autism fie printr-o donatie, fie prin inscrierea ca voluntar. In Romania, exista ONG-uri si organizatii care le sunt alaturi persoanelor cu autism, printre care Autism Romania, Help Autism, Asociatia pentru Recuperarea Copiilor cu Autism Romania (ARCAR), Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA).

Citeste si Terapii alternative periculoase sau ineficiente in cazul copiilor cu autism

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here