Talentele speciale ale copilului cu autism

Cativa dintre copiii care sufera de Tulburarea de spectru autist (TSA) au diferite talente extraordinare, de la desen si pana la calculele matematice. Acestia dispun de abilitati intelectuale mai mici, de la deficit mental pana la inteligenta superioara. Exista persoane care au talente exceptionale in ciuda problemei de care sufera. Printre abilitatile copilului autist se numara cele de memorie, matematice, muzicale, artistice si concentrare atunci cand exista un scop, un interes.

1 din 10 persoane care sufera de autism au un domeniu in care exceleaza. Exista copii care au talente speciale, cum ar fi abilitatile artistice (desenatul), abilitati muzicale (cantatul la instrumente muzicale) si o memorie buna (calculele matematice), scrie brighttots.com.

Citeste si Cum dezvolti inteligenta copilului tau

  • Calcului calendaristic (de exemplu, in ce data pica o anumita zi etc.)
  • Cititul intr-un mod fluent, chiar daca exista posibilitatea sa nu inteleaga si textul atunci cand il citeste.
  • Memoarea detaliilor privind obiectele preferate
  • Demontarea si reasamblarea pieselor, cum ar fi radioul, spre exemplu.
  • Lucrul cu computerul etc.

Persoanele care sufera de autism performeaza, uneori, in testele care implica abilitati vizual-spatiale, cum ar fi jocul de puzzle, potrivirea diferitelor obiecte cu forma necesara etc. Provocarea, insa, consta in testele care presupun abilitati de comunicare si limbaj. Un procentaj mic al copiilor care sufera de autism se descurca la testul privind abilitatile verbale, dar asta se intampla atunci cand testul respectiv se bazeaza mai mult pe memorie decat pe intelegerea ideilor abstracte sau regulilor sociale.

Abilitati de memorie

Multi copii care sufera de autism au abilitati excelente de memorie. Acestia pot memora o larga cantitate de informatii, care nu par sa aiba o utilizare practica, cum ar fi pagina cu index a unei carti. Acestia pot acumula si stoca destule informatii, pentru perioade indelungate, implicand si repetitia lor.

Talent artistic

Arta in sine le ofera copiilor experiente senzoriale si cresterea increderii in sine. Spre exemplu, specialistii si cercetatorii au aratat ca arta creste interactiunile dintre copiii cu autism. Totodata arta aduce si alte beneficii, cum ar fi dezvoltarea emotionala a copilului care sufera de autism.

Citeste si Conteaza doar IQ-ul sau inteligentele sunt multiple?

Abilitati matematice

Copiii cu autism, putini la numar, ce-i drept, au abilitatea de a spune in ce data pica o anumita zi. Ocazional, acesti copii rezolva rapid calculul matematic si pot efectua mental adunari, scaderi, inmultiri si impartiri.

Talent muzical

In acest caz, multi dintre copiii cu autism au abilitatea de a recunoaste tonul muzicii. Tind sa aiba o ureche muzcala mai buna decat ceilalti copii, precizeaza brighttots.com.

Copiii cu autism au deficite in ceea ce priveste abilitatile de imitatie, scrie Autism Voice.

In cazul copiilor cu autism, specialistii considera ca dificultatea de a imita actiunile altor copii afecteaza jocul interactiv, iar atentia impartasita apare dupa dezvoltarea abilitatilor de imitatie, mai scrie Autism Voice.

Autismul nu este o boala, ci o tulburare de comportament si din acest motiv diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sange, analize ADN sau alte investigaţii clinice, conform Help Autism.

Singurul mod prin care un medic psihiatru in pediatrie pune diagnosticul de autism este prin analizarea comportamentului copilului.

Diagnosticarea se poate face abia dupa varsta de 18 luni. De asemenea, unul dintre centrele gratuite de recuperare a copiilor care sufera de autism si Sindromul Down este cel al Fundatiei Star of Hope din Iasi.

Citeste si Autism: metode sigure si distractive de a „imblanzi” simptomele acestei tulburari comportamentale 

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here