Atunci cand copilul este “neascultator” doar in prezenta mamei

Ti-a spus tatal copilului, bona, bunicii ca micutul a fost cuminte si jovial, exact “ca un ingeras”, iar cand ai aparut tu prin preajma te-ai trezit cu o criza de furie? De ce se comporta astfel copilul? Iata de ce copilul este “neascultator” doar in prezenta mamei.

Citeste si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

Copilul nu vine cu un manual de instructiuni de folosire, iar atunci cand este vorba despre relatia dintre mama si copil, cercetatorii continua sa se minuneze.

Sa luam, spre exemplu, un toddler. A fost cel mai jucaus, vesel si voios copil din lume toata ziua, cat a stat cu bunicii acasa, iar cand a intrat mami in casa, lucrurile s-au schimbat: cam la 180 %. Cel mai cuminte si dulce copil din Univers s-a transformat intr-un omulet morocanos, indecis, plangacios si suparacios. Si asta doar pentru ca ai intrat pe usa?

Citeste si: Cum sa cresti un copil competent?

De ce are loc aceasta transformare? Si de ce doar in preajma ta?

Pentru ca tu, draga mama, esti acea persoana care ii aduce siguranta, care ii ofera acel spatiu securizant in care se poate simti bine si liber sa se exprime, sa-si spuna toate ofurile si nemultumirile de peste zi si sa-si descarce toate acele trairi pe care nu a putut sa le elibereze in fata celorlalti. Si mai mult de atat, cu tine se simte in siguranta sa fie “si cu bune, si cu rele”, pentru ca stie ca esti colacul lui de salvare!

Citeste si: Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?

Esti omul lui preferat din intreaga lume care ii intelege si ii accepta “toate problemele”, dar si care reuseste sa faca lucruri incredibile, astfel incat problemele fie sa dispara, fie sa fie solutionate.

Pentru ca mama stie cumva sa fie magician. Asta simte copilul.

De aceea, dupa ce se joaca impreuna cu tatal, cu bona, cu bunicii, si apari tu la orizont, este in regula ca puiul tau sa inceapa sa planga, sa tipe, sa arunce cu lucruri, sa loveasca etc. Te-a asteptat! Si are atat de multe lucruri acumulate de-a lungul zilei, atatea emotii neintelese de ceilalti, dar pe care tu le vei intelege si se simte confortabil in preajma ta sa se elibereze! Ce bine ca ai venit sa-l salvezi de acel tumult de emotii greu de gestionat!

Copilul tau este “neascultator” in prezenta ta si cuminte in preajma celorlalti? Felicitari, draga mama, ai reusit sa-i creezi acel spatiu securizant de care are nevoie copilul tau.

Mami clar stie ceva magie. Asta stie si simte si copilul.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa te intereseze si: Dezvoltarea socio-emotionala a copilului intre 3-5 ani (partea 1)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here