Ai un copil si simti ca te enervezi foarte usor? Iata care este cauza!

Iti pierzi rabdarea, temperamentul si simti ca te enervezi foarte usor? Ba chiar te trezesti ca ridici vocea la copil? Clar nu este unul dintre cele mai minunate momente pe care sa le impartasesti celorlalti si de care sa fii mandru! Dar de ce ti se intampla acest lucru? De ce iti este greu, uneori, sa-ti controlezi comportamentul sau tonul vocii?

Citeste si: Ieri-bebelus, azi-toddler? Dragi parinti, va tinem pumnii!

Ai un copil si simti ca te enervezi foarte usor? Nu esti nici pe departe singurul parinte care trece sau a trecut printr-o astfel de experienta. Si mai ales daca este vorba despre un copil mic. Afla aici care este cauza.

Sa ai grija de un copil mic nu este un job tocmai usor, iar toate imaginile acelea dragute si amuzante in care apare o mama obosita care are nevoie de somn sau macar de o cafea ca sa functioneze, pe care le gasim postate pe toate retelele de socializare si pe care le distribuim intr-o veselie… sunt atat de adevarate!

Oboseala, bat-o vina!

Atunci cand esti obosita (si nu ma refer la o singura noapte de nesomn, ci la lipsa unui somn calitativ pe o perioada mai lunga de timp, este destul de greu sa fii cea mai blanda, politicoasa si empatica mama din lume.

Citeste si: Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?

Un studiu a urmarit cum influenteaza oboseala mamei felul in care interactioneaza ea cu copilul mic.

La aceasta cercetare au participat 34 perechi de mame si toddleri si au fost observate interactiunea dintre mama si copil, felul in care mama isi instruia copilul in legatura cu o sarcina pe care copilul trebuia sa o respecte: i se spunea sa nu atinga o jucarie anume, timp de 8 minute.

Strategiile pe care le foloseau mamele pentru ca toddlerul sa urmeze instructiunea au fost grupate in:

  • Modul politicos: mama il roaga pe copil sa urmeze un anumit comportament
  • Modul care ofera indicatii: mama ii indica ce comportament ar trebui copilul sa urmeze.
  • Evaluare pozitiva: mama apreciaza comportamentul copilului, ca acesta sa continue sa urmeze sarcina.
  • Negociere: mama ii cere ceva copilului sa faca oferindu-i ceva in schimb.
  • Modul empatic: mama arata ca empatizeaza cu emotiile si trairile copilului.
  • Evaluare negativa: mama isi cearta sau foloseste cuvinte dezaprobatoare pentru ca toddlerul nu a avut un comportament dorit, scrie thoughtfulparent.com.

Cercetatorii au analizat apoi relatia dintre strategiile verbale pe care mamele le-au folosit cu copiii si oboseala mamelor sau lipsa somnului calitativ.

Rezultatele au aratat ca mama cu cat era mai obosita, cu atat mai mare crestea probabilitatea ca aceasta sa nu foloseasca strategii de control, precum modul politicos, modul empatic sau evaluarea pozitiva.

Ideea acestui studiu era de a arata nu doar legatura dintre oboseala mamei si modul in care aceasta interactioneaza cu copilul, ci si faptul ca ceea ce experimentam ca parinte (multiplele responsabilitati, presiunea, oboseala etc) sunt cat se poate de reale si nu doar cateva poze amuzante postate pe retelele de socializare.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: Copilul la trei ani? Rezista, mami, rezista!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here