Ieri-bebelus, azi-toddler? Dragi parinti, va tinem pumnii!

Ieri era un bebelus linistit si zambitor care dadea vesel din manute si picioruse atunci cand veneai spre el. Acum alearga prin casa, vorbeste, incearca sa coloreze, mananca singur, protesteaza si face prostioare prin casa. Azi, un toddler in toata regula! Dragi parinti, va tinem pumnii!

Citeste si: Cele 10 achizitii minunate ale toddler-ului tau

De la acel bebelus dulce din patut, la acest mic “monstrulet” zglobiu, care alearga, usor cracanat prin casa pentru ca nu vrea sa-i schimbi scutecelul, nu vrea sa se imbrace, nu vrea sa manance si nu vrea sa faca decat doar ce vrea el si tot asa, este doar un singur pas, iar aceasta trecere poate fi mult prea brusca si socanta pentru parinti!

Ce inseamna “toddler”?

Este un termen preluat din limba engleza, care defineste acea etapa in care copilul incepe sa mearga, incepe sa fie ceva mai independent din punct de vedere fizic, dar in acelasi timp insumeaza si acea schimbare, destul de sesizabila, de comportament „mai rebel”.

“Din experienta mea de mama, dar si de terapeut care lucreaza cu bebelusii si toddlerii, din momentul in care un bebelus incepe sa inteleaga ca poate avea un pic mai mult control asupra propriului mic univers, din acel moment incepe etapa de toddler-eala”, sustine Aimee Ketchum, terapeut ocupational, in baby-chick.com.

Citeste si: Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?

Pazea, ai un toddler in fata!

Partea aceasta de mers, de alergat, de urcat si de sarit tine doar de dezvoltarea fizica a copilului, pentru ca din momentul in care micutul intelege ca, din punct de vedere fizic poate face multe lucruri, uite atunci incepe distractia pentru parinte, cel din urma avand impresia ca nu-si mai recunoaste copilul.

Ce bine era cand era bebelus si statea acolo unde il puneai. Acum? Nu mai sta locului o clipa si protesteaza ori de cate ori are ocazia! E ca si cum e cu totul o alta persoana! Ba este aceeasi, doar ca este o persoana plina de entuziasm si de curiozitate, care a descoperit ca detine noi abilitati!

Citeste si: Sfaturi pentru cresterea si ingrijirea copilul intre 12 si 18 luni

Esti parinte de toddler?

Atunci ai doua mari responsabilitati:

  • sa-l tii in siguranta, pentru ca acum este aici langa tine, iar in minutul urmator mananca din mancarea cainelui, apoi este tare interesat de priza si de usa de la sifonier etc.
  • sa-i oferi posibilitatea sa cunoasca lumea din jurul lui si sa experimenteze, in timp ce nu uiti nici o secunda de responsabilitatea de mai sus.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: 8 lucruri interesante despre mersul bebelusului

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here