Copilul la trei ani? Rezista, mami, rezista!

Cu tati e cel mai dulce copil din lume! La gradinita este cel mai cuminte copil din tot sediul. Cu bunicii este “nepotelul lor adorabil”. Cu mami? Ha-ha, tocmai ai calcat pe o mina! Rezista, mami, rezita! Afla aici mai multe despre cum este copilul la trei ani.

Citeste si: Atunci cand copilul este “neascultator” doar in prezenta mamei

Copilul de trei ani este atat de dragalas. Prea mare ca sa i se mai spuna bebelus si prea mic, ca sa-i spui ca-i mare. Arata adorabil in blugii aceia micuti, asortati cu o camasuta cool sau in rochita de printesa. Iar cand vorbeste, vai, iti canta inima cat de dulce suna cuvintele stalcite din gurita lui.

Citeste si: Mami, am 3 ani! Hai sa-ti arat ce pot sa fac!

Asta pana se intampla unele lucruri. Inexplicabile. Episoade neintelese.

Nici nu stiu cum sa-ti explic mai bine.

Stii care e atmosfera atunci cand ai un copil de trei ani in casa si cand se intampla sa se declanseze un episod din acesta? Ca la razboi. Se salveaza cine poate. De obicei, tati dispare din peisaj. Mami e cea care trebuie sa reziste, acolo, pe campul de lupta. Mami trebuie sa joace mai multe roluri: inamicul, soldatul care merge in cercetare, cel care lupta in linia intai, reprezentantul care negociaza, pacifistul si tot asa.

Fenomenul “in prezenta mamei copilul se comporta mai rau”, se razvrateste, este morocanos, se dezlantuie, face tantrumuri etc, a fost cercetat in mai multe studii si toate au confirmat acelasi lucru: este firesc sa fie asa! Ba chiar mai mult, este minunat!

Descurajant, nu? Cum sa fie asa? Adica este normal sa-l vad ca e morocanos si sa mi se tot repete scenariul: “Vreau marul taiat feliute”, iar in doua minute sa aud: “Nu vreau marul taiat feliute! Il vreau intreg!!!”.

De ce se intampla asta? Raspunsul este destul de simplu (probabil doar pentru specialisti). Pentru ca perfectul tau copil are incredere in tine, exact asa cum esti, „deloc perfecta” mama, dar singura care intelege de ce are nevoie el cu adevarat. Da, chiar si (mai ales) atunci cand nici el nu intelege ce i se intampla sau ce isi doreste.

Citeste si: Mama chiar stie ce-si doreste copilul! Intuitiv, spun cercetatorii

Ghid de supravietuire pentru acele momente?

  • Fii Zen (cat poti). Inspira, expira si invoca in gand tot Zen-ul din lume.
  • Nu lua lucrurile mult prea personal. Se razvarteste si isi arata nemultumirile in fata ta (uneori si impotriva ta), dar aminteste-ti ca asta este pentru ca are incredere in tine, ca il poti intelege si ajuta.
  • Rezista. Este doar o perioada, va trece.
  • La finele (razboiului) episodului respectiv, reconecteaza-te cu copilul.
  • Dormi. Si copilul, si tu, ori de cate ori puteti. Odihna poate face minuni.

Un lucru este clar: Toate mamele care au copii de trei ani au nevoie de intelegere, de sprijin, de incurajari. Si de medalii! :))

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here