11 tehnici care il pot ajuta pe copil sa invete autocontrolul

Exista tehnici care sa-l ajute pe copil sa se controleze? Oare aceasta abilitate poate fi invatata? Studiile sustin ca da, autocontrolul se invata. Afla aici mai multe detalii.

Citeste si: Iata cum poti sa cresti un copil bun!

Autocontrolul inseamna auto-reglare, acea capacitate de a-ti gestiona emotiile, impulsurile si comportamentele intr-o anumita situatie.

Dar oare poate un copil sa reziste tentatiilor, lucrurilor care il inconjoara si-i distrag atentia? Isi poate tempera impulsurile? Sa reuseasca sa depaseasca emotiile dificile, sa poata amana o gratificare imediata pentru un obiectiv mai mare?

Toate acestea depind, in primul rand, de varsta copilului. Stim foarte bine ca toddlerii nu au cum sa detina aceasta abilitate, specialistii spunand ca aceasta se dezvolta in timp, iar ca cele mai mari transformari se intampla in perioada dintre 3 si 7 ani. La fel de important este si felul copilului de a fi, temperamentul acestuia, unii avand rezultate mai bune si detinand mai bine autocontrolul, in timp ce pentru altii poate fi o adevarata corvoada.

Invatarea autocontrolului la copil este destul de importanta, aceasta avand numeroase beneficii, precum: relatii cu ceilalti mult mai bune, reuseste sa faca fata mai usor in fata stresului de zi cu zi si atunci cand intampina dezamagiri si esecuri, dar si, per total, o stare de sanatate este mult mai buna.

Pe termen lung, cercetatorii au aratat ca lipsa autocontrolului la copil este in stransa legatura cu sanatatea lui fizica, cu obezitatea (sau problemele legate de controlul greutatii corporale) sau legata de consumul substantelor interzise (Sutin si altii, 2011, Moffit si altii 2011).

Citeste si: 10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca pentru copii

Tot studiile sustin ca nu ar trebui sa dam vina pe gene, fiindca in mare parte autocontrolul poate fi invatat, de aceea un rol deosebit de important in acest sens il au parintii, educatorii si invatatorii.

Iata cateva trucuri ce-l pot ajuta pe copil sa-si dezvolte si sa invete autocontrolul, scrie parentingscience.com:

  1. Invata-l sa evite tentatia ( “nu o vad, nu o am in gand”)

Sa ne intelegem, si pentru adult poate fi greu sa se abtina de la acea delicioasa gogoasa pe care o vede in fata ochilor, dar mai ales pentru un copil. De aceea, tehnica “nu o am in fata ochilor, nu reprezinta o tentativa” poate fi destul de eficienta.

  1. Gratificarea imediata versus gratificarea intarziata, dar cu atingerea unui obiectiv mai bun: vestitul test “marshmallow” (copiii erau pusi intr-o clasa si aveau de ales intre a manca o bezea acum sau doua, daca optau sa manance mai tarziu).
  2. Aminteste-i cu blandete si intelegere regulile, asteptarile, obiectivele.
  3. Exista multe jocuri care il pot ajuta sa-si exerseze autocontrolul.
  4. Acorda-i pauze dese.
  5. Schimba expresiile de tipul “trebuie sa…” cu “vrei/iti doresti sa…”
  6. Ajuta-l sa-si dezvolte o atitudine pozitiva, un mindset sanatos: situatiile dificile sunt provocari, esecurile sunt doar oportunitati de invatare etc.
  7. Exercitii de dezvoltare a atentiei si de mentinere a concentrarii.
  8. Inteligenta emotionala este importanta. Ar fi bine sa-i fii “antrenor de emotii”.
  9. Invata-l si arata-i cum isi poate planifica sarcinile/lucrurile/activitatile.
  10. Tu, parintele, esti un bun exemplu atunci cand este vorba despre a detine autocontrolul?

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Ne nastem cu credinte si convingeri preluate de la parinti?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here