Din septembrie, copiii din grădinițe și școli vor primi săptămânal gratuit 3 porții de lapte și 2 de produse lactate

Din septembrie 2023, copiii din grădinițe și școli vor primi săptămânal 3 porții de lapte și 2 de produse lactate, se arată în Hotărârea nr. 652 din 3 august 2023 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029, precum şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023-2024, publicată în Monitorul Oficial. Reamintim că în anii precedenți, elevii de la grădinițe și școli primeau doar 2 porții de lapte și o porție de produs lactat.

Programul se adresează preşcolarilor din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevilor din ciclul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat având ca obiective formarea de obiceiuri alimentare sănătoase încă din copilărie, precum şi creşterea consumului de fructe şi legume proaspete şi lapte şi produse lactate în rândul copiilor.

”Pe termen lung, implementarea acestui program, la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare, prin deprindere și fixare a unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor pot contribui la prevenirea și reducerea cheltuielilor destinate tratării diferitelor afecţiuni (de exemplu: diabetul, boli cardiovasculare și obezitatea infantila) cauzate de o alimentaţie nesănătoasă” se arată în Nota de Fundamentare.

În România, elevii adin peste 22.000 de școli au luat parte la acest program în fiecare an începând cu 2017. 100% dintre preșcolarii și elevii participanți la program din România au făcut parte din schema de lapte și produse lactate. În primul an al schemei, componenta fructe și legume a fost oferită doar pentru 28% dintre preșcolarii și elevii participanți. Aceasta a crescut la peste 85% în 2018/2019 și a rămas la acest nivel de atunci. În România, schema a inclus doar fructe și legume proaspete fără produse procesate și 2 porții de lapte de băut și o porție de lactate pe săptămână.

Conform acestei Hotărâri, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este după cum urmează:

  1. a) 0,70 lei pentru porţia de fructe şi legume;
  2. b) 1,11 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf;
  3. c) 0,65 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Astfel, pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se acordă gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinaţii. Elementul de noutate pentru acest an școlar îl reprezintă faptul că pe parcursul săptămânii se acordă gratuit 3 porții de lapte și 2 porții de produse lactate față de anii școlari anteriori când se distribuiau 2 porții de lapte și o porție de produs lactat.

Se pot distribui: mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, ţelină de rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi şi castraveţi, în porţii de cel puţin 100 grame pentru fructe şi cel puţin 200 grame de legume, inclusiv legume sub formă de amestec.

În situaţia în care unităţile de învăţământ nu dispun de condiţiile de depozitare adecvate, porţia/porțiile de produse lactate se pot înlocui cu o porţii de lapte.

Copiii cu intoleranţă la gluten/lactoză şi/sau la orice alt ingredient şi/sau compus şi/sau la orice produs distribuit vor beneficia de produse adecvate situaţiei lor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here