Ne nastem cu credinte si convingeri preluate de la parinti?

Cat este despre parenting si cat este vorba despre genetica – incotro se indreapta balanta? Oare ne nastem deja cu credinte si convingeri preluate de la parinti? Afla aici raspunsul la intrebari.

Citeste si: Copilul e inteligent… ca mama. Studiile o spun.

Atunci cand se naste un bebelus, mereu apar intrebari despre  ,,culoarea ochilor de la cine i-a mostenit? Dar culoarea parului? Oare o sa fie inalt ca tati? Oare o sa fie creativ ca mami? Dar oare o sa fie un copil pozitiv?”

Cat este vorba despre genetica si cat este vorba despre stilul de parenting? Mostenim anumite calitati sau este vorba doar despre ,,job”-ul asiduu de parinte? Cat de mult conteaza mediul in care crestem si cat de importante sunt genele cu care ne nastem?

Un studiu condus de Amanda Ramos, cercetator educational la Pennsylvania State, care a fost publicat anul acesta, in “Behavior Genetics” (Genetica comportamentala) a ajuns la concluzia ca parintii il pot ajuta mult pe copil sa-si dezvolte anumite calitati si capacitati, dar sa nu uite nici de predispozitiile genetice ale acestuia.

Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil

“Exista studii care arata legatura dintre stilul de parenting si caracteristicile morale pe care si le insuseste copilul: responsabilitatea sociala, civica, generozitatea, constiinciozitatea etc, dar pana acum nu s-a cercetat, daca ar putea fi vorba si despre genetica, atunci cand este vorba despre dezvoltarea acestor calitati ce tin de moralitate”, sustine Amanda Ramos.

Cercetarea respectiva s-a facut asupra a 720 de perechi de frati si surori, atat gemeni identici, cat si gemeni care aveau mai putine similitudini fizice, dar si frati si surori de varste diferite, precum si parintii acestora.

Rezultatul studiului a fost ca anturajul in care creste copilul, cat si stilul de parenting sunt importante, dar ca si genele isi pot spune cuvantul atunci cand este vorba despre potentialul copilului in ceea ce priveste dezvoltarea anumitor caracteristici morale.

Pe scurt: parintelui care are dezvoltata o anumita caracteristica morala ii va fi mult mai usor sa il ajute si pe copil sa o dezvolte. Parintele il poate ajuta pe copil sa dezvolte anumite capacitati pe care ,,genetica” i le-a dat.

Cu toate acestea, ,,nu genetica determina cine esti tu si ce reprezinti”, spune cercetatoarea Amanda Ramos. “Genele pur si simplu iti ofera acel potential. Tu esti in continuare, creatorul propriei vieti, iti poti face propriile alegeri, iti poti lua propriile decizii si poti fi cine iti doresti sa fii”, sustine autoarea studiului.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa te intereseze si: Acestea sunt abilitatile necesare copiilor pentru a putea trai in era robotilor

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here