De ce are nevoie o proaspata mama pentru a se recupera dupa nastere?

Proaspata mama nu este super-femeie, asa cum se promoveaza gresit in media si nu numai. Proaspata mama este o femeie care isi doreste sa fie sanatoasa, astfel incat sa poate sa-si ingrijeasca bebelusul cat mai bine. Citeste aici de ce are nevoie o proaspata mama pentru a se recupera dupa nastere.

Citeste si: Recuperarea de dupa nastere: lucruri despre care prea putini vorbesc

Atunci cand este vorba despre o proaspata mama si despre recuperarea acesteia dupa nastere, fiecare cultura are traditii, obiceiuri si idei diferite despre cum ar trebui sa se petreaca acest proces. Cu toate acestea, toate culturile din lume promoveaza aceleasi 5 nevoi esentiale de care are nevoie o femeie in perioada de dupa nastere a copilului:

  • O perioada de odihna prelungita
  • Alimentatie sanatoasa
  • Masaj
  • Prezenta/compania altor femei
  • Conexiune cu natura.

Citeste si: Studiu: Mama are nevoie de 6 luni pentru a se adapta noului rol

O femeie care a nascut are nevoie de o perioada intre 20-60 de zile de odihna. Aceasta este prima nevoie regasita in mai toate culturile din lume. Proaspata mama este ingrijita, astfel incat aceasta sa-si poate ingriji copilul. „Ea trebuie sa se odihneasca, astfel incat sa-i permita corpului, mintii si spiritului sa-si revina si sa se armonizeze cu procesul prin care trece, sa se adapteze la noua etapa”, scrie mother.ly.

Atat in medicina chinezeasca, cat si in medicina ayurvedica perioada de dupa nastere este critica, este extrem de importanta pentru sanatatea mamei pe termen lung.

In chineza perioada respectiva se numeste “zuo yuezi” si in traducere ar fi “sa stai/sa faci pauza o luna”, referindu-se la faptul ca acea luna este “de aur”, doar pentru mama si bebelus.

In India perioada respectiva este numita “fereastra sfanta”, iar in aceasta perioada proaspata mama se muta inapoi in casa propriei mame pentru a fi ingrijita, sa i se faca mancare si sa fie scutita de grijile si responsabilitatile caminului.

Femeile din Vietnam numesc aceasta perioada “namo”, care s-ar traduce “sa stai in cuib”, iar mamele sau matusile mai experimentate au grija de proaspata mama, facandu-i tot felul de supe nutritive.

La noi se numeste lauzie, iar majoritatea specialistilor ii recomanda proaspetei mame o atentie deosebita in primele 6 saptamani.

O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru recuperarea de dupa nastere, iar principalele aspecte de care proaspata mamica ar trebui sa tina cont sunt urmatoarele: produsele alimentare alese trebuie sa incurajeze digestia usoara (supele sunt excelente!) si sa contina fibre, vitamine si minerale.

Corpul femeii trece prin schimbari majore, atat in timpul sarcinii, la nastere, cat si imediat dupa, de aceea in multe culturi se considera ca acesta trebuie apreciat si ajutat. Corpul are nevoie de atentie, in special sub forma tactila.

In Coreea de exemplu, in primele 40 de zile, proaspetei mame i se face zilnic masaj. Si in India mama are parte de „abhyanga”, un masaj pentru imbunatatirea sistemului circulator.

Prezenta altor femei in perioada de dupa nastere este considerata importanta in diferite culturi. Proaspata mama este ajutata de mama, matusa, bunica, prietene. In aceasta perioada femeia are nevoie, mai mult ca oricand, de suportul altor femei.

Contactul cu natura o va ajuta pe proaspata mama, bucurandu-i privirea, sufletul, aducandu-i echilibru si liniste. Iata de ce este incurajata proaspata mama sa iasa afara, sa faca plimbari zilnice in parc cu bebelusul.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Cum afli daca suferi de depresie postnatala?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here