Studiile confirma: femeia se schimba dupa ce devine mama!

Despre maternitate si schimbarea fireasca a prioritatilor femeilor devenite mame a scris deosebit de frumos Carmen Visser, mama si fotograf: ,,In timpul sarcinii ai timp sa te gandesti la pierderea propriei identitati, dar odata cu aparitia copilului nu mai ai timp sa-ti faci ganduri si griji despre viata, pentru ca ceea ce ti se intampla reprezinta viata in sine”.

Citeste si: 4 lucruri importante de stiut inainte de a fi mama!

Odata cu aparitia copilului in viata ta, tot universul tau se schimba. Viata ti se schimba definitiv. Si cel mai interesant este ca, studiile arata ceea ce poate vei simti sau ai simtit si tu pe propria piele – esti cumva alta, femeia CHIAR se schimba dupa ce devine mama!

Maternitatea nu este doar o etapa noua in viata ta, este cea care poate iti va schimba directia de mers PRIN viata.

Nu ai cum sa negi si nici sa te impotrivesti prea mult, dupa ce nasti, prioritatile ti se schimba. La unele femei mai mult, la altele poate ceva mai putin, dar tot se schimba. Alegi alte lucruri. Iei altfel de decizii si te schimbi, poate chiar fara sa-ti dai seama.

Citeste si: 5 momente magice de care doar o mama are parte!

Viata cu un nou-nascut este total diferita de viata cu un scolar sau chiar cu un adolescent. Cu toate acestea, viata de mama iti aduce niste schimbari despre care poate nici nu credeai ca ar fi posibile si te transformi cumva intr-o cu totul alta persoana.

Potrivit revistei Scientific American, ,,aproape toate mamiferele feminine sufera <<modificari fundamentale>>  in timpul sarcinii si dupa nastere, iar hormonii de sarcina si de lactatie pot modifica creierul, marind dimensiunile neuronilor in unele regiuni si producand schimbari structurale in altele”.

Conform unui alt studiu, ,,hormonii din sarcina, la care se adauga si experienta nasterii imbunatatesc memoria si abilitatile de invatare ale femeii”, scrie Nature.com.

Cercetatorii din Olanda au demonstrat recent (Oxford Academic, 2015) ca ,,in timpul sarcinii celulele fetale intra si se raspandesc in tot corpul mamei (microchimerism) si mai mult de atat, persista zeci de ani dupa nastere”, scrie Scarrymommy.com.

Si atunci, ne mai miram ca dupa nastere femeia devenita mama chiar se schimba?

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: Esti pregatita sa fii mama? Esti pregatita sa ti se schimbe viata?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here