Despre consultul preanestezic și consultul prenatal dinainte de naștere

Photo by MART PRODUCTION, Pexels

În trimestrul al treilea de sarcină este esențial să faci morfologia fetală (undeva între între săptămânile 30-32), apoi un consult ecografic pe la săptămâna 34-a de sarcină, apoi urmează, la fel de important consultul preanestezic și consultul prenatal. Unii obstetricieni recomandă ca din săptămâna a 36 de sarcină gravida să vină săptămânal la un control, pentru a fi verificate mișcările și bătăile inimii bebelușului, lichidul amniotic, colul uterin, tensiunea mamei etc.

Astăzi vom discuta despre consultul preanestezic și consultul prenatal dinainte de naștere. De obicei, aceste două consulturi se fac în săptămâna a 36 de sarcină, dar la solicitarea medicului currant care îți urmărește sarcina și dacă există riscul de naștere premature aceste consulturi pot fi programate/efectuate mult mai devreme.

Consultul preanestezic

Consultul preanestezic este o etapă importantă în pregătirea pentru naștere. În săptămâna a 36-a de sarcină, viitoarele mame ar trebui să discute cu un anestezist despre opțiunile de analgezie și anestezie disponibile în timpul travaliului și nașterii. Aceasta include discuții despre epidurală, rahianestezie și alte metode de gestionare a durerii. Medicul anestezist poate evalua starea de sănătate a mamei și poate recomanda cea mai potrivită metodă de control al durerii, luând în considerare și dorințele mamei și condițiile medicale preexistente.

Este important ca mama să discute despre orice alergii, intervenții chirurgicale anterioare, dacă suferi de diabet gestațional sau ai anumite condiții de sănătate (care ar putea afecta administrarea anesteziei (spre exemplu, anumite anticoalgulante).  Consultul preanestezic ajută la pregătirea unui plan de gestionare a durerii care să asigure confortul mamei și siguranța copilului.

Atenție! Este deosebit de important ca în această perioadă să se monitorizeze semnele de travaliu prematur, cum ar fi contracțiile regulate și durerile abdominale persistente. Dacă aceste simptome apar, este vital să se solicite asistență medicală imediată.

De cele mai multe ori consultul preanestezic și cel prenatal se programează în aceeași zi, când se vor recolata și unele analize de sânge (hemoleucograma, test de coagulare), un EKG, dar și un screening infecțios (MRSA -stafilocul auriu, ESBL etc) pentru depistarea germenilor multirezistenți la tratament.

Acest screening infecțios constă în a ți se lua câteva probe (cu anumite bețișoare) din nas, faringe, de la subrațe, din pkicile inghinale și din zona anusului. Este o procedură rapidă, nu reprezintă discomfort/durere, dar este important să afli condițiiile în prealabil (de exemplu, să nu fi făcut duș cu cel puțin 8 ore înainte de recoltare, să nu fi folosit spray/deodorant la subrațe etc).

Consultul prenatal

Consultul prenatal înseamnă o întâlnire cu neonatologul, care îți va răspunde la întrebările legate de ce se întâmplă cu bebelușul imediat după ce se naște (ce măsurători i se vor face, ce protocoale există etc), despre schema de vaccinare, despre ce produse vei putea folosi pentru îngrijirea micuțului etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here