Cand si cum se face intarcarea?

Foto: www.bellybelly.com.au

Despre alaptare am scris si o sa mai scriem, de la beneficiile pe care le are  bebelusul, avantajele pentru mama, pozitii de alaptare, problemele cu care se poate confrunta mama care incearca sa alapteze, implicarea tatalui in procesul de alaptare, dar si produsele pe care ar fi bine sa le ai la indemana si tot asa. Incurajam si vom continua sa incurajam alaptarea. Dar vom vorbi deschis si despre intarcare. Cand si cum se face intarcarea?

Iti recomandam sa citesti: Cativa pasi pentru o intarcare cu blandete

Este bine de stiuit ca multi cercetatori si medici recomanda ca alaptarea sa se realizeze pe o perioada cat mai lunga de timp. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 6 luni de alaptare exclusiva si o perioada de 2 ani pentru a-ti alapta puiul. Dar fiecare mama va decide ce este mai bine pentru ea si bebelusul ei. Si indiferent de toate recomandarile din lume, mai devreme sau mai tarziu, orice bebelus alaptata va trebui intarcat. Intarcarea este o etapa normala in dezvoltarea unui copil si nu trebuie sa te ingrijoreze.

Despre recomandarile OMS privind alaptarea am scris mai sus si tot potrivit acestei organizatii diversificarea nu ar trebui sa se inceapa mai devreme de cele 6 luni ale bebelusului, iar intarcarea incepe din momentul in care bebelusul nu mai este hranit la san.

Cu toate studiile si explicatiile specialistilor nu exista un moment ideal al intarcarii, acesta depinzand de mama si bebelus. Important este insa, ca acest moment sa se faca treptat, deoarece atat corpul tau, cat si copilul au nevoie de timp pentru a se acomoda schimbarilor.

Unele mame prefera sa-si intarce bebelusii imediat dupa ce acestia au implinit 6 luni, 1 an, 2 ani, altele prefera sa mai amane momentul. Cert este ca va fi mai usor si mai recomandat sa intarci copilul dupa ce a fost bine diversificat, dupa ce s-a obisnuit cu alimentele solide, dupa ce te asiguri ca nu refuza biberonul cu formula.

Citeste si: Cat timp ar trebui sa alapteze mamele?

In cazul bebelusilor mai mici de 6 luni, intarcarea se face cu pasi mici. Pentru inceput, timp de o saptamana, una din mesele bebelusului va fi inlocuita cu lapte formula. In cea de-a doua saptamana si cea de-a doua masa principala va fi inlocuita cu lapte praf. Celelalte mese ale zilei trebuie sa contina lapte matern. Si astfel, incet, incet, timp de cateva saptamani, vei reusi sa-ti intarci complet bebelusul.

Indiferent de momentul ales va trebui sa inlocuiesti dragostea si atentia oferite prin intermediul alaptarii cu mult timp petrecut impreuna, cu vorbe de alint si multe mangaieri.

Atentie! Exista situatii in care, din diferite motive (probleme de sanatate, despartirea pentru mai multe zile de copil), mamele sunt nevoite sa-si intarce brusc bebelusii. Probabil si micutiii vor suferi din acveasta cauza, dar tu te-ai putea simti rau dupa ratarea catorva alaptari, caci sanii tai vor fi prea plini. Pana ce laptele va fi resorbit de catre organism va trebui sa folosesti pompa de san pentru a elibera partial sanii (la fiecare „muls” sa mai lasi cate ceva lapte in fiecare san, caci doar astfel organismul tau va incepe procesul de resorbtie (dureaza cel putin 2 saptamani).

Citeste si: Depresia de dupa intarcare: cum o recunosti?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here