Cat timp ar trebui sa alapteze mamele?

Cat timp ar trebui sa alapteze mamele? Care sunt beneficiile alaptarii pe termen lung? Un studiu nou arata legatura dintre durata alaptarii si conectarea emotionala dintre mama si bebelus.

“Imaginati-va ca lumea a creat un nou „produs de vis” pentru a hrani si a imuniza toti nou-nascutii din lume. Imaginati-va ca a fost disponibil, nu a necesitat pastrare sau livrare, le-a ajutat pe mame sa-si faca planificarea familiala si sa reduca riscul de cancer. Si apoi,  imaginati-va ca lumea a refuzat sa-l folosească”. (Frank Oski)

Citeste si: Felicitări! Ai un bebelus! Si…acum ce urmeaza?

Nu, mamele nu pot da gres cu alaptatul. S-a demonstrat: sugarii au mai putine probleme de sanatate, capacitati cognitive, dar si abilitati de comunicare mai bune, spre deosebire de bebelusii care nu sunt alaptati. Dar si mamele beneficiaza de pe urma alaptarii: riscuri diminuate de a suferi de depresie postpartum, precum si riscuri scazute de cancer ovarian si de san, potrivit psychologytoday.com.

Majoritatea studiilor despre alaptare si beneficiile emotionale ale acesteia se focuseaza pe primii ani de viata ai copilului, fara a cerceta daca sunt si beneficii pe termen lung. Exista multe controverse cu privire la intrebarea: “cat timp ar trebui sa fie alaptat un copil si daca exista beneficii pentru continuarea alaptarii dupa primele cateva saptamani de viata. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva a copilului in primele sase luni, in timp ce intarcarea sa se faca treptat in perioada dintre unu si doi ani.

La nivel mondial, doar 38% din copii sunt alaptati exclusiv in primele sase luni. In timp ce in Romania, rata alaptarii exclusive a copilului pana la sase luni se situeaza la 29,8% (studiu facut in 2016 de Asociatia SAMAS – Asociatia Sanatate pentru Mame si Sugari).

Intr-o epoca in care sunt disponibile mai multe alternative, inclusiv formule de lapte promovate ca fiind la fel de hranitoare ca laptele matern, multe femei sunt incurajate sa opreasca mai devreme alaptarea, in ciuda recomandarilor date de OMS. De aceea cercetatorii au inceput sa fie tot mai interesati sa afle care sunt beneficiile alaptarii pe termen lung.

Citeste si: Copiii care seamana cu tatii sunt mai sanatosi

Un factor particular investigat este sensibilitatea materna sau reactia pe care o au mamele fata de copii, inclusiv capacitatea lor de a citi reactiile si sugestiile aratate de bebelusi atunci cand micutii au anumite nevoi, precum si cat de repede reusesc  mamele sa raspunda acestor nevoi. Pe masura ce copiii cresc, aceasta sensibilitate materna evolueaza si ajuta la formarea si intarirea relatiei dintre mama si copil in timpul adolescentei, dar si pe mai tarziu. Pana in prezent alaptarea era incurajata ca o modalitate de a construi sensibilitatea materna. Cercetarile recente arata ca alaptarea are un impact semnificativ in ceea ce priveste crearea legaturii emotionale pe termen lung dintre mama si copil.

Jennifer M. Weaver si cercetatorii de la Boise State University au facut un studiu pe 1272 de mame, toate fiind intervievate initial cand copiii lor aveau o luna. Participantele au efectuat evaluari ulterioare atunci cand copiii aveau 3, 6, 12, 15, 24, 36, 42, 46, 50 si 54 de luni, iar apoi la varsta de 5, 6, 7, 9, 11, 14 si 15 ani. Acesta a inclus colectarea de informatii despre: sensibilitatea materna, durata alaptarii, factori de personalitate, atasament si date demografice.

Rezultatele studiului au aratat ca alaptarea mai lunga (pana la varsta de trei ani) a crescut nivelul sensibilitatii materne pana la varsta de 11 ani. De asemenea, s-a observat o legatura pozitiva intre durata alaptarii si relatia de atasament la toddler, precum si dezvoltarea unei legaturi emotionale mai puternice dintre mama si copil, dupa varsta de cinci ani.

S-ar putea sa te intereseze si: Este copilul meu pregatit, cu adevarat, pentru a incepe diversificarea?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here