Depresia de dupa intarcare: cum o recunosti?

Photo by Anete Lusina from Pexels

Sa te confrunti cu depresia dupa ce inchei capitolul de alaptare este un fenomen cat se poate de real, dar nu toate mamele pot recunoaste semnele sau poate ca nici nu stiu ca ceea ce simt sau ce experimenteaza dupa intarcare este un anumit tip de depresie. Iata cum o recunosti.

Daca ai simtit pe propria piele ca perioada de dupa nastere a fost destul de grea din punct de vedere emotional (si nu doar!) si ca din cauza hormonilor si schimbarilor care aveau loc in corpul tau ai avut tot felul de stari fluctuante, atunci vei intelege ca in momentul in care vei incheia acest capitol frumos (chiar daca pe alocuri anevoios) numit alaptare, este posibil sa te confrunti cu unele din starile de dupa nastere. Dar de ce apare totusi depresia de dupa intarcare? Si mai ales, cumt e poti lupta cu aceasta, astfel incat sa iesi cu bine la final?

Ce este depresia de dupa intarcare?

Este o tulburare de sanatate mintala, similara cu depresia postnatala, care poate cauza sentimente de tristete, de manie, de anxietate, de frustrare etc, DUPA ce mamele incheie capitolul de alaptare. Spre deosebire de de depresia postnatala, depresia de dupa intarcare de obicei ramane nediagnosticata, pentru ca:
-multe mame nici nu stiu ca ar exista asa ceva
-multe dintre semne/ simptome sunt ignorate
– mamele se confrunta cu aceste simtpome cu mult timp dupa ce au fost intarcati copiii

Si atunci, cum anume poti descoperi ca suferi de depresie de dupa intarcare?

La nivel emotional, urmareste daca ai stari de:

  • tristete
  • frustrare
  • iritabilitate
  • anxietate
  • episoade dese de plans

La nivel fizic, atunci cand intarci copilul, poti experimenta episoade angorjare a sanilor, canale infundate, ciclu mentrual neregulat, chiar mastita.

Cel mai bun sfat in cazul intarcarii este urmatorul: cu cat mai brusc va fi facuta intarcarea, cu atat creste probabilitatea ca mama sa experimenteze schimbari hormonale bruste, iar de aici starile descrise mai sus. Asigura-te ca ai luat o deicizie asumata, atunci cand intarci copilul si ca vei avea grija ca tot procesul de intarcare sa fie cat de treptat este posibil.

Hai sa intelegem mai bine ce sa intampla in corpul femeii atunci cand incepe intarcarea copilului: nivelurile de prolactina si de oxitocina scad, prolactina fiind hormonul responsabil pentru productia de lapte, in timp de oxitocina este „hormul dragostei”, cel care „ajuta sa iasa” laptele.

Acum imagineaza-ti ca scad nivelurile acestor hormoni, nu e firesc sa experimentezi tristete si chiar depresie? Partea buna este ca aceste simptome dureaza (sau ar trebui sa dureze) doar cateva saptamani. Dar, mare atentie, pentru ca simptomele se pot agrava si pot duce spre o depresie mai severa.

Traducere si adaptare: baby-chick.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here