Bebelusul si copilul mic risca sa inghita diverse obiecte. Ce trebuie sa stii despre asta?

Nu este nimic neobisnuit la bebelus si la copilul mic sa fie tentat sa inghita diverse obiecte mici, in special atunci cand vorbim despre cei cu varsta cuprinsa intre sase luni si trei ani de viata, deoarece curiozitatea lor este fara margini! In timp ce anumite lucruri reprezinta un adevarat pericol pentru copii, nu toate sunt neaparat serioase. Cel mai indicat este sa te adresezi medicului!

Ce poate inghiti copilul?

Exista multe lucrusoare pe care micutii curiosi le pot baga in gura: de la nasturi, piese de joc pana la bateriile mici si rotunde, si magneti, ultimele doua fiind deosebit de periculoase, potrivit site-ului medical Web Md.

Cum iti dai seama ca cel mic tocmai a inghitit un lucru?

Exista posibilitatea ca cel mic sa nu prezinte vreun simptom imediat dupa ce a inghitit un corp strain. Indiciile care iti pot da de banuit sunt tusitul, salivarea cu sange, salivarea excesiva, aparitia febrei, refuzul sa fie hranit, sufocarea, starea de voma etc. Printre altele se numara si durerea in gat sau in piept, dificultati de respiratie (dispnee), alte sunete auzite in timp ce copilul respira, dificultatea de a vorbi, de a tusi sau de a plange. Oricare ar fi simptomele, este important sa te prezinti cu cel mic la doctor cat de curand posibil.

Citeste si Sfaturi pentru siguranta bebelusului tau

In cazul in care cel mic a inghitit mai mult de un magnet, acestea se pot atrage si se pot lipi astfel incat sa aduca complicatii stomacului si intestinelor din organism (atentie! magnetii pot elimina si subtante toxice in organismul copilului!)

In cazul in care cel mic a inghitit bateriile mici si rotunde, acestea se pot bloca in esofag (acel tub intre cavitatea bucala si stomac) si pot „arde” in cateva ore. De astfel, este necesar sa te prezinti cu copilul la doctor cat de curand poti.

In cazul obiectelor inghitite, nu incerca sa le scoti afara pentru ca poti agrava situatia si, mai ales, nu-l forta pe cel mic sa vomite.

Sunt medici care nu recomanda parintilor sa forteze alimentarea unui copil care a inghitit un obiect strain, mai ales daca este dispneic, polipneic sau care plange incontinuu, scrie Sfatul medicului.

Citeste si 25 de lucruri ce pot fi periculoase pentru un copil

Pentru a afla cum poti acorda primul ajutor copilului care a inghitit obiecte straine, acceseaza aici

Primul lucru pe care doctorul il va face este sa observe ce anume a inghitit copilul si unde anume se afla in corp folosindu-se de o radiografie. In functie de zona unde se afla obiectul, doctorul il poate lua sau il poate impinge catre stomacul copilului. Majoritatea lucrurilor din stomac vor iesi natural prin expulzia materiei fecale, precizeaza Academia Americana a Medicilor de Familie.

In cazul unei situatii mai putin grave sau serioase, doctorul poate lua alte radiografii in cateva zile de supraveghere pentru a observa ce se intampla cu obiectul respectiv. Totodata medicul iti poate recomanda sa-ti supraveghezi mai atent copilul si probabil chiar sa-i aduci proba de scaun a copilului.

In cazul in care obiectul este blocat in caile respiratorii sau in esofag, poate fi periculos pentru a astepta daca obiectele vor disparea natural, de aceea doctorul il va inlatura cu ajutorul unui endoscop sau a unui bronhoscop (pentru caile respiratorii), potrivit Baby Center.

Prin urmare, ai grija ca cel mic sa nu stea in preajma obicetelor care pot fi inghitite si supravegheaza-l incontinuu.

Citeste si Acestea sunt jucariile perfecte pentru un toddler!

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here