Sfaturi pentru siguranta bebelusului tau

Anual, mor peste 5 milioane de copii sub varsta de 5 ani, dintre care 75% bebelusi sub 1 an, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In majoritatea cazurilor cauzele deceselor pot fi prevenite, spun specialistii. Iata cateva sfaturi pentru siguranta bebelusului tau.

Parintii trebuie sa inteleaga urmatorul lucru: bebelusii se dezvolta si invata uimitor de repede.

Conform specialistilor, cele mai multe accidente in care sunt implicati bebelusii pot fi prevenite!

Citeste si :Infasam sau nu bebelusul? Asta-i intrebarea!

In majoritatea cazurilor parintii nu realizeaza ce abilitati au dezvoltat bebelusii (ca pot trage cu manuta o canuta care contine cafea fierbinte, ca se pot rostogoli de pe pat, chiar daca nu au facut-o pana atunci, ca pot inghiti obiecte de care nu erau interesati pana atunci etc) sau ca se pot afla in pericol (merg cu premergatorul si pot impinge mobila de pe care poate pica un obiect etc).

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre scaunelul de masina pentru un bebelus?

Siguranta bebelusului in masina

Scaunul de masina este important inca din momentul in care iti aduci nou nascutul acasa. De fiecare data cand copilul este in masina, iar aceasta se afla in miscare, locul bebelusului este intr-un scaun de masina, corect instalat, adecvat varstei copilului si care indeplineste toate conditiile pentru a-i oferi micutului siguranta in timpul mersului cu masina.

S-a demonstrat in repetate randuri ca scaunul de masina a salvat vietile multor copii.

Scaunelul de masina nu este un moft. Scaunelul nu este pentru ca “asa am vazut la televizor si au si altii”. Scaunelul de masina nu este pentru ca “daca ne vede politistul ca nu sta copilul in scaunel, ne amendeaza”. Scaunelul de masina nu este doar pentru atunci cand parcurgi distante mari sau ai viteza. Scaunul de masina este pentru siguranta copilului tau, atunci cand este intr-un vehicul ce se afla in miscare! Scaunul de masina poate salva viata! Poate chiar viata copilului tau!

Citeste si: Scaunelul de masina poate salva viata copilului tau!

Cazaturile bebelusului

Sunt inevitabile, dar pot fi prevenite sau pot fi controlate, astfel incat sa fie intr-un spatiu sigur si sa faca parte din acele cazaturi care sunt chiar benefice si firesti.

Citeste si: Cucuiele si zgarieturile sunt constructive!

Niciodata nu te astepti ca un bebelus mic sa dea din manute sau din picioruse, astfel incat sa se impinga si sa-i pice perna pe fata” sau “cand am mers in bucatarie sa-i incalzesc laptele, bebelusul dormea, nu am lipsit decat un minut, timp in care s-a trezit si s-a rostogolit. N-am stiut ca poate sa se rostogoleasca”.

Nu lasa bebelusul nesupravegheat!

Daca trebuie sa lipsesti un minut din camera, aseaza-l in patut sau pe salteluta de joaca, atata timp cat aceasta este pe jos si nu exista obiecte mici sau ascutite in preajma.

Evita sa folosesti premergatorul.

Gasesti mai multe informatii aici.

Fara obiecte fierbinti in preajma bebelusului!

Niciodata sa nu iei o cana cu cafea in timp ce tii un bebelus in brate. Chiar daca esti asezata si cana de cafea este pe masa, niciodata nu poti sti cand devine puiul tau curios de acel obiect din care ies acei aburi misteriosi.

Atentie la obiectele mici care pot fi inghitite sau inhalate.

Bebelusul este curios, va cauta sa exploreze, iar principala modalitate pirn care descopera lucrurile in primele luni de viata este urmatoarea: cu ajutorul manutelor duce la gurita tot ce prinde.

Atentie la pungile aflate in apropierea bebelusului, paturicile, pernele si jucariile de plus nu au ce cauta in patut in primul an de viata al bebelusului.

Evita sa-i dai unui bebelus bucati prea mari de mancare, alimente care sunt greu de mestecat sau care au o consistenta mai lipicioasa, precum si bucati mult prea mici (bobite de rodie, mazare, porumb etc.

Citeste si: Sfaturi pentru un co-sleeping in siguranta

Autor: Inga Stoian

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here