25 de lucruri ce pot fi periculoase pentru un copil! Afla care sunt acestea!

In ultimii ani, Comisia Europeana a luat periodic decizii vizand standardele de siguranta ale diferitelor produse periculoase pentru copii. Expertii au considerat ca este necesara intensificarea masurilor de siguranta pe care trebuie sa le respecte, atat producatorii, cat si comerciantii produselor de ingrijire si nutritie destinate copiilor. S-au impus noi standarde pentru siguranta alimentara, a produselor pentru dormit, a jucariilor sau chiar pentru internet.

Mai multe studii realizate cu sprijinul Comisiei Europene au evidentiat ca, mai ales in ultimii ani, peste tot in lume, copiii de toate varstele sunt implicati in accidente legate de utilizarea unor produse periculoase, desi sunt concepute special pentru ei. Aceste accidente conduc adesea la leziuni si, uneori, pot provoca chiar moartea. La acestea se adauga tot felul de alte obiecte folosite de adulti, dar cu care cei mici interactioneaza.

Concluziile acestor studii sunt clare: parintilor li se atrage atentia ca ar trebui sa fie mult mai constienti de pericolele care pot sa apara atunci cand diferite produse sunt in uz, in loc de a se baza pe ipoteza ca produsul este sigur doar pentru ca are o eticheta ce indica ca este destinat copiilor. Cercetatorii avertizeaza ca in special parintii cu copii mici, mult mai vulnerabili la accidente, au dreptul sa fie bine informati cu privire la riscurile potentiale, atunci cand se decid sa cumpere un produs si inainte de a-l utiliza.

Cu ajutorul Comisiei Europene a fost facut un prim pas spre o lume mai sigura pentru copii prin realizarea unui studiu ce a permis identificarea a 25 de produse cu care interactioneaza copiii si care pot deveni periculoase pentru sanatatea si chiar pentru viata sa daca parintii nu dispun de toate informatiile legate de utilizarea obiectului respectiv sau nu constientizeaza efectele pe care acesta le poate avea daca copilul se afla in preajma sa nesupravegheat.

Dupa selectarea celor 25 de produse cu care copilul intra frecvent in contact, atat la domiciliu cat si la gradinita, scoala sau in locuri publice, s-a realizat un inventar al riscurilor ce pot fi asociate cu aceste produse in scopul de a oferi consultanta consumatorilor – in special parinti si ingrijitori – privind achizitionarea si utilizarea lor corecta.

Primul pe lista este patul adultilor.
Multi parinti nu vad nimic rau din a-si tine copilul pe patul conjugal crezand chiar ca cei mici sunt protejati mai bine daca dorm astfel. Dar se pare ca parintii nu sesizeaza pericolul ca bebelusul sa cada din pat sau sa se sufoce cu perne, paturi sau haine prezente pe pat. Regula de baza este sa ii iei copilului un patut al lui. Daca totusi acest lucru nu este posibil, pe pat nu trebuie sa existe obiecte care il pot sufoca si niciodata nu trebuie lasat nesupravegheat.

Premergatoarele sunt considerate de majoritatea parintilor ca fiind foarte sigure si eficente in perioada deprinderii copilului cu mersul. Pediatrii sunt insa de alta parere si atrag atentia ca premergatoarele pot provoca intarzieri ale mersului daca sunt folosite abuziv. in plus, exista riscul rasturnarii copilului, motiv pentru care trebuie achizitionate doar acele premergatoare care au o foarte buna stabilitate, apoi nu trebuie folosite in zone inclinate sau cu scari. in egala masura, cu ajutorul lor, copilul se va misca mult mai repede si exista riscul sa ajunga foarte repede in locuri din casa ce pot fi periculoase, cum este bucataria.

Scaunele sau colacele de baie, oricat ar parea de sigure, niciodata copilul nu trebuie lasat singur in baie chiar daca aceste mijloace par mai comode pentru a i se face igiena zilnica.

Paturile supraetajate sunt printre cele mai periculoase pentru bebelusi deoarece exista atat riscul de a cadea, dar si de a se sufoca in diversele grilaje de siguranta. Apoi, daca nu li s-a facut un instructaj precis, ca loc cu destinatie precisa de somn, cand cresc mai mari copiii vor adora sa foloseasca acest tip de pat pe post de instrument de joaca.

Masa de infasat poate deveni una dintre cele mai nesigure din momentul in care copilul incepe sa se miste, ceea ce, practic, dupa varsta de o luna poate fi posibil. inainte de a-ti schimba copilul pregateste tot ce ai nevoie pentru a nu exista riscul sa lasi cpilul singur in timp ce tu cauti diverse lucruri.

Scaunele de masina daca nu sunt folosite corect pot pune in pericol chiar viata copilului. Cel mai indicat este ca la achizitionarea unui astfel de obiect sa ceri sfatul unui specialist din cadrul magazinului de unde cumperi scaunul. Acesta va trebui sa iti ofere toate detaliile tehnice si sa te ajute sau macar sa iti explice cum trebuie folosit corect. Daca, de exemplu, centura de siguranta nu este bine prinsa, la o frana mai puternica copilul poate fi lovit sau chiar strangulat. Verifica in acelasi timp ca scaunul sa fie potrivit varstei si greutatii copilului tau.

Daca ai o casa cu etaj si decizi sa folosesti porti de siguranta la scari sau alte usi, asigura-te ca acestea sunt foarte solide, suficient de inalte pentru ca copilul sa nu sara peste ele si foarte bine montate. Chiar daca pare absurd, o pijama poate fi extrem de periculoasa, potrivit cercetatorilor care au ajuns, potrivit statisticilor, la concluzia ca acest obiect de imbracaminte, chiar daca arata extrem de inofensiv, prezinta un grad de risc foarte ridicat in privinta inflamabilitatii.

Tarcul in care ai senzatia ca iti poti lasa copilul ore in sir in timp ce tu te ocupi de treburile casnice sau iesi chiar si cateva minute din casa pentru a cumpara ceva rapid, din apropiere, nu este nici pe departe tarcul. Cum acestea sunt mobile, trebuie sa ai grija sa fie foarte bine montate si sa te asiguri ca puiul tau nu a invatat deja cum poate plia tarcul singur. toul este sa tii cont ca acest lucru se poate intampla odata cu copilul. in cazul paturilor, situatia este similara. Daca nu sunt mobile, trebuie sa ai grija ca micutul sa nu se loveasca cand incepe sa se miste si nici sa cada sau sa rupa aparatorile si sa se sufoce. De regula, in patul copilului nu trebuie sa existe jucarii, perne, pernite sau nici paturi. Cel mai indicat este sacul de dormit.

Este greu de crezul ca artificiile pot ajunge in mana unui copil, mai ales daca acesta este sugar, dar exista numeroase momente cand nebagarea de seama a parintilor il ajuta sa preia controlul. Orice astfel de obiect ii va fi luat copilului din mana, calm, cu mult tact.

Obiecte de sport/destinate antrenamentelor. Chiar daca nu sunt la indemana tuturor, aceste obiecte sunt incluse pe lista produselor periculoase deoarece se considera ca un copil poate fi prezent intr-o zona unde se practica sport, unde sunt folosite produse de sport, iar acestea pot fi periculoase pentru el.

Scaunele inalte: nu este greu de presupus ce se poate intampla daca un copil mic si curios se catara pe un astfel de scaun, se urca pe acesta si cade. Problema este valabila si in cazul scaunelor prea inalte si instabile pentru copii. Chiar daca acestia sunt bine prinsi cu centuri si pare ca stau la masuta si mananca sau se joaca, cand devin mai mari, incep sa forteze centurile daca se plictisesc si miscandu-se pot sa se dezechilibreze si sa cada sau, atunci cand se chinuie sa iasa din centurile de siguranta se pot sugruma cu acestea.

Lumina este o atractie foarte puternica pentru un copil, asftel ca orice sursa a ei il va fascina pe copilul aflat in permanenta descoperire a lumii din jurul sau. Indiferent ca este vorba de chibrituri, o veioza sau un bec, nu le lasa la indemana copilului pentru ca si in jurul varstei de un an poate deveni suficient de abil pentru a le pune in actiune.

Atat de utilizata suzeta poate fi foarte periculoasa existand risc de sufocare prin inghitire atunci cand copilul foloseste una neadecvata varstei. Verifica, de asemenea permanent, starea suzetei, pentru a elimina riscul desprindrii anumitor componente ce o alcatuiesc. Pericolul este si mai mare daca suzeta prezinta si un lantisor sau un cordon pentru a nu fi pierduta sau aruncata pe jos, copilul se poate strangula cu acesta in cazul in care este lasat nesupravegheat.

Nu lasa niciodata copilul
sa se joace cu pungile de plastic chiar daca acestea sunt o mare atractie pentru toti copiii. Nici in preajma patului unui copil nu are ce cauta un astfel de obiect care este extrem de periculos.

Echipamentele specifice locurilor de joaca, chiar daca sunt concepute pentru distractie maxima, pot deveni un adevarat cosmar pentru copilul tau. Daca doresti sa ii organizei in curtea casei un loc de joaca, ai grija ca echipamentul sa fie cat mai stabil si bine realizat. Obiectele zornaitoare, obiectele de mici dimensiuni si colierele sau bratarile sunt tot atatea pericole pentru copilul tau, mai ales daca acesta reuseste sa le rupa in bucatele foarte mici. Niciodata nu trebuie lasate la indemana copilului pentru ca vor fi foarte atractive datorita culoii si a formei care le face „de vanat” de catre orice prichindel care se poate deplasa, fie si numai de-a busilea.

Alegerea unui carucior este adesea o adevarata proba de forta. Calitatea carucioarelor depinde de foarte multe aspecte. si la achizitionarea acestuia trebuie sa te asiguri ca este facut de un producator serios, chiar daca pretul este mai piperat. Un carucior trebuie sa ofere, inaite de toate, foarte multa siguranta, stabilitate si confort pentru copilul tau care beneficiaza astfel de primul sau mijloc de transport personal.

Jucariile si lazile de jucarii pot fi considerate un capitol aparte al sigurantei copilului. Nu mai este o noutate ca jucariile trebuie alese in functie de varsta, iar etichetele lor de prezentare si utilizare trebuie studiate cu foarte mare atentie, deoarece unele pot fi toxice sau pot detine bucati ce pot fi inghitite de copil. Cumpara jucariile numai din spatii autorizate si din surse foarte sigure.

Copiii adora sa sara la trambulina de mici, dar atentie ca oricat de mica ar fi aceasta trambulina, ea poate reprezenta un mijloc periculos daca micutul nu isi poate coordona miscarile si este aruncat necontrolat. Nu in ultimul rand, orice fel de element care protejeaza o fereastra sau o infrumuseteaza trebuie verificat, pntru ca poate fi un punct de atractie pentru copil.

Iata lista celor 25 de produse considerate riscante pentru copilul nesupravegheat:
1. Patul adultilor
2. Premergatoarele
3. Scaunele sau colacele de baie
4. Paturi supraetajate
5. Masa de infasat/schimbat copilul
6. Scaune de masina
7. Usi/porti de siguranta/casa cu etaj/scari
8. Haine de dormit/pijamale
9. Medicamente/detergenti/spray-uri de curatat
10. Patuturi
11. Artificii
12. obiecte de sport
13. Scaune inalte
14. Becuri/lumini fara dispozitive de protectie pentru copii
15. Suzete
16. Pungi de plastic
17. Echipamente specifice locurilor de joaca
18. Tarcuri
19. Jucarii zornaitoare sau care nu sunt potrivite varstei
20. Obiecte de mici dimensiuni (pietricele, margele, jucariile vandute ca surprize adaugate in diverse produse alimentare
21. Coliere, bratari
22. Carucioare

23. Lazi de jucarii/ Jucarii
24. Trambuline
25. Jaluzele/Cordoane

Sfat Superbebe: Principalele riscuri asociate produselor de dormit pentru copii:

  • Saltele de paturi pentru copii. Principalele riscuri sunt imobilizarea si inflamabilitatea. De exemplu, imobilizarea unui sugar din cauza unor probleme de design, cum ar fi dimensiunile neadecvate – salteaua este prea mica si lasa goluri in care copilul poate fi imobilizat sau se poate sufoca. De asemenea, sunt de mentionat riscurile generate de lipsa indeplinirii cerintelor privind inflamabilitatea.
  • Sacii de dormit pentru sugari si aparatoarele laterale pentru paturi de copii. Principalele riscuri sunt strangularea, sufocarea si inecarea, provocate de corzi, bucle, parti detasabile sau materiale de umplutura devenite laxe.
  • Plapumile pentru copii. Principalele riscuri sunt sufocarea si hipertermia. in lipsa unor informatii privind siguranta adecvate, ele pot contribui la cresterea incidentei sindromului de deces subit al sugarilor (SIDS) ca urmare a supraincalzirii si asfixierii.
  • Paturicile de sugari suspendate. Principalele riscuri sunt sufocarea, imobilizarea si lezarea datorate unui design necorespunzator – mai exact, instabilitate sau lipsa integritatii structurale (pentru paturile suspendate.

Nou-nascutii dorm, in medie, 16 ore pe zi, iar copiii cu varste intre 3 si 5 ani dorm 10–13 ore pe zi. In primii cinci ani din viata, bebelusii si copiii mici petrec in spatiul destinat somnului cel putin jumatate dintr-o zi sau chiar mai mult. Produsele destinate spatiului de dormit trebuie sa fie sigure, deoarece acesta este spatiul in care sugarii si copiii mici sunt cel mai frecvent lasati nesupravegheati timp indelungat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here