Dezvoltarea copilului poate fi afectata daca acesta locuieste langa soselele principale

Copiii care locuiesc in apropiere de o strada principala au de doua ori mai multe sanse sa aiba rezultate slabe la testele privind abilitatile de comunicare in comparatie cu cei care locuiesc mai departe de soseaua principala (mare), arata rezultatele unei cercetari ale Institutului National de Sanatate a Copilului si Dezvoltare Umana Eunice Kennedy Shriver din cadrul Institutului National de Sanatate (National Institute of Health, presc. NIH), SUA, si de la Universitatea din California, Merced (UC Merced).

Totodata femeile expuse, in timpul sarcinii, la un grad mai ridicat decat cel normal al poluantilor cauzate de trafic, au avut o probabilitate mica, dar semnificativa de intarzieri ale dezvoltarii copilului pana la varsta copilariei timpurii.

„Rezultatele noastre indeamna la prudenta, la minimizarea expunerii, in timpul perioadei de sarcina, a sugarului si a copilului mic la poluantii din aer. Toate aceste perioade sunt importante pentru dezvoltarea creierului copilului”, precizeaza dr. Pauline Mendola, cercetator la Institutul National de Sanatate a Copilului si Dezvoltare Umana (presc. NICHD) Eunice Kennedy Shriver, SUA.

Citeste si Studiu: laptele matern este magic!

Cateva studii au gasit un risc mai ridicat al autismului si o functionalitate cognitiva mica la copiii care locuiesc in apropierea autostrazilor principale, dar aceste rezultate ale studiilor privind expunerea la poluantii din aer in perioada prenatala si in timpul copilariei mici si care afecteaza dezvoltarea copiilor nu sunt niste analize consistente care sa ateste asta.

Cercetatorii au analizat datele studiului Upstate KIDS, un program de screening american. Acestia au luat in considerare adresele a 5.825 de participanti pentru un studiu privind soselele principale si au calculat distanta fiecarei adrese pana la cea mai apropiata sosea principala.

Citeste si Studiu: stresul din familie afecteaza imunitatea copilului

Au fost aduse in discutie si analizele de la Agentia de Protectie a Mediului pentru estimarea nivelului de poluare a aerului. De la varsta de opt pana la 36 de luni, copilul a fost evaluat la fiecare patru, sase luni cu un test de screening in care se masoara cinci domenii ale dezvoltarii copilului, si anume: abilitatile motorii fine, abilitatile motorii mai largi, abilitatile de comunicare, abilitati sociale si abilitati de rezolvare a problemelor.

Copiii care locuiesc in apropiere de soselele majore au sanse de doua ori mai mari sa esueze la cel putin un test de screening din domeniul comunicarii. Pe de alta parte, cercetatorii au analizat doi poluanti produsi de traficul auto, si anume ozonul si particulele fine inhalabile.

Autorii studiului au sugerat ca sunt necesare studii mai ample pentru a confirma astfel de legaturi.

„Nu este clar de ce expunerea la poluanti, dupa nastere, este legata de un risc mai mare de intarziere de dezvoltare la copil. Cu toate acestea, spre deosebire de expunerea in timpul sarcinii, expunerea din timpul copilariei mici este mai directa” (n.r. catre un risc mai mare de intarziere a dezvoltarii copilului), precizeaza dr. Sandie Ha, de la Departamentul de Sanatate Publica din cadrul Universitatii din California, Merced, si principalul autor al studiului.

Institutul National de Sanatate a Copilului si Dezvoltare Umana (presc. NICHD) Eunice Kennedy Shriver din SUA conduce si sprijina cercetari privind dezvoltarea fatului, sugarului si copilului in intreaga lume; privind sanatatea familiei; reabilitarea medicala; sanatatea reproductiva.

Citeste si Studiu: Depresia mamei influenteaza imunitatea copilului

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here