Cu siguranta copiilor nu ne jucam – in ce situatii este sau nu nevoie de scaun auto pentru copii

Suntem vulnerabili in fata dezastrelor, a naturii, a situatiilor critice. Putem totusi evita anumite tragedii prin masuri de precautie pe care le luam. Transportul copiilor in autovehicule trebuie realizat folosind scaun auto corespunzator varstei. O astfel de achizitie trebuie facuta chiar din prima luna de viata a bebelusului. Exista optiuni pentru 0 luni +.

Singurele exceptii sunt transportul utilizand mijloace de transport in comun, taxiurile de asemenea. Orice parinte responsabil va fi asadar interesat de un scaun auto pentru copil, montat corespunzator si schimbat in functie de grupa de varsta.

De unde cumparam un scaun auto potrivit

Exista o mare diversitate de scaune auto. De preferat ca o astfel de achizitie sa fie facuta din magazinele de nisa, cum este spre exemplu nichiduta.ro. Vorbim despre un stoc generos din care parintii pot alege, in functie de ce considera fiecare mai relevant la capitolul functii, dar si in functie de buget.

In prima faza selectia va fi facuta in functie de varsta sau greutate. Sunt si cele care acopera mai multe grupe de varsta, dar atentie la cum se vor adapta acestea, cum se vor ajusta dupa inaltime. Sunt desigur mai practice, intrucat investitia este facuta o data pentru un timp mai indelungat. Doar ca la fiecare etapa de crestere trebuie sa fie potrivite – cu inaltarea tetierei, a sistemului de prindere ajustabil spre exemplu, sa fie reglabile.

Important este de asemenea ca scaunul auto dorit sa fie un model omologat. Este de altfel si garantia ca acesta se va dovedi a fi util. Exista standarde de siguranta ce trebuie respectate, iar astfel de detalii sunt de regula inscrise si pe etichete.

Studiile spun ca vanzarile de scaune auto au crescut aproape de fiecare data cand au avut loc accidente auto soldate cu raniti dintre care si copii. Este de fiecare data demonstratia faptului ca scaunul auto poate face diferenta intre viata si moarte. Atentie insa, nu doar a pune copilul in scaun este eficient, ci si a folosi centurile din dotare, la fiecare deplasare.

Functii si montare

In randul europenilor mai ales, exista tendinta de a mentine scaunul auto pentru copil montat in sens invers fata de directia de mers chiar si pana la 5 ani. Este se pare una din cele mai bune metode de protectie a micilor pasageri. Exista si scaune auto rotative, de regula cele cu sistem isofix fiind mai complexe.

Ergonomice, cu perne moi, cu centuri prevazute cu sistem de siguranta pentru a nu se deschide prea usor sau cele ce se pot regla in inghiuri diferite pentru un somn placut al celui mic in timpul deplasarilor sunt cateva dintre functii de avut in vedere.

In variante moderne si complexe, scaunule auto pot avea si protectii laterale, pentru ca in caz de impact sa fie diminuate socurile. Au huse detasabile si se pot curata si igieniza ori de cate ori este nevoie.

Preturile sunt dintre cele mai variate si ele, in functie de dotari. Cele cu isofix sunt o recomandare, iar la aceasta categorie preturile sunt intre 500 si 1000 de lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here