Studiu: laptele matern este magic!

Laptele matern este cu siguranta un “superaliment”. “Este incredibil cum poate corpul mamei sa produca lapte  care sa contina subtante magice pentru bebelus” spune Diana Spandling, moasa din SUA. Acest lucru il demonstreaza si stiinta: laptele matern chiar este magic!

Citeste si: Cele mai frecvente intrebari legate de alaptare

Laptele matern variaza in functie de sexul bebelusului.

Studiile arata ca in majoritatea cazurilor laptele matern este diferit la o mama care alapteaza un baiat, in comparatie cu mama care alapteaza o fata: laptele produs pentru fata fiind cu mai putine grasimi, spre deosebire de laptele produs pentru baiat, scrie mother.ly.

Compozitia laptelui matern se schimba in functie de varsta copilului.

Rezultatul unui studiu publicat in revista “Pediatrics” a aratat ca laptele matern isi schimba compozitia de-a lungul timpului: laptele produs pentru un copil de un an este mai gras si mai caloric spre deosebire de un nou nascut sau un bebelus de cateva luni.

Citeste si: Beneficiile alaptarii la san

Laptele matern se schimba si in functie de starea de sanatate a copilului

Atunci cand bebelusul este racit, un studiu a aratat ca numarul de leucocite din laptele matern se mareste. Corpul mamei produce lapte cu mai multi anticorpi!

Laptele matern reduce semnificativ predispozitia pentru anumite boli sau frecventa unor afectiuni (reduce riscul diabetului, obezitatii, anumitor afectiuni digestive etc).

Bebelusii alaptati au o imunitate mult mai puternica, sunt mai rezistenti, sunt mai putin predispusi la astm, alergii sau anumite afectiuni respiratorii. In plus, cateva studii facute la Institutul National al Cancerului din SUA au aratat ca o proteina din laptele matern ajuta la diminuarea anumitor tumori cancerigene, conform www.telegraph.co.uk.

Bebelusii alaptati sunt mai destepti.

Cercetatorii de la Universitatea Oxford, au aratat ca, la varsta de pana la 14 ani, copiii care au fost alaptati in primul an de viata, au obtinut rezultate semnificativ mai bune fata de cei care nu au fost alaptati. Studiul realizat de Brigham Young University a aratat ca tocmai timpul petrecut de mame alaturi de copii in primii ani de viata influenteaza direct performantele copiilor la lectura si la matematica.

Laptele matern contine melatonina, o substanta care face ca copilul sa doarma mai repede.

Vezi cat de magic este laptele matern?

Citeste si: Sa alaptezi, uneori, poate fi foarte dificil. Si dureros.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here